Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Attica DPS: Σε πλειστηριασμό του 35,7% προχωρούν οι τράπεζες

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών η 10η Δεκεμβρίου για τη ρευστοποίηση του ενεχύρου από τα Folli Follie. Οι όροι της διαδικασίας και οι πιθανές εμπλοκές. Η στάση των βασικών μετόχων της Αττικά Πολυκαταστήματα, η έκθεση των τραπεζών και το τίμημα.

Attica DPS: Σε πλειστηριασμό του 35,7% προχωρούν οι τράπεζες

Στις 10 Δεκεμβρίου -εφόσον δεν υπάρξουν νομικές εμπλοκές- αναμένεται να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για την τμηματική ρευστοποίηση του 35,7% των Αττικών Πολυκαταστημάτων, που κατέχουν ως εξασφάλιση οι πιστώτριες τράπεζες της Folli Follie.

Ο τίτλος εκτέλεσης του πλειστηριασμού των δύο πακέτων (10% και 25,7%) αναμένεται να επιδοθεί αύριο, προκειμένου να δώσει τον ευλόγως προβλεπόμενο χρόνο προς ενδιαφερόμενους να καταθέσουν προσφορές ή ενστάσεις επί της διαδικασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες έχουν επιλέξει τη fast track διαδικασία πλειστηριασμού, που βασίζεται σε βασιλικό διάταγμα του 1923, προκειμένου να ρευστοποιήσουν το ενέχυρο και να απεμπλακούν από την «τοξικότητα» της Folli Follie.

Από την πλευρά τους, οι βασικοί μέτοχοι των Αττικών Πολυκαταστημάτων -η επιχειρηματική ομάδα με επικεφαλής τον Κων. Λαμπρόπουλο- σκοπεύουν σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, να διεκδικήσουν και τα δύο πακέτα μετοχών με ίδιες δυνάμεις, εφόσον βεβαίως δεν υπάρξουν σοβαρές εμπλοκές. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πάντως, το σχήμα των βασικών μετόχων εξακολουθεί να διατηρεί επαφές με τρίτους επενδυτές, με σκοπό τη μεταγενέστερη συνεργασία, και εισφορά κεφαλαίων, εφόσον καταλήξει θετικά ο πλειστηριασμός.

Η παραπάνω τακτική βασίζεται στη συνολικότερη πρόβλεψη πιθανών εμποδίων στη διενέργεια των πλειστηριασμών. Σημειώνεται ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν ενδείξεις, ούτε εκ μέρους των πιστωτών ούτε εκ μέρους της Folli Follie, ότι θα προκύψει αίτημα ανακοπής της διαδικασίας, κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων ή άλλες νομικές ενστάσεις, ωστόσο όλα μένουν να κριθούν στο προσεχές δεκαπενθήμερο.

Σημειώνεται ότι η έκθεση των πιστωτριών τραπεζών έχει περιοριστεί στα 30,7 εκατ. ευρώ από 47 εκατ. ευρώ τον Μάιο που ξέσπασε η κρίση στη Folli Follie, καθώς στο μεταξύ, με επιμέρους συμφωνία, έχουν λάβει μετρητά και ελέγχουν λογαριασμούς της Folli Follie (μέσω εκχώρησης factoring).

Το τίμημα 

Αν και η τιμή εκκίνησης εκποίησης των ποσοστών μένει να επιβεβαιωθεί εφόσον κοινοποιηθούν οι όροι του πλειστηριασμού, εντούτοις, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η συνολική αξία της επιχείρησης έχει υπολογιστεί στην περιοχή των 140-150 εκατ. ευρώ (συνυπολογίζοντας την κερδοφορία EBITDA, τον μηδενικό δανεισμό της εταιρίας αλλά και τα κεφαλαιακά της διαθέσιμα, που προσεγγίζουν τα 50 εκατ. ευρώ).

Η τελική τιμή ρευστοποίησης του 35,7% προφανώς αναμένεται να κριθεί στο πλαίσιο προσφορών και αντιπροσφορών, που ενδεχομένως κατατεθούν, ωστόσο, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις, δεν αναμένεται να ξεπεράσει την αρχική αποτίμηση, δεδομένου ότι οι βασικοί μέτοχοι διαθέτουν τυπικά αλλά και ουσιαστικά προβάδισμα στην απόκτηση του εν λόγω ποσοστού.

Υπενθυμίζεται πάντως πως το όποιο πιθανό υπερτίμημα προκύψει, θα επιστραφεί στη Folli Follie, εφόσον καλυφθούν πλήρως οι απαιτήσεις των πιστωτριών τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v