Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νηρέας: Μέχρι πού φτάνουν οι δυνάμεις της μετοχικής μειοψηφίας

Πώς διαμορφώνεται το χρονοδιάγραμμα για την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και την υποβολή Δημόσιας Πρότασης στο Νηρέα. Οι δυνατότητες της μετοχικής μειοψηφίας και το «χαρτί» της Amerra για νέα επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Νηρέας: Μέχρι πού φτάνουν οι δυνάμεις της μετοχικής μειοψηφίας

Κύκλο συζητήσεων για το αν και κατά πόσο θα μπορούσε να επηρεαστεί το προσφερόμενο τίμημα της αναμενόμενης δημόσιας πρότασης στον Νηρέα προκάλεσε η σχετική απόφαση μετόχων μειοψηφίας που ελέγχουν το 12,2% να συνασπιστούν και να δράσουν από κοινού.

Το μπλοκ των συγκεκριμένων μετόχων αποτελείται από τους πρώην βασικότερους ιδιοκτήτες της εισηγμένης (κ.κ. Μπελλές και Χαβιάβας) και από το Linnaeus Fund.

Όπως έγραψε και χθες το Euro2day.gr, στόχος της κίνησης των μετόχων μειοψηφίας είναι να μπλοκαριστεί η δημόσια πρόταση του επικείμενου αγοραστή (Amerra) σε περίπτωση που το προσφερόμενο τίμημα θεωρηθεί αδικαιολογήτως χαμηλό από αυτούς.

Και αυτό γιατί για να βγει μια εταιρεία από το ΧΑ, απαιτείται η συγκέντρωση ποσοστού άνω του 90%. Άρα η οργανωμένη μειοψηφία με το 12,2% που κατέχει θα μπορούσε να μπλοκάρει -σε πρώτη τουλάχιστον φάση- τη διαδικασία του delisting.

Όμως τα πράγματα είναι περισσότερο σύνθετα και ας τα πάρουμε με τη σειρά, προκειμένου να διαπιστωθεί το κατά πόσο μπορεί η μειοψηφία -αν το θελήσει- να μπλοκάρει την έξοδο από το ΧΑ.

Πρώτον, για την ολοκλήρωση του deal απαιτείται η έγκριση της ευρωπαϊκής επιτροπής ανταγωνισμού, που υπολογίζεται πως θα έρθει μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς.

Δεύτερον, σε περίπτωση έγκρισης, θα ολοκληρωθεί το deal, θα περάσει η πλειοψηφία των μετοχών του Νηρέα από τις τράπεζες στην Amerra και κάπου μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019 θα υπάρξει η Δημόσια Πρόταση προς τους μετόχους μειοψηφίας.

Η τιμή της Δημόσιας Πρότασης θα είναι η μεγαλύτερη εκ των δύο:

• Του μέσου σταθμικού όρου του τελευταίου εξαμήνου πριν την υποβολή της δημόσιας πρότασης (πχ από αρχές Οκτωβρίου 2018 έως τέλος Μαρτίου 2019) και 

• της εύλογης αξίας που θα καθορίσει «ανεξάρτητος εκτιμητής».

Τρίτον, αν η τιμή της δημόσιας πρότασης ικανοποιήσει τους μετόχους μειοψηφίας και μαζευτεί από την Amerra άνω του 90% των μετοχών, τότε θα ακολουθήσει χωρίς προσκόμματα η διαδικασία της εξόδου των μετοχών του Νηρέα από το ΧΑ.

Αν τώρα, οι οργανωμένοι μέτοχοι μειοψηφίας αντιδράσουν, η Δημόσια Πρόταση θα στεφθεί από αποτυχία, ωστόσο το «παιχνίδι» δεν θα έχει τελειώσει εκεί. Και αυτό, γιατί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, η εισηγμένη εταιρεία θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών (απαραίτητη για την «επόμενη μέρα» του ομίλου), προκειμένου να μειώσει την τραπεζική της έκθεση και να υλοποιήσει επενδύσεις. Η διαδικασία της ΑΜΚ μπορεί να ψηφιστεί από την Amerra, καθώς θα συγκεντρώνει τα απαιτούμενα εκ του νόμου ελάχιστα ποσοστά.

Το ζήτημα είναι το κατά πόσο σε μια τέτοια περίπτωση οι μέτοχοι μειοψηφίας θα είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν και αυτοί στην αύξηση κεφαλαίου, καταβάλλοντας με τη μορφή μετρητών κάμποσα εκατομμύρια ευρώ.

Αν δεν το πράξουν (σενάριο που φαντάζει ως το πιθανότερο), τότε το ποσοστό της Amerra -που θα καλύψει το όποιο αδιάθετο τμήμα της έκδοσης- θα υπερβεί όπως δείχνουν τα πράγματα το 90% και έτσι η εταιρεία θα μπορεί να αποχωρήσει από το ΧΑ, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Αλλά και στην περίπτωση που το πράξουν και συνεχίζουν να μπλοκάρουν τη διαδικασία του delisting, τότε κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, να παραμείνει ο Νηρέας στο ΧΑ με βασικό μέτοχο την Amerra.

Σε κάθε περίπτωση, οψόμεθα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v