Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπαστράτος: Μερίδιο 5% για το IQOS στην Ελλάδα

Αυξάνει τη διείσδυσή του στην εσωτερική αγορά το καινοτόμο προϊόν της PMI. Διατηρείται το πρόβλημα με τη διακίνηση παράνομων καπνικών. Το οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα της Παπαστράτος.

Παπαστράτος: Μερίδιο 5% για το IQOS στην Ελλάδα

Στο 5% έχει ανέλθει το μερίδιο αγοράς του IQOS της PMI στην Ελλάδα, με τους ενεργούς χρήστες πλέον να ανέρχονται σε 150.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανάφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Παπαστράτος Χρήστος Χαρπαντίδης, σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, με αφορμή την παρουσίαση της πρώτης Έκθεσης κοινωνικο-οικονομικού αποτυπώματος της εταιρίας.

Κατά τη διοίκηση της Παπαστράτος, τα περιθώρια ανάπτυξης του προϊόντος είναι μεγάλα, ενώ ήδη στην Ιαπωνία κατέχει μερίδιο 20%. Μεσοπρόθεσμος στόχος της PMI είναι έως το 2025 παγκοσμίως το IQOS να αγγίξει μερίδιο 30%-40% στην αγορά καπνικών, ενώ συνεχίζει να επενδύει σε νέα αντίστοιχα καινοτόμα προϊόντα.

Υπενθυμίζεται πως η θυγατρική του ομίλου PMI, η Παπαστράτος, επένδυσε 300 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής των ράβδων καπνού που χρησιμοποιούνται στο IQOS, ενώ το εργοστάσιο ξεκίνησε να παράγει τον Φεβρουάριο του 2017, δηλαδή ακόμη δεν έχει συμπληρωθεί ούτε χρόνος.

Το project της επένδυσης αφορούσε τη μετατροπή του υπάρχοντος εργοστασίου του ομίλου στον Ασπρόπυργο, το οποίο προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα, που αλλάζουν μετά από δεκαετίες ολόκληρη τη βιομηχανία καπνικών. Παράλληλα, η νέα επένδυση της Παπαστράτος θα προσθέσει (στο φουλ της παραγωγής) συνολικά 400 νέες θέσεις εργασίας στον όμιλο. Με αυτή την επένδυση, η Ελλάδα έγινε η τρίτη χώρα παγκοσμίως, μετά την Ελβετία και την Ιταλία, που παράγει ράβδους καπνού για το IQOS. Υπενθυμίζεται δε ότι συνολικά η PMI έχει επενδύσει πόρους 4,5 δισ. ευρώ προκειμένου να αναπτύξει και να προωθήσει το IQOS.

Με αφορμή την παραπάνω επένδυση, η ΕΥ πραγματοποίησε για λογαριασμό της Παπαστράτος την πρώτη Έκθεση κοινωνικού και οικονομικού αποτυπώματός της στην Ελλάδα. Τα στοιχεία της μελέτης καταγράφουν το μέγεθος της Παπαστράτος και το συνολικό της εκτόπισμα στην ελληνική αγορά.

Σημειώνεται πως με βάση τα στοιχεία του 2017, η Παπαστράτος αποδίδει φόρους 1,1 δισ. ευρώ ή το 2,2% των κρατικών εσόδων. Την ίδια στιγμή, όμως, 1 στα 4 καπνικά προϊόντα που διακινούνται στην αγορά (σ.σ. ποσοστό 25%) είναι παράνομα, με τα διαφυγόντα έσοδα για το κράτος να ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ΕΥ, το εκτόπισμα της Παπαστράτος έχει ως εξής:

* 1,2 δισ. ευρώ συνολικός κύκλος εργασιών

* 1,1 δισ. ευρώ συνεισφορά σε φόρους (συμπεριλαμβανομένων ΦΠΑ και ΕΦΚ) - 2,2% των εσόδων του κράτους

* 85 εκατ. ευρώ συνεισφορά προς Έλληνες προμηθευτές με αγορές προϊόντων και υπηρεσιών

* 4,9 εκατ. ευρώ σε ενέργειες για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων

* Απορρόφηση του 50% της ελληνικής παραγωγής ανατολικών καπνών

* Στα 157 εκατ. ευρώ το 2017 η προστιθέμενη αξία που δημιουργήθηκε, ποσό που αντιστοιχεί σε 0,1% του ΑΕΠ.

Απασχόληση

Σε επίπεδο απασχόλησης, η Παπαστράτος είχε ισχυρό αποτύπωμα, αυξάνοντας κατά 24,6% τον αριθμό των εργαζομένων της.

* 897 άμεσες θέσεις εργασίας

* 1.091 έμμεσες θέσεις 

* Κάθε μία θέση εργασίας της Παπαστράτος υποστηρίζει έμμεσα 2,5 θέσεις εργασίας στο σύνολο της οικονομίας

* 30 εκατ. ευρώ σε μισθοδοσία και αμοιβές

* Λοιπές παροχές προς τους εργαζομένους αξίας 2,4 εκατ. ευρώ.

Επίσης, η Παπαστράτος έχει διαθέσει 2,4 εκατ. ευρώ σε δράσεις και πρωτοβουλίες εταιρικής υπευθυνότητας από το 2009 έως και το 2017. Οι επενδύσεις σε κοινωνικές δράσεις