Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Intertech: Πώς ο Δ. Κοντομηνάς «έστησε» τους μετόχους

«Στο περίμενε» η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης μετά τη χθεσινή απουσία του Δ. Κοντομηνά από τη γενική συνέλευση της εταιρείας του. Ο ρόλος του Κ. Αμοιρίδη και τα ερωτήματα της αγοράς για την «επόμενη μέρα».

Intertech: Πώς ο Δ. Κοντομηνάς «έστησε» τους μετόχους

Έκπληξη προκάλεσε η χθεσινή απουσία του βασικότερου μετόχου της Intertech Δημήτρη Κοντομηνά από την κρίσιμη γενική συνέλευση, η οποία θα ψήφιζε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης κατά ποσό έως και 1,404 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, το διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης είχε προτείνει αφενός το reverse split της μετοχής (μείωση του αριθμού των τεμαχίων κατά 50% με παράλληλη διαγραφή υπολοίπου συσσωρευμένων ζημιών) και αφετέρου, την αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών (περίπου 1ν/2π προς 0,50 ευρώ ανά μία μετοχή μετά το reverse split).

Όπως είχε ειπωθεί στο πλαίσιο παλαιότερης γενικής συνέλευσης, ο κ. Κοντομηνάς, που ελέγχει το 44,36% της εταιρείας, δεν θα συμμετείχε στην ΑΜΚ, αλλά ένα μεγάλο τμήμα της κεφαλαιακής ένεσης θα προερχόταν από τον Κων/νο Αμοιρίδη, κάτοχο του 7,29% του συνόλου των μετοχών, εξέλιξη που προφανώς θα ανέβαζε το ποσοστό συμμετοχής του τελευταίου στην Ιntertech.

Η πρώτη γενική συνέλευση για την ΑΜΚ είχε οριστεί για την 6η Δεκεμβρίου, ωστόσο αναβλήθηκε -όπως άλλωστε αναμενόταν- για τη 17η του ίδιου μήνα, λόγω έλλειψης της απαιτούμενης εκ του νόμου ελάχιστης απαρτίας. Συγκεκριμένα, ενώ στην πρώτη γενική συνέλευση απαιτείται η παρουσία του 66,67% των μετοχών, το παρών είχε δώσει το 53,33%, προερχόμενο κατά κύριο λόγο από τους δύο προαναφερόμενους μεγαλύτερους μετόχους.

Και ενώ χθες όλα έδειχναν ότι τα θέματα θα ψηφίζονταν από την πρώτη επαναληπτική γενική συνέλευση (απαιτούμενη εκ του νόμου ελάχιστη απαρτία το 50%), ο κ. Κοντομηνάς «έστησε» τους άλλους μετόχους (παραβρέθηκε τελικά στη συνέλευση μόλις το 17,87%), χωρίς να ανακοινωθεί κάποια δικαιολογία, με αποτέλεσμα το θέμα να αναβληθεί για τη β’ επαναληπτική γενική συνέλευση στις 28 Δεκεμβρίου.

Μετά και τις χθεσινές εξελίξεις, το θέμα της ΑΜΚ τίθεται εν αμφιβόλω, καθώς σε περίπτωση που ο κ. Κοντομηνάς δεν παραστεί ούτε και κατά την 28η του μήνα, τα «κουκιά δεν θα βγουν» (απαιτούμενη ελάχιστη απαρτία 33,34%), οπότε το ζήτημα της κεφαλαιακής ενίσχυσης είτε θα αναβληθεί, είτε θα ματαιωθεί.

Αν και διάφορα σενάρια έχουν ακουστεί στην αγορά, κανείς δεν μπορεί να ερμηνεύσει με βεβαιότητα τη στάση του κ. Κοντομηνά, ούτε και να προδικάσει το μέλλον της αύξησης κεφαλαίου.

Σε κάθε περίπτωση, η τιμή διάθεσης των νέων τίτλων (0,5 ευρώ για κάθε νέα -μετά το reverse split- μετοχή) οδηγούσε σε μια τρέχουσα αποτίμηση της εισηγμένης χαμηλότερη των 3 εκατ. ευρώ, όταν τα ίδια κεφάλαια της εισηγμένης ανέρχονταν στις 30 Ιουνίου του 2018 στα 8,75 εκατ. ευρώ.

Ο καθαρός δανεισμός της εταιρείας υπολογίζεται γύρω στα 3,8 εκατ. ευρώ (κυρίως αφορά προεξόφληση απαιτήσεων), ενώ η εισηγμένη διαθέτει σημαντικής αξίας ακίνητη περιουσία και έχει απαιτήσεις προς συνδεδεμένες εταιρείες συμφερόντων του βασικού της μετόχου. Η Ιntertech κατά το πρώτο μισό του 2018 υποχρεώθηκε σε έντονη πτώση κύκλου εργασιών και ζημιογόνο αποτέλεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v