Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: «Κληρώνει» σήμερα για Εθνική Ασφαλιστική

Συνεδριάζει το Δ.Σ. της τράπεζας, για να αποφασίσει αν κάνει ή όχι αποδεκτή την προσφορά της Gongbao. Γιατί η αγορά εκτιμά ότι θα κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός. Η εγγυητική και η ανοχή από SSM και DG Comp.

ΕΤΕ: «Κληρώνει» σήμερα για Εθνική Ασφαλιστική

Κρίσιμες αποφάσεις για την τύχη της Εθνικής Ασφαλιστικής αναμένεται να λάβει το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την κατάθεση από τον κινεζικό όμιλο Gongbao της μοναδικής δεσμευτικής προσφοράς.

Παρότι η τράπεζα τηρεί σιγήν ιχθύος για το θέμα, η αγορά εκτιμά ότι η διοίκηση της Εθνικής θα εισηγηθεί την απόρριψη της προσφοράς του κινεζικού ομίλου, για μια σειρά από λόγους, οι οποίοι άπτονται κυρίως της δυνατότητας της Gongbao να καλύψει τα 676 εκατ. ευρώ του τιμήματος και εν συνεχεία να αποπληρώσει ομαλά τον δανεισμό που θα σηκώσει για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς.

Όπως έγραψε το Euro2day.gr, η τράπεζα ζήτησε την προσκόμιση εγγυητικής, είτε από τράπεζα που εδρεύει στην Ε.Ε. είτε, αν αυτό δεν είναι δυνατόν, από τη μητρική της κινεζικής τράπεζας ICBC. Η εγγυητική που συνόδευε την προσφορά της Gongbao ήταν από τη γαλλική θυγατρική της ICBC, η οποία όμως δεν έγινε αποδεκτή λόγω του αδύναμου ισολογισμού της τράπεζας.

Δεν είναι γνωστό αν η Gongbao προσκόμισε, μετά από δίμηνη καθυστέρηση, νέα εγγυητική. Το σίγουρο είναι ότι η προσκόμιση δεν είχε διενεργηθεί ως την επίσκεψη στην Αθήνα του προέδρου του κινεζικού ομίλου στις αρχές του μήνα.

Το δεύτερο μέτωπο των ενδοιασμών της Εθνικής έχει να κάνει με το γεγονός ότι περίπου το μισό του προσφερόμενου τιμήματος των 676 εκατ. ευρώ, για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής και τη 10ετή σύμβαση bancassurance, προβλέπεται να καλυφθεί από δανεισμό. Η τράπεζα θέλει να διασφαλίσει ότι ο δανεισμός δεν θα λειτουργήσει ως… θηλιά για τον εν δυνάμει συνεταίρο και στρατηγικό της συνεργάτη στο bancassurance.

Τέλος, αποθαρρυντικά λειτουργεί η έλλειψη ασφαλιστικής εμπειρίας του ομίλου Gongbao και η απουσία ευρωπαϊκού «διαβατηρίου» καθώς δεν διαθέτει καμία δραστηριότητα στην Ευρώπη.

Στην περίπτωση που ο διαγωνισμός κηρυχθεί άγονος, το Δ.Σ. της τράπεζας αναμένεται να καθορίσει το πλαίσιο εντός του οποίου η Εθνική θα καλύψει τη δέσμευση που έχει αναλάβει με το πλάνο αναδιάρθρωσης για τη διάθεση τουλάχιστον του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Όπως ανέφερε ο Π. Μυλωνάς, στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων β' τριμήνου, δεν υπάρχει ασφυκτική πίεση χρόνου για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η παραπάνω αναφορά αποτυπώνει την προεργασία που έχει κάνει σε αυτό το μέτωπο η διοίκηση της Εθνικής, εξασφαλίζοντας από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) και τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) ανοχή μερικών μηνών, προκειμένου να τρέξει, εφόσον χρειαστεί, νέα διαγωνιστική διαδικασία.

Σημειώνεται ότι η έκθεση του Δ.Σ. της τράπεζας, που συνοδεύει τα αποτελέσματα α' εξαμήνου, επαναλάμβανε, αναφερόμενη στη δέσμευση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, ότι επιβάλλεται η εξέταση «όλων των βέλτιστων λύσεων, συμπεριλαμβανομένης και της διαδικασίας διεθνούς δημόσιας προσφοράς». Το ίδιο ακριβώς είχε τονίσει η Εθνική, με ανακοίνωσή της, όταν παρέλαβε τη μία και μοναδική δεσμευτική προσφορά της Gongbao.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v