Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Intralot: Τα σχέδια για τις δραστηριότητες σε Πολωνία, ΗΠΑ, Τουρκία

Βροχή ερωτήσεων για σχεδόν δυόμισι ώρες δέχθηκε χθες στην τηλεδιάσκεψη η διοίκηση της εταιρείας. Στο επίκεντρο βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, τα πλάνα για τις αγορές στο εξωτερικό, αλλά και η νέα σύμβαση στην Τουρκία. Τι ειπώθηκε για τα δάνεια.

Intralot: Τα σχέδια για τις δραστηριότητες σε Πολωνία, ΗΠΑ, Τουρκία

Στην αναχρηματοδότηση του δανεισμού της Intralot, στη ρευστότητα, στον διαγωνισμό για τη δεκαετή άδεια αθλητικού στοιχήματος στην Τουρκία που υποβλήθηκε μόνο μία προσφορά από την Inteltek (συμμετέχει με 45% η Intralοt), στην αγορά των ΗΠΑ και στις πιθανές νέες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων επικεντρώθηκαν χθες οι αναλυτές, κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας τηλεδιάσκεψης για τα αποτελέσματα εννεαμήνου.

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε στη σκιά σεναρίων που οδήγησαν προχθές σε κατάρρευση της μετοχής (χθες ανέκαμψε με άνοδο περί το 20%) και φημολογίας περί επικείμενων αποφάσεων για ευρύτερη αναδιάρθρωση του ομίλου Intracom Συμμετοχών.

Η διοίκηση της Intralοt δέχθηκε επί σχεδόν δυόμισι ώρες βροχή ερωτήσεων για τα συγκεκριμένα ζητήματα, στη σκιά της πρόσφατης αναταραχής με τη μετοχή. Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Αντώνης Κεραστάρης χρειάστηκε να απαντήσει σε πλήθος ερωτήσεων για τη ρευστότητα του ομίλου και τις επενδύσεις, σε συνδυασμό με τα κέρδη που περιμένει από νέες συμβάσεις.

Οι αναλυτές επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα στις νέες συμβάσεις που θα στηρίξουν τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της Intralοt, ξεψαχνίζοντας στην κυριολεξία κάθε νέα ή παλαιότερη σύμβαση. Για παράδειγμα, επέμειναν στη συμβολή που θα έχουν στα EBITDA οι τρεις πρόσφατες συμβάσεις της εισηγμένης σε Κροατία, Αμβούργο και Νέο Μεξικό, καθώς και στα οφέλη από άλλες τρεις συμβάσεις που, κατά τον κ. Κεραστάρη, θα υπογραφούν το επόμενο διάστημα. Η διοίκηση υποστήριξε πως οι έξι νέες συμβάσεις θα συνεισφέρουν 15 με 20 εκατ. ευρώ στα EBITDA, όταν λειτουργήσουν πλήρως σε ετήσια βάση.

Ειδικά για την αναχρηματοδότηση του ενός από τα ομόλογα που λήγει το 2021 (250 εκατ. ευρώ), απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως η διοίκηση έχει ήδη αρχίσει την προεργασία και εξετάζει κάθε πιθανή λύση.

Για τις πιθανές πωλήσεις άλλων συμμετοχών τόνισε πως η ιταλική Gamenet (στην οποία η εισηγμένη ελέγχει το 20%) και οι δραστηριότητες σε Πολωνία και Περού είναι προς πώληση. Για την Gamenet είπε, όμως, πως η σημερινή αποτίμηση δεν ευνοεί την πώληση του ποσοστού της εισηγμένης, ενώ για την Πολωνία εξήγησε πως η Intralοt «δεν μπορεί να περιμένει πότε θα αλλάξει το σημερινό αρνητικό φορολογικό καθεστώς» για τις εταιρείες τυχερών παιχνιδιών (σ.σ. προβλέπει φορολογία 12% επί του τζίρου των εταιρειών του κλάδου).

Για την Azerinteltek στο Αζερμπαϊτζάν, τη συμμετοχή στην οποία πώλησε προ ημερών η Intralοt, ενώ στην προηγούμενη τηλεδιάσκεψη η διοίκηση τόνιζε πως δεν είναι προς ρευστοποίηση, ο κ. Κεραστάρης είπε πως η πώληση έγινε από κοινού με την Turkcell (που ήταν ο συνέταιρος στην αζέρικη εταιρεία) εξαιτίας του γενικότερου οικονομικού περιβάλλοντος. Υποστήριξε πως η συμφωνία πώλησης (που θα ολοκληρωθεί το αργότερο εντός εξαμήνου) σημαίνει πως η εισηγμένη θα προεισπράξει τα μερίσματα που θα λάμβανε μέχρι το 2025, οπότε και λήγει η σχετική άδεια της Azerinteltek. Η τελευταία, πάντως, είχε συνεισφέρει το 15% των EBITDA του ομίλου Intralοt στο εννεάμηνο, το μεγαλύτερο μερίδιο μεταξύ των συμμετοχών της εισηγμένης.

Πάει πίσω το IPO της Intralοt USA

Για την εισαγωγή της θυγατρικής Intralοt USA στο αμερικανικό χρηματιστήριο ο Αντ. Κεραστάρης υποστήριξε πως οι συνθήκες δεν είναι καθόλου ευνοϊκές για μια τέτοια εισαγωγή. Αναφέρθηκε, μάλιστα, στο παράδειγμα της ανταγωνίστριας Scientific Games, η μετοχή της οποίας έχει υποχωρήσει σήμερα στα 17 δολάρια (από 62 δολάρια τον περασμένο Μάιο!) ως δείγμα της αρνητικής αντιμετώπισης του κλάδου. Τόνισε, όμως, πως η προετοιμασία της Intralοt USA για την εισαγωγή προχωράει κανονικά.

