Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί διεκδικεί την IBG η Motor Oil

Τι δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, στο πλαίσιο της χθεσινής έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων. Από θυγατρική της Motor Oil η μόνη προσφορά για IBG, Laiki Factors και CPB ΑΕΔΑΚ.

Γιατί διεκδικεί την IBG η Motor Oil

«Έχει έρθει η ώρα να ανοιχτούμε σε ορισμένους κλάδους που θα βοηθήσουν την επόμενη μέρα του ομίλου», ανέφερε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil Πέτρος Τζανετάκης, εξηγώντας στο πλαίσιο της χθεσινής έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων, τη σκοπιμότητα επέκτασης του καταστατικού της εισηγμένης.

Ο κ. Τζανετάκης αφού αναφέρθηκε σε επενδύσεις που υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται στον χώρο των logistics (π.χ. εξαγορά εγκαταστάσεων Revoil στην Καβάλα και κινήσεις σύνδεσης του διυλιστηρίου με τις γραμμές του ΟΣΕ) και αφού σημείωσε την επέκταση στην εμπορία ρεύματος μέσα από την εξαγορά της NRG, πρόσθεσε:

• Τη χρησιμότητα της απόκτησης του 38% της Tallon (έναντι 456 χιλ. ευρώ), προκειμένου να ενσωματωθεί στον όμιλο η δραστηριότητα της αντιστάθμισης κινδύνων (hedging) έναντι των συνεχών αλλαγών στις τιμές του πετρελαίου και των προϊόντων.

• Τη σκοπιμότητα της επέκτασης στον ευρύτερο τραπεζικό και χρηματοοικονομικό κλάδο.

Ειδικότερα, ο αναπληρωτής CEO της Μotor Οil παραδέχτηκε την ορθότητα δημοσιευμάτων που φέρουν την εταιρεία να εμπλέκεται στη διαδικασία εξαγοράς των Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, Laiki Factors και CPB ΑΕΔΑΚ (ο Κύπριος εκκαθαριστής έχει αναφέρει ως μόνο προσφοροδότη, εταιρεία κατά 100% θυγατρική της εισηγμένης), ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το θέμα στη συγκεκριμένη φάση (απαιτείται η διευθέτηση αιρέσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί το deal).

Πάντως, δικαιολόγησε την επέκταση του καταστατικού της εταιρείας σε εργασίες του ευρύτερου χρηματοοικονομικού χώρου ως μοχλό εκμετάλλευσης συνεργειών για την εν γένει ανάπτυξη του ομίλου, όπως για παράδειγμα:

α) Για την αυτόνομη υποστήριξη (χωρίς ανάγκη συνεργασιών) της χρήσης του άνω του ενός εκατομμυρίου loyalty cards που έχουν εκδοθεί από τα πρατήρια της Shell και της Avin.

β) Για το κομμάτι των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Τέλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μετόχων, ο κ. Τζανετάκης σημείωσε:

• Η Μotor Οil δεν έχει αποφασίσει ακόμη για το αν θα διανείμει φέτος προμέρισμα.

• Το 2018 εξελίσσεται σε μια ικανοποιητική χρονιά από πλευρά κερδοφορίας.

• Η διοίκηση της εταιρείας είναι ικανοποιημένη από την πορεία της απόδοσης (yield) στο ομολογιακό δάνειο που έχει εκδώσει στο εξωτερικό (γύρω στο 2,55%, έναντι του αρχικού 3,25%), καθώς μέσα από το συγκεκριμένο ποσοστό αντικατοπτρίζεται το ύψος του χρηματοοικονομικού κινδύνου του Ομίλου, όπως την αντιλαμβάνονται οι ξένοι επενδυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v