Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Folli Follie: Νέο αίτημα προστασίας με παραστάτες τους ομολογιούχους

Με τη συναίνεση του 20% των ανέγγυων πιστωτών της προσφεύγει και πάλι στις πρόνοιες του 106α η εταιρεία. Εξαιρούνται οι τράπεζες που διατηρούν ακέραιες τις εξασφαλίσεις τους και το ενέχυρο των Αττικών Πολυκαταστημάτων. «Ανοιχτή» η διαπραγμάτευση έως την τελική συμφωνία αναδιάρθρωσης με τους πιστωτές.

Folli Follie: Νέο αίτημα προστασίας με παραστάτες τους ομολογιούχους

Νέο αίτημα προστασίας από τους πιστωτές της αναμένεται να καταθέσει εντός των επόμενων ωρών στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η διοίκηση της Folli Follie, ως ένα ακόμη μέτρο διαχείρισης της κρίσης βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει ο όμιλος.

Η εξέλιξη, η οποία θεωρείται λίγο πολύ αναμενόμενη, έρχεται μετά από μακρά διαπραγμάτευση της διοίκησης της εταιρίας και των συμβούλων της με την πλευρά των πιστωτών της και κυρίως των ομολογιούχων της. Όντας χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, το γκρουπ των ομολογιούχων δέχθηκε να προμηθεύσει το απαραίτητο Letter of Interest, με το οποίο κατ’αρχάς στηρίζει ένα νέο αίτημα προστασίας.

Η συναίνεση αυτή, ωστόσο, παρασχέθηκε με όρους (όπως η απομάκρυνση προσώπων της πλευράς Κουτσολιούτσου, ο ορισμός νέας διοίκησης και η στελέχωση με νέους CFOs) και επί της ουσίας αποτελεί το ελάχιστο πρώτο βήμα για τη διαμόρφωση μιας τελικής συμφωνίας αναδιάρθρωσης, όπου το γκρουπ των ομολογιούχων θα διεκδικήσει εμπράγματες εξασφαλίσεις. Σημειώνεται δε ότι και οι τρεις ομολογιακές συμβάσεις της Folli Follie έχουν καταγγελθεί.

Με το παραπάνω δεδομένο, η διοίκηση της εταιρίας φέρεται να έχει τη σύμφωνη γνώμη του 20% των ανέγγυων πιστωτών της, αλλά και να έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη των εργαζομένων. Το παραπάνω σχήμα στήριξης της αίτησης είναι διαφορετικό από εκείνο που υποστήριξε το πρώτο -και απορριφθέν αίτημα της εταιρείας-, στο οποίο ως βασικοί πιστωτές είχαν εμφανιστεί θυγατρικές εταιρίες του ίδιου του ομίλου.

Σημειώνεται δε ότι στο νέο αίτημα προστασίας περιλαμβάνεται αίτηση εξαίρεσης των ενέγγυων πιστωτών -δηλαδή των τραπεζών-, οι οποίες είχαν εξάλλου αντιταχθεί και στο παλαιότερο αίτημα προστασίας της Folli Follie. Με βάση την παραπάνω παράμετρο, οι τράπεζες διατηρούν ακέραιο το δικαίωμα πλειστηριασμού του ενεχύρου που διαθέτουν ως εξασφάλιση δανείων, δηλαδή το ποσοστό 35,5% των Αττικών Πολυκαταστημάτων. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο συγκεκριμένος διαγωνισμός αναμένεται να προχωρήσει έως το τέλος του Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι για την υποστήριξη του νέου αιτήματος προστασίας από τους πιστωτές της, η Folli Follie θα ενσωματώσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης, που σε αδρές γραμμές έχει επεξεργαστεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος η Deloitte.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το αίτημα προστασίας κατά το άρθρο 106α του πτωχευτικού αποτελεί ένα μέσο «παράτασης» της προσπάθειας που η διοίκηση της Folli Follie συνεχίζει να υποστηρίζει ότι καταβάλλει για να σώσει την «παρτίδα». Εάν και εφόσον εξασφαλιστεί η θετική απόφαση του δικαστηρίου, ξεκινά ένας νέος κύκλος διαπραγμάτευσης και κατάρτισης συμφωνίας, που θα εξειδικευτεί και θα επικυρωθεί από τη δικαιοσύνη, στο πλαίσιο υποβολής αιτήματος αναδιάρθρωσης κατά το άρθρο 106β.

Έως τότε, η εταιρεία παλεύει να επιβιώσει και να διαχειριστεί τη ρευστότητά της, να καταρτίσει ένα αποδεκτό σχέδιο αναδιάρθρωσης από τους πιστωτές της, αλλά και να εμφανίσει έγκυρο ελεγμένο ισολογισμό χρήσης 2017, υπογεγραμμένο από νέο ορκωτό ελεγκτή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v