Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναβάθμισε το outlook της Eurobank η Moody's

Η κίνηση του οίκου λαμβάνει υπόψη το σχέδιο μετασχηματισμού της τράπεζας, το οποίο, αν υλοποιηθεί ορθά, θα βελτιώσει την επάρκεια των κεφαλαίων της και την ποιότητα ενεργητικού.

Αναβάθμισε το outlook της Eurobank η Moodys

Σε «θετικό» από «σταθερό» αναβάθμισε το outlook της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Eurobank η Moody's, επιβεβαιώνοντας το Caa2. 

Οπως αναφέρει ο οίκος, η κίνηση λαμβάνει υπόψη το σχέδιο μετασχηματισμού της τράπεζας, το οποίο, αν υλοποιηθεί ορθά, θα βελτιώσει την επάρκεια των κεφαλαίων της και την ποιότητα ενεργητικού. 

Αναλυτικά, όπως σημειώνει η Moody's, το θετικό οutlook αντανακλά το σχέδιο συγχώνευσης με την Grivalia και την απόσχιση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ύψους 7 δισ. ευρώ μέσω της δημιουργίας εταιρίας holding και ενός SPV που θα τιτλοποιήσει τα NPEs. Και οι δύο κινήσεις αναμένεται να βελτιώσουν την ποιότητα ενεργητικού της τράπεζας. 

Η συγχώνευση με την Grivalia ενισχύει την κεφαλαιακή επάρκεια 

Σύμφωνα με τη Moody's, η συγχώνευση θα πραγματοποιηθεί χωρίς μετρητά, με τη Fairfax να καθίσταται ο μεγαλύτερος μέτοχος της ενοποιημένης οντότητας, με ποσοστό 32,9% δεδομένων των μεριδίων 18,2% στη Eurobank και 51,4% στην Grivalia. Η συγχώνευση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Απριλίου του 2019. 

Η συγχώνευση θα έχει άμεση επίπτωση στα κεφάλαια της τράπεζας, με πρόσθετα 943 εκατ. ευρώ βασικών εποπτικών κεφαλαίων, που θα ενισχύσουν τον δείκτη CET1 στο 16,6% από 14,6%. Επιπροσθέτως, ο δείκτης συνολικών εποπτικών κεφαλαίων θα αυξηθεί στο 19% από 17,1% τον Σεπτέμβριο, και θα είναι ο υψηλότερος μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.    

Η Moody's εκτιμά ότι οι ισχυρότεροι κεφαλαιακοί δείκτες είναι πιστωτικά θετικοί για την τράπεζα, αν και τα υψηλότερα κεφάλαια δεν είναι εύκολα ρευστοποιήσιμα καθώς η τράπεζα θα προσθέσει στον ισολογισμό της 117 συγκροτήματα ακινήτων και γραφείων ύψους 1 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, η τράπεζα θα ελέγχει real estate αξίας 2,2 δισ. ευρώ, που θα αποτελούν το 3,7% των συνολικών στοιχείων ενεργητικού της, περιορίζοντας κάπως τη διαχείριση διαθεσίμων.

Επίσης, ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης, το ποσοστό των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTC) στον δείκτη CET1 θα μειωθεί περίπου στο 62% από 70% τον Σεπτέμβριο. 

Το σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια

Η Moody's σημειώνει ότι παρά το γεγονός ότι μειώνεται το ρίσκο στον ισολογισμό μετά την απόσχιση μεγάλου μέρους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, η Eurobank θα διατηρήσει τους τίτλους υψηλής εξασφάλισης που θα εκδοθούν, ενώ οι τίτλοι χαμηλότερης εξασφάλισης είτε θα δοθούν στους μετόχους της εταιρίας holding είτε θα δημοπρατηθούν στην αγορά. 

Αντίστοιχα, η τράπεζα θα διατηρήσει ένα επίπεδο πιστωτικού κινδύνου μέσω των τίτλων υψηλής εξασφάλισης, αν και ενδεχόμενη πρώτη ζημία από τα NPEs θα απορροφηθεί από τους κατόχους των υπόλοιπων τίτλων. 

Η συναλλαγή θα λάβει χώρα σε «δίκαιη αξία», κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε πρόσθετες ζημίες για την τράπεζα, επηρεάζοντας την κεφαλαιακή της βάση, αν και η Eurobank σχεδιάζει δείκτη τουλάχιστον 12% ως το 2020 από 13,8% τον Σεπτέμβριο. 

Ο οίκος θεωρεί ότι το ρίσκο εκτέλεσης του αρκετά φιλόδοξου σχεδίου μετασχηματισμού είναι σχετικά υψηλό, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση ή προβλήματα στην υλοποίηση θα οδηγήσουν σε υποβάθμιση του outlook σε σταθερό.  

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v