Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την IBG

Στην Κύπρο επικρατεί κλίμα νευρικότητας σχετικά με το θέμα, καθώς η διαδικασία πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής δεν έχει ολοκληρωθεί παρά την πάροδο μιας ολόκληρης πενταετίας (2013-2018).

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την IBG

Μπορεί ο διαχειριστής της περιουσίας της πρώην Λαϊκής Τράπεζας Κλεόβουλος Αλεξάνδρου να κρατά κλειστά τα χαρτιά του σχετικά με την πορεία του διαγωνισμού πώλησης των εν Ελλάδι εταιρειών Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, Laiki Factors και CPB ΑΕΔΑΚ, πλην όμως σημαντικά συμπεράσματα φαίνεται να προκύπτουν από αυτά που… δεν είπε μιλώντας χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών στη Λευκωσία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αλεξάνδρου ανέφερε πως τελικά μόνο ο Όμιλος Βαρδινογιάννη κατέθεσε προσφορά και πως ενδεχομένως να έχει νέα ενημέρωση προς τη Βουλή σε ένα μήνα.

Σύμφωνα λοιπόν με κύκλους της αγοράς, το γεγονός ότι ο κ. Αλεξάνδρου δεν ανακοίνωσε στους βουλευτές το ναυάγιο της διαδικασίας, φαίνεται να σημαίνει πως το τίμημα της πρότασης βρίσκεται εντός των ορίων της εύλογης αξίας που έχει ορίσει ο σύμβουλος πώλησης EY.

To γεγονός επίσης ότι ζήτησε χρονικό περιθώριο ενός μήνα, φαίνεται να ερμηνεύεται από την ανάγκη εξέτασης-αξιολόγησης των αιρέσεων που συνήθως θέτουν οι προσφοροδότες σε τέτοιες περιπτώσεις.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, στην Κύπρο επικρατεί κλίμα νευρικότητας σχετικά με το θέμα, καθώς η διαδικασία πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής δεν έχει ολοκληρωθεί παρά την πάροδο μιας ολόκληρης πενταετίας (2013-2018).

Το ζήτημα έχει προκαλέσει κατά καιρούς την έντονη δυσφορία τόσο της τρόικας, της Κεντρικής Τράπεζας και της κυβέρνησης, όσο και των κουρεμένων καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας, οι οποίοι περιμένουν καρτερικά μήπως και εισπράξουν τμήμα των χαμένων περιουσιών τους.

Πάντως δεν είναι τυχαίο ότι σε αντίθεση με τους δύο προκατόχους του, ο κ. Αλεξάνδρου έχει επιταχύνει σε μεγάλο βαθμό τις διαδικασίες, καταφέρνοντας να ρευστοποιήσει εταιρείες της πρώην Λαϊκής στη Ρουμανία (στον Όμιλο Βαρδινογιάννη), στην Ουκρανία και στη Μάλτα, ενώ παράλληλα πούλησε και ένα πακέτο μετοχών της Τράπεζας Κύπρου.

Αν μάλιστα ολοκληρώσει το deal με τον Όμιλο Βαρδινογιάννη και εκποιήσει μέσω placement ένα ακόμη 4,8% των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου, τότε ο κ. Αλεξάνδρου θα έχει καταφέρει να ολοκληρώσει το έργο του σε χρόνο-ρεκόρ.

Άλλωστε, έχει γίνει αντιληπτό στην Κύπρο πως ο χρόνος δεν δουλεύει υπέρ της. Για παράδειγμα, o πόλεμος στην Ουκρανία επέδρασε αρνητικά στο τίμημα που εισπράχθηκε, ενώ η ανάκληση της τραπεζικής άδειας από τις ρωσικές αρχές έχει οδηγήσει την εκεί θυγατρική σε εκκαθάριση. Αν καθυστερούσε κι άλλο ο κ. Αλεξάνδρου, πιθανόν να υπήρχαν ανακλήσεις τραπεζικών αδειών και σε άλλες θυγατρικές της πρώην Λαϊκής Τράπεζας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, παράγοντας της κυπριακής αγοράς μιλώντας στο Euro2day.gr σημείωσε: «Θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε ότι αν ακυρωθεί αυτός ο διαγωνισμός, θα υπάρξουν νέα έξοδα και μια καθυστέρηση πέραν του ενός έτους. Και όλα αυτά σε μια δύσκολη περίοδο για τον χρηματιστηριακό κλάδο στην Ελλάδα, όπου οι πλείστες εταιρείες υποχρεώνονται σε ζημίες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v