Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ μπαίνει η Energean

Στο δεύτερο 15νθήμερο του Οκτωβρίου αναμένεται η παράλληλη εισαγωγή της ελληνικής εταιρείας στο τοπικό χρηματιστήριο. Τα επενδυτικά σχέδια σε Ισραήλ, Καβάλα και Μαυροβούνιο παρουσίασε η Energean σε αναλυτές κι επενδυτές.

Στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ μπαίνει η Energean

Παράλληλη εισαγωγή των μετοχών της Energean Oil & Gas και στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ αναμένεται εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Οκτωβρίου, με την ελληνική εταιρία, που είναι ήδη εισηγμένη στην Κύρια Αγορά του χρηματιστηρίου του Λονδίνου, να παρουσιάζει σε ομάδα αναλυτών κι επενδυτών από τις δύο αγορές το «success story» της σε Ισραήλ και Καβάλα.

Την περασμένη εβδομάδα, το προαναφερόμενο γκρουπ είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τα εργοτάξια στο Ισραήλ, όπου ενημερώθηκε για την πρόοδο του project του 1,6 δισ. δολ. για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων Καρίς και Τανίν, τη λειτουργία της τοπικής αγοράς ενέργειας, καθώς και για τις προοπτικές εξαγωγές φυσικού αερίου. Επιπλέον, επισκέφθηκαν πελάτες της Energean, αλλά και το υπουργείο Ενέργειας της χώρας.

Στο Ισραήλ, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκαναν τα στελέχη της Energean, ο προγραμματισμός προβλέπει την πώληση αερίου σε βιομηχανίες και παραγωγούς ρεύματος από το πρώτο τρίμηνο του 2021 και σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή της μονάδας FPSO που θα αναπτύξει τα κοιτάσματα, έχοντας δυναμικότητα 8 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου τον χρόνο.

Η Energean, που έχει ήδη κλείσει συμβόλαια πώλησης αερίου 4,2 δισ. κ.μ. στην ισραηλινή αγορά, έχει προγραμματίσει και ερευνητική γεώτρηση στο Βόρειο Καρίς τον Μάρτιο του 2019. Προ ημερών, δε, επαναβεβαίωσε το ενδιαφέρον της για την εξαγωγή φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Κύπρο.

Η εταιρία, το διάστημα αυτό προετοιμάζεται και για την εισαγωγή της και στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ, με την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης να ανακοινώνεται το προσεχές διάστημα.

Ο Πρίνος και το Μαυροβούνιο

Η ομάδα των επενδυτών και αναλυτών βρέθηκαν και στις εγκαταστάσεις γεώτρησης του Πρίνου. Αυτή την περίοδο, και μετά την ολοκλήρωση εννέα γεωτρήσεων από τον Σεπτέμβριο του 2015, βρίσκονται σε εξέλιξη δύο γεωτρήσεις στο Πεδίο Έψιλον: Η μία πραγματοποιείται οριζόντια από την εξέδρα Alpha που εκτελείται από το ιδιόκτητο γεωτρύπανο Energean Force και αναμένεται να δώσει παραγωγή στις αρχές του 2019 και η δεύτερη είναι κάθετη γεώτρηση κι εκτελείται από το γεωτρύπανο GSP Jupiter. Το νοικιασμένο γεωτρύπανο θα εκτελέσει συνολικά τρεις γεωτρήσεις στο κοίτασμα Έψιλον, πάνω στις οποίες θα προσαρμοστεί η νέα εξέδρα Lamda, ώστε να ξεκινήσει και από αυτές η παραγωγή.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από την Energean, ο μέσος όρος παραγωγής τρίτου τριμήνου ήταν 4.100 βαρέλια ημερησίως, ενώ η εκτίμηση για τον μέσο όρο της χρονιάς είναι μεταξύ 4.000 και 4.250 βαρέλια την ημέρα.

Τα στελέχη της εταιρίας ενημέρωσαν τους αναλυτές και επενδυτές και για την πρόοδο των εργασιών στο Μαυροβούνιο. Πρόσφατα η Energean υπέβαλε προς έγκριση και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη σεισμική έρευνα τριών διαστάσεων στα δύο θαλάσσια οικόπεδα στο Μαυροβούνιο, η οποία έχει προγραμματισθεί να ξεκινήσει στο τέλος της χρονιάς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v