Στα χέρια του Olayan Group η τύχη της Chipita

Ο σαουδαραβικών συμφερόντων όμιλος καλείται να αποφασίσει αν ολοκληρωθεί ή όχι το deal με τη Mondelēz. Οι αιρέσεις της δεσμευτικής προσφοράς και πώς διαμορφώνουν τη συνολική αξία της Chipita κάτω από 1 δισ. ευρώ.

Στα χέρια του Olayan Group η τύχη της Chipita

Στα χέρια του Olayan Group, ως κατόχου του 80% του μετοχικού της κεφαλαίου, βρίσκεται πλέον η τύχη της Chipita, καθώς η δεσμευτική προσφορά την οποία υπέβαλε η Mondelēz μπορεί να είναι χαμηλότερη των αρχικών προσδοκιών, προσφέρει, όμως, την ευκαιρία αποεπένδυσης με μια ικανοποιητική απόδοση απασχολούμενων κεφαλαίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσφορά του πολυεθνικού ομίλου ενέχει σειρά αιρέσεων, που οδηγούν τη συνολική αξία (enterprise value) της Chipita κάτω από τα επίπεδα του 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για σημαντική διαφορά, σε σχέση με τη μη δεσμευτική προσφορά της πολυεθνικής, η οποία ανέβαζε το enterprise value της Chipita στα επίπεδα του 1,45 δισ. δολαρίων.

Οι βασικές αιρέσεις άπτονται, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, της συμπεριφοράς την οποία θα επιδείξουν στο μέλλον οι κατά τόπους συνεταίροι της Chipita. Η Mondelēz ζητά, δηλαδή, εγγυήσεις ότι οι partners της Chipita στα joint ventures που έχει ανά τον κόσμο θα συνεχίσουν να δεσμεύονται από τις υφιστάμενες συμφωνίες μετόχων και δεν θα μεταβληθούν σε ανταγωνιστές.

Με δεδομένο ότι το μοντέλο ανάπτυξης της Chipita εδράζεται στη σύναψη μακροχρόνιων συνεργασιών με τοπικούς επιχειρηματίες, τόσο για τη δημιουργία μονάδων παραγωγής με τεχνογνωσία Chipita όσο και για τη διάθεση των προϊόντων, οι όροι που θέτει η Mondelēz δεν προκαλούν έκπληξη.

Ακόμη και αν προσμετρηθούν οι αιρέσεις, η προσφερόμενη αποτίμηση είναι ικανοποιητική, σύμφωνα με αναλυτές, για έναν όμιλο με EBITDA το 2017 λίγο πάνω από 70 εκατ. ευρώ.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, το ενδιαφέρον στρέφεται στη στάση του Olayan Group. Ο σαουδαραβικών συμφερόντων επενδυτικός όμιλος δείχνει να αναζητά διέξοδο, προκειμένου να αποεπενδυθεί, επιτυχώς, για δεύτερη φορά από την Chipita. Αυτό μαρτυρά, τουλάχιστον, τόσο η έναρξη της διαδικασίας εισαγωγής της εταιρείας στην Κύρια Αγορά του LSE, η οποία σταμάτησε όταν έγινε αντιληπτό ότι δεν μπορεί να αποτιμηθεί η εταιρεία πάνω από 700 εκατ. ευρώ, όσο και ο διαγωνισμός που έτρεξε εν συνεχεία η Rothschild και οδήγησε στην υποβολή μίας και μόνο δεσμευτικής προσφοράς για το 100% της Chipita από τη Mondelēz.

«Αν η Olayan συνεχίζει να έχει ως προτεραιότητα την αποεπένδυσή της, η προσφορά της Mondelēz, έστω υπό τους παραπάνω όρους, της εξασφαλίζει 1,5 με 2 φορές τα κεφάλαια που έβαλε», εκτιμά στέλεχος επενδυτικής τραπεζικής, σημειώνοντας ότι έχουν αλλάξει πολλά στον επενδυτικό όμιλο από την εποχή που οι αποφάσεις λαμβάνονταν από τον Khaled Olayan, με τον οποίο ο Σπ. Θεοδωρόπουλος διατηρούσε εξαιρετικές σχέσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενδεχόμενη θετική στάση του Olayan Group στην πρόταση της Mondelēz θα υποχρεώσει τον Σπ. Θεοδωρόπουλο, ιδρυτή, κάτοχο του 12% του μετοχικού της κεφαλαίου και διευθύνοντα σύμβουλο της Chipita, να ακολουθήσει, ακόμη και αν ο ίδιος δεν είναι ικανοποιημένος με το τίμημα.

Ο μόνος τρόπος να αποφύγει μια τέτοια εξέλιξη είναι να βρει νέο partner, με τον οποίο θα αγοράσουν το ποσοστό του Olayan Group.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v