Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΙΤΑΝ: Γιατί αύξησε τη συμμετοχή του στη θυγατρική της Τουρκίας

Ο ελληνικός όμιλος θα εξαγοράσει κάποιο ποσοστό από τον τοπικό συνεταίρο της Cem Sak, ενώ παράλληλα θα διευρύνει τη θέση του στην εταιρεία καλύπτοντας την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Πού στοχεύει με την συγκεκριμένη κίνηση.

ΤΙΤΑΝ: Γιατί αύξησε τη συμμετοχή του στη θυγατρική της Τουρκίας

Ακολουθώντας την πάγια τακτική του να αποκτά περιουσιακά στοιχεία σε δύσκολες περιόδους προκειμένου να επιτυγχάνει χαμηλά τιμήματα, ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ συμφώνησε να ενισχύσει τη συμμετοχή του στην τουρκική θυγατρική του από το 50% στο 75%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr:

Η ΤΙΤΑΝ θα εξαγοράσει κάποιο ποσοστό από τον τοπικό συνεταίρο της Cem Sak, ενώ παράλληλα θα διευρύνει τη θέση της στην εταιρεία καλύπτοντας αύξηση μετοχικού της κεφαλαίου.

• Η τουρκική τσιμεντοβιομηχανία θα ενισχύσει περαιτέρω τη ρευστότητά της και την κεφαλαιακή της επάρκεια πουλώντας τη μονάδα άλεσης που διαθέτει στον Όμιλο Cem Sak (στον Τούρκο συνεταίρο της ΤΙΤΑΝ).

H θυγατρική τσιμεντοβιομηχανία της ΤΙΤΑΝ δεν υποχρεώθηκε σε ζημία κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, ωστόσο οι μέτοχοί της προχωρούν σε προληπτικές κινήσεις, καθώς λόγω των τελευταίων εξελίξεων στη γειτονική χώρα:

α) Θα αυξηθεί το κόστος της ενέργειας
β) Είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει πορεία πτωτικής ζήτησης.

Αντίθετα, δεν υπάρχουν δάνεια ή άλλες υποχρεώσεις σε ξένο νόμισμα.

Κύκλοι προσκείμενοι στον ελληνικό Όμιλο ευελπιστούν πως η κίνηση αυτή θα αποδώσει σε βάθος χρόνου, πιστεύοντας στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της, με τη συνδρομή των ευνοϊκών δημογραφικών δεδομένων της Τουρκίας.

Eιδικότερα όπως ανακοίνωσε ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ έχει έλθει σε συμφωνία να αυξήσει τη συμμετοχή του στην κοινοπραξία Adocim στην Τουρκία.

Η κοινοπραξία Adocim Cimento Beton Sanayi ve Ticaret A.S., η οποία ανήκει κατά 50% στον Όμιλο Cem Sak και κατά 50% στον Tιτάνα από το 2008, διατηρεί σήμερα ένα σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγικής δυναμικότητας 1,5 εκ. τόνων τσιμέντου, μια μονάδα άλεσης δυναμικότητας 0,6 εκ. τόνων τσιμέντου, καθώς και 3 μονάδες έτοιμου σκυροδέματος.

Με στόχο τη στήριξη της Adocim στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, αλλά και με γνώμονα τις μακροχρόνιες προοπτικές της, ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ προχώρησε σε συμφωνία η οποία προβλέπει την απόκτηση από τον Tιτάνα επί πλέον ποσοστού 25% της εταιρίας και, συγχρόνως, τη διάθεση του ποσοστού 50% που διατηρεί στη μονάδα άλεσης.

Το 2017 η Adocim πραγματοποίησε πωλήσεις ύψους 236,3 εκ. Τουρκικών Λιρών (€57 εκ.), λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 44,7 εκ. Τουρκικών Λιρών (€10,8 εκ) και καθαρά κέρδη 4,1 εκ Τουρκικών Λιρών (€1 εκ).

Η ανωτέρω συμφωνία υπόκειται σε εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2018.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v