Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποζημίωση 750 εκατ. ζητά η Eldorado για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας

Το εξώδικο αίτημα αφορά σε αποζημίωση 750 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο για ζημιές που έχει υποστεί από τις καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών για τις Σκουριές. Η απάντηση του υπουργείου.

Αποζημίωση 750 εκατ. ζητά η Eldorado για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας

Η Eldorado Gold επιβεβαίωσε σήμερα ότι η θυγατρική της στην Ελλάδα Hellas Gold υπέβαλε εξώδικο αίτημα αποζημίωσης από το ελληνικό δημόσιο. 

Το αίτημα αφορά σε καταβολή αποζημίωσης ύψους 750 εκατ. ευρώ για τις ζημιές που έχει υποστεί η εταιρία από τις καθυστερήσεις όσον αφορά στην έκδοση αδειών για το project στις Σκουριές, μεταξύ των οποίων ζημιές για τις δαπάνες της αλλά και για τα διαφυγόντα κέρδη. 

Σημειώνεται ότι, όπως αναφέρει η εταιρία, το αίτημα είναι εξωδικαστικό και δεν περιλαμβάνει νομικές διαδικασίες.

Ο πρόεδρος της Eldorado Gold, George Burns, δήλωσε: «Το εξώδικο αποτελεί μια προσπάθεια καλή τη πίστει να λυθεί το ζήτημα με το ελληνικό δημόσιο καθώς σχετίζεται με κόστη που δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα των καθυστερήσεων στην έκδοση αδειών στα μεταλλεία. Η Eldorado έχει ενεργήσει πάντοτε με τρόπο που συνάδει με τη θέλησή της να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση για υπεύθυνη ανάπτυξη των Σκουριών. Ελπίζουμε ότι το ζήτημα μπορεί να λυθεί με φιλικό τρόπο, χωρίς να ακολουθήσουμε την οδό της διαιτησίας». 

Το εξώδικο του καναδικού ομίλου είχε κατατεθεί στις 10 Αυγούστου στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Το παρέλαβαν πριν από λίγες ημέρες τα τρία υπουργεία που εμπλέκονται στην υπόθεση (Οικονομικών, Οικονομίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας).

Στο εξώδικο αναφέρεται πως οι ζημιές είναι τριών κατηγοριών: Πρώτον, η μείωση της υπάρχουσας περιουσίας της Eldorado Gold λόγω των καθυστερήσεων, δεύτερον, τα διαφυγόντα κέρδη εξαιτίας της καθυστέρησης της περιόδου εκμετάλλευσης του εργοστασίου στο Μαντέμ Λάκκο που υπολογίζονται σε περίπου 664.000.000 ευρώ και τρίτο, «χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης» (την οποία θα διαθέσει σε κοινωφελείς σκοπούς).

Τι απαντά το υπουργείο Ενέργειας 

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ» σχετικά με την κατάθεση αιτήματος αποζημίωσης ως αποτέλεσμα της διαδικασίας αδειοδότησης του Μεταλλείου των Σκουριών, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επαναλαμβάνει την πάγια θέση του Ελληνικού Δημοσίου, ότι η ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας είναι, σύμφωνα με τους όρους της Σύμβασης, μια ενιαία επένδυση.

Ως εκ τούτου, σημειώνει το υπουργείο, βασική προϋπόθεση για την έναρξη και λειτουργία των επιμέρους τμημάτων αυτής είναι η προσκόμιση, εκ μέρους της Εταιρείας, των απαραίτητων εγγυήσεων για την υλοποίηση της υποχρέωσης παραγωγής καθαρών μετάλλων. Στο πλαίσιο της θέσης αυτής, εξετάζεται από τη Διοίκηση και το κατατεθέν αίτημα της εταιρείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v