Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Attica DPS: Στα 42 εκατ. η τιμή εκκίνησης στον πλειστηριασμό του 35,7%

Υπό την αίρεση πιθανών ενστάσεων προχωρά ο διαγωνισμός εκποίησης του ενεχυριασμένου ποσοστού της επιχείρησης. Οι «δεύτερες» σκέψεις της διοίκησης της Folli Follie και ο κίνδυνος των «αντιποίνων».

Attica DPS: Στα 42 εκατ. η τιμή εκκίνησης στον πλειστηριασμό του 35,7%

Με τη δέουσα διαδικασία προχωρούν οι πιστώτριες τράπεζες της FFG στον πλειστηριασμό του 35,7% της Αττικά Πολυκαταστήματα, (το οποίο έχουν εξασφαλίσει ως ενέχυρο ήδη από τέλη Μαίου), ορίζοντας ως τιμή εκκίνησης τα 42 εκατ. ευρώ.

Το συγκεκριμένο τίμημα απορρέει μετά τον υπολογισμό της συνολικής αξίας της επιχείρησης (όπου συνεκτιμήθηκε η κερδοφορία EBITDA στα 16 εκατ. ευρώ, ο μηδενικός δανεισμός της εταιρίας, αλλά και τα κεφαλαιακά της διαθέσιμα που προσεγγίζουν τα 50 εκατ. ευρώ).

Όπως προβλέπεται, μετά την επίδοση του τίτλου εκτέλεσης και εφόσον έχουν εκδώσει την σχετική επιταγή ζητώντας την κάλυψη της από την FFG, οι τράπεζες αναμένεται εντός τριημέρου να ορίσουν την ακριβή ημερομηνία πλειστηριασμού των δύο πακέτων μετοχών της Αττικά Πολυκαταστήματα (10% και 25,7%).

Στο μεταξύ διάστημα ωστόσο και έως ότου ορισθεί ο πλειστηριασμός -πιθανότατα έως τις 10 Δεκεμβρίου με τη fast track διαδικασία που έχουν επιλέξει οι πιστώτριες τράπεζες- δίνεται ο απαραίτητος χρόνος για την κατάθεση αιτήματος ανακοπής της διαδικασίας, κατάθεσης ασφαλιστικών μέτρων ή άλλων νομικών ενστάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η FFG εξετάζει το ενδεχόμενο παρέμβασης στην υπόθεση, εμποδίζοντας τον πλειστηριασμό. Δεδομένου ότι η εταιρία «μετρά» τα περιουσιακά της στοιχεία – η πλειονότητα των οποίων είναι δεσμευμένα από τη δικαιοσύνη (ακίνητα), είτε καλύπτονται από ειδικές ρήτρες (ποσοστό Dufry)- η παραπάνω πιθανότητα εντάσσεται στην προσπάθεια της να ενισχύσει την ήδη αποδυναμωμένη θέση της έναντι των πιστωτών της και να διατηρήσει ένα «ασημικό» εντός του ομίλου.

Σε μια τέτοια περίπτωση ανατροπής και έμμεσης άρσης του ενεχύρου που έχει παραχωρηθεί στις πιστώτριες τράπεζες, ευλόγως η FFG θα βρεθεί αντιμέτωπη με σειρά «αντιποίνων» (δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, εμπορευμάτων, ασφαλιστικά μέτρα κ.ά. εφόσον ως γνωστόν η εταιρία δεν έχει καμιά προστασία) από τους μέχρι σήμερα ενέγγυους πιστωτές της, γεγονός που αναμφίβολα θα κρίνει την όλη στάση της, η οποία μοιραία θα αποσαφηνιστεί τις προσεχείς ημέρες.

Σημειώνεται ότι η έκθεση των πιστωτριών τραπεζών έχει περιοριστεί στα 30,7 εκατ. ευρώ από 47 εκατ. ευρώ το Μάιο που ξέσπασε η κρίση στη Folli Follie, καθώς στο μεταξύ με επιμέρους συμφωνία έχουν λάβει μετρητά και ελέγχουν λογαριασμούς της Folli Follie (μέσω εκχώρησης factoring).

Εφόσον ο πλειστηριασμός προχωρήσει χωρίς προσκόμματα, οι βασικοί μέτοχοι της Aττικά Πολυκαταστήματα δηλώνουν διατεθειμένοι να παραστούν και να διεκδικήσουν και τα δύο πακέτα μετοχών της εταιρίας, παίρνοντας οριστικό διαζύγιο από την σχέση με τη Folli Follie και τις παρενέργειες της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v