Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσαμάζ: Εξασφαλισμένη η επιστροφή 262 εκατ. στους μετόχους

Οι ευρυζωνικές συνδέσεις και η κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα βοηθούν τις οικονομικές επιδόσεις του ΟΤΕ. Θετικό πρόσημο και στην Cosmote TV. Οι νέες διαδικτυακές υπηρεσίες του ομίλου και οι στόχοι για επενδύσεις.

Τσαμάζ: Εξασφαλισμένη η επιστροφή 262 εκατ. στους μετόχους

H πολύ καλή πορεία στην Ελλάδα στήριξε τα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΤΕ στο τρίτο τρίμηνο επισήμανε ο επικεφαλής του ομίλου Μιχάλης Τσαμάζ κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές. Ο κ. Τσαμάζ τόνισε πως η ανάπτυξη του ομίλου στηρίχθηκε στην ενίσχυση των ευρυζωνικών συνδέσεων, στη συνέχιση των καλών επιδόσεων στην κινητή κυρίως μέσω της μετάδοσης δεδομένων (data) καθώς και στη διαχείριση του κόστους που στήριξε τα EBITDA.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤE τόνισε πως ο στόχος για επιστροφή στους μετόχους περί των 260 εκατ. ευρώ για τη χρήση 2018 «είναι εξασφαλισμένος». Για το 2018 εκτιμάται πως ο ΟΤE θα επιστρέψει στους μετόχους περί τα 262 εκατ. ευρώ, τα 171 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μέσω μερισμάτων. Τα υπόλοιπα 91 εκατ. αφορούν σε αγορές ιδίων μετοχών. Από τον Απρίλιο μέχρι τις 6 Νοεμβρίου ο ΟΤE αγόρασε 8.681.246 μετοχές έναντι 91 εκατ. ευρώ και τη συγκεκριμένη ημερομηνία κατείχε συνολικά 10.001.356 μετοχές συνολικής αξίας 105,8 εκατ.

Ο κ. Τσαμάζ αναφέρθηκε και στις νέες υπηρεσίες που άρχισε να παρέχει η Cosmote μέσω Διαδικτύου όπως τα ασφαλιστικά συμβόλαια καθώς και η νέα υπηρεσία παραγγελιών έτοιμου φαγητού μέσω Διαδικτύου που λειτουργεί μέσω του «11888 Giaola».

Τα έσοδα του τρίτου τριμήνου στη σταθερή τηλεφωνία αυξήθηκαν κατά 2,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο και έφτασαν τα 233 εκατ. ενώ στην κινητή υπήρξε μικρή μείωση εσόδων κατά 0,7% στα 257 εκατ. ευρώ.

Στην αγορά σταθερή τηλεφωνίας ο Οργανισμός διατηρεί μερίδιο 56% με αύξηση πελατών κατά 0,5% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2017. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως τα τελευταία δύο τρίμηνα του 2018 καταγράφεται μείωση των συνδέσεων σταθερής τηλεφωνίας. Στο δεύτερο τρίμηνο οι συνδέσεις μειώθηκαν κατά 1.000 και στο τρίτο τρίμηνο κατά 7.000.

Καλπάζουν οι ευρυζωνικές συνδέσεις

Στις ευρυζωνικές συνδέσεις το μερίδιο του ΟΤE έφτασε το 48% στο τέλος Σεπτεμβρίου. Το 70% των πελατών σταθερής τηλεφωνίας του οργανισμού διαθέτει πλέον ευρυζωνική σύνδεση (82% στο σύνολο της ελληνικής αγοράς). Ο όμιλος κέρδισε στο τρίτο τρίμηνο 25.000 συνδρομητές ευρυζωνικών υπηρεσιών έναντι μόλις 3.000 που αυξήθηκε η συνδρομητική βάση των ανταγωνιστών του. Οι συνδρομητές γρήγορων ευρυζωνικών συνδέσεων (Fiber Services), με βάση την τεχνολογία VDSL / Vectoring αυξήθηκαν σχεδόν κατά 55,1% σε σύγκριση με το τέλος Σεπτεμβρίου 2017 και διαμορφώθηκαν σε 483.000. Σήμερα αποτελούν το 26% της συνολικής συνδρομητικής βάσης ευρυζωνικών συνδέσεων του ομίλου.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου λειτουργούσαν περίπου 13.000 καμπίνες VDSL/Vectoring, με τη διοίκηση να υποστηρίζει πως οι συνδρομές για υπηρεσίες που προσφέρουν ταχύτητες από 100 έως 200 Mbps να αυξάνονται και αποτελούν περί το 3% της συνδρομητικής βάσης ευρυζωνικών συνδέσεων. Η κάλυψη του δικτύου FTTC (με βάση την τεχνολογία Vectoring) έφτανε το 62% στο τέλος Σεπτεμβρίου με στόχο το 74% στο τέλος του 2019.

Η Cosmote TV αύξησε κατά περίπου 8.000 τους συνδρομητές της στο τρίτο τρίμηνο του έτους, στους 534.000, με αποτέλεσμα να αντιστραφεί η αρνητική πορεία του δευτέρου τριμήνου οπότε και είχε χάσει γύρω στους 2.000 συνδρομητές. Σε ετήσια βάση οι συνδρομητές της Cosmote TV παρουσιάζουν αύξηση περίπου 3,3%.

Στην κινητή τηλεφωνία Ελλάδας τα έσοδα από μετάδοση δεδομένων συνεχίζουν να καταρρίπτουν τα ιστορικά υψηλά. Στο τρίτο τρίμηνο ανήλθαν σε 81 εκατ. ευρώ και αποτελούσαν το 31% των συνολικών εσόδων από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας. Η μέση χρήση δεδομένων ανά συνδρομητή με υπηρεσίες data έφτασε τα 2,4 GB στο τρίτο τρίμηνο από 1,8 GB στο προηγούμενο τρίμηνο.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει η διοίκηση του ΟΤΕ στη συνεχή αύξηση των χρηστών της εφαρμογής Cosmote (έφτασαν τα 2,1 εκατ. στο τρίτο τρίμηνο από 1,4 εκατομμύρια στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017) που επιτρέπει τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πελάτες και τη μείωση κόστους. Σήμερα περίπου το 56% των ενεργών συνδρομητών της Cosmote διαθέτει την εφαρμογή.

Δυσάρεστη είναι, πάντως, η εικόνα από τη Ρουμανία με μείωση εσόδων σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία στο τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο του 2018. Στην Αλβανία, με την Telekom Albania να βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης, τα προσαρμοσμένα EBITDA αυξήθηκαν στα 3 εκατ. με τα έσοδα να παραμένουν στα 17 εκατ. ευρώ για το τρίτο τρίμηνο. Οι συνδρομητές της εταιρείας συνεχίζουν να μειώνονται και στο τέλος Σεπτεμβρίου έφτασαν τους 1.791.000 με τη διοίκηση να υποστηρίζει πως ο περιορισμός συνδέεται με το ξεκαθάρισμα των ανενεργών χρηστών.

Στο τρίτο τρίμηνο του έτους ο ΟΤE επένδυσε 150 εκατ. ευρώ, έναντι 169 εκατ. στο δεύτερο τρίμηνο και 167 εκατ. στο πρώτο τρίμηνο με τη διοίκηση να υποστηρίζει πως θα επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος των 700 εκατ. ευρώ κυρίως για την ανάπτυξη των δικτύων Νέας Γενιάς στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v