Με νέους όρους έρχεται η σύμβαση σε Τουρκία

Για τη δεκαετή σύμβαση αθλητικού στοιχήματος στην Τουρκία, όπου κατατέθηκε προσφορά μόνο από την Inteltek, που ελέγχει κατά 55% η τουρκική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Turkcell και κατά 45% η Intralοt, ο κ. Κεραστάρης υποστήριξε πως αν ολοκληρωθεί η διαδικασία (όπως ο ίδιος αναμένει) τα έσοδα τόσο του τουρκικού δημοσίου όσο και της Inteltek θα είναι σημαντικά αυξημένα. Οπως εξήγησε, η νέα σύμβαση προβλέπει εισαγωγή του «ζωντανού στοιχηματισμού» (live betting), αυξημένη απόδοση για τους παίκτες και εγγυημένα έσοδα για το τουρκικό δημόσιο. Στην ουσία η Inteltek δεσμεύεται πως θα πληρώνει στο τουρκικό δημόσιο τουλάχιστον τα έσοδα του 2017 συν τον πληθωρισμό, με τον επικεφαλής της Intralοt να τονίζει τα σημαντικά περιθώρια του αθλητικού στοιχηματισμού στην Τουρκία, ειδικά με την είσοδο του live betting.

Στην ερώτηση «γιατί αφού είναι τόσο μεγάλες οι προοπτικές κατατέθηκε μόνο μία προσφορά;» απάντησε πως οι ανταγωνιστές της Inteltek πιθανώς μέτρησαν διαφορετικά το ρίσκο της χώρας και πως η τελευταία είχε το πλεονέκτημα πως λειτουργεί εδώ και σχεδόν δεκαέξι χρόνια τον αθλητικό στοιχηματισμό στη γείτονα. Για να συμμετάσχει στο διαγωνισμό η Inteltek κατέθεσε εγγύηση ύψους 150 εκατ. τουρκικών λιρών «από τέσσερις τράπεζες».

Το άνοιγμα της αγοράς αθλητικού στοιχήματος στις ΗΠΑ

Μετά το πρόσφατο συμβόλαιο της Intralοt στο Νέο Μεξικό, για τον αθλητικό στοιχηματισμό, χθες ο κ. Κεραστάρης υποστήριξε πως άλλες πέντε πολιτείες των ΗΠΑ βρίσκονται στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης του σχετικού ρυθμιστικού πλαισίου. Ανέφερε το Οχάιο, το Ιλινόις, την Ουάσινγκτον, την Μοντάνα και το Αινταχο οι οποίες μέσα στους πρώτους μήνες του νέου έτους θα έχουν ολοκληρώσει τη ρύθμιση της αγοράς αθλητικού στοιχηματισμού. Η τελευταία, κατά τον επικεφαλής της Intralοt, είναι μια αγορά «20 δισ. δολαρίων σε επίπεδο μικτών κερδών (GGR), με βάση προβλέψεις αναλυτών».

Με αφορμή ερωτήσεις για τις επιπτώσεις από τις συναλλαγματικές διαφορές ειδικά στην περίπτωση της Τουρκίας και της Αργεντινής (όπου υπήρξε μεγάλη υποτίμηση της λίρας και του πέσο) ο διευθύνων σύμβουλος της Intralοt είπε πως «σε τοπικό νόμισμα» τα έσοδα της Inteltek στην Τουρκία αυξήθηκαν φέτος κατά 31%». Σε τοπικό νόμισμα, επίσης, η θυγατρική στην Αργεντινή είδε τα έσοδά της να αυξάνουν κατά 45%.

Χθες το μεσημέρι η αμερικανική εταιρεία QCM, που με την προ μηνών έκθεσή της οδήγησε στην κατάρρευση της Folli Follie, αρνήθηκε κατηγορηματικά πως έχει σορτάρει τη μετοχή της Intralοt. Πρόκειται για «fake news» ανέφεραν οι εκπρόσωποι του αμερικανικού hedge fund στο Twitter με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ράλι στη μετοχή της Intralοt.

Σχολιάζοντας την «υπερβολική πτώση της τιμής της μετοχής της κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης της 28ης Νοεμβρίου 2018», η διοίκηση της εισηγμένης είχε ανακοινώσει το πρωί της Πέμπτης ότι «αυτή δεν δικαιολογείται από κάποια αρνητική επιχειρηματική εξέλιξη ή άλλο γεγονός σε γνώση της εταιρείας και κατά την εκτίμησή μας οφείλεται σε ανυπόστατες φήμες».

«Αντίθετα πρόσφατα η εταιρεία έχει ανακοινώσει σημαντικά νέα έργα και ανανεώσεις υφιστάμενων συμβολαίων ενώ αναμένεται να ολοκληρώσει και να ανακοινώσει και επιπλέον μεγάλα έργα στο προσεχές διάστημα», ανέφερε η ίδια ανακοίνωση, η οποία κατέληγε πως «η εταιρεία θα εξετάσει τη λήψη πρόσθετων μέτρων, με στόχο την προάσπιση της αξιοπιστίας της και την υπεράσπιση των συμφερόντων των επενδυτών της έναντι ανυπόστατων φημών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v