Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα LNG από το Κατάρ

Σε εφαρμογή η συμφωνία της Μυτιληναίος με τη μεγαλύτερη παραγωγό LNG στον κόσμο, την Qatar Gas. Τέλος Ιουλίου φτάνει το πρώτο φορτίο. Τι σημαίνει για το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο της εισηγμένης αλλά και για την αγορά.

Μυτιληναίος: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα LNG από το Κατάρ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα φτάνει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τον μεγαλύτερο στον κόσμο παραγωγό του προϊόντος, το Κατάρ.

Το φορτίο αυτό φτάνει στα τέλη του μήνα, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 28 Ιουλίου, και το φέρνει η «Μυτιληναίος» -η μεγαλύτερη καταναλωτής φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά-, κατόπιν συμφωνίας με την Qatar Gas, της Qatar Petroleum.

Το deal με τον ενεργειακό γίγαντα, που αποτελεί και ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική εταιρία, είχε ανακοινώσει στη γενική συνέλευση των μετόχων ο πρόεδρος Ευάγγελος Mυτιληναίος. Τότε τόνισε τη σημασία αυτής της συμφωνίας όσο κι εκείνης με τη ρωσική Gazprom για προμήθεια φυσικού αερίου ως προς το θέμα της διαμόρφωσης ενός χαρτοφυλακίου με ανταγωνιστικές τιμές αλλά και για την ασφάλεια εφοδιασμού που έχουν ανάγκη οι δραστηριότητες της εταιρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο φορτίο της Qatar Gas είναι της τάξης των 140.000 κ.μ. Η πρόσβαση που απέκτησε η «Mυτιληναίoς» στον μεγαλύτερο παραγωγό LNG ανοίγει μία ακόμη ανταγωνιστική πηγή προμήθειας καυσίμου για την εισηγμένη. Μειώνει το κόστος του χαρτοφυλακίου και δημιουργεί ευελιξία στις προμήθειες και για την κάλυψη εποχικών αιχμών ζήτησης ενέργειας.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, αφομοίωσης του φορτίου τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στις γειτονικές χώρες.

Πέραν αυτού οι ποσότητες του LNG, οι οποίες σημειωτέον θα αποθηκευτούν στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, προκαλούν αισθητή διαφοροποίηση στο ενεργειακό μείγμα της αγοράς, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται και η ρευστότητά της.

Η εταιρία, όπως πρόσφατα σημείωσε με νόημα ο Ευάγγελος Mυτιληναίος, ήταν η πρώτη που το 2009 επιδίωξε και έσπασε το μονοπώλιο στην αγορά του LNG, φέρνοντας τις πρώτες ποσότητες.

Ακολούθησε πριν από μερικούς μήνες η απευθείας συμφωνία με τη ρωσική Gazprom για την προμήθεια ποσοτήτων φυσικού αερίου, αποκτώντας έτσι μεγαλύτερη ανεξαρτησία από εγχώριους εμπόρους.

Και τώρα για πρώτη φορά φέρνει και LNG από το Κατάρ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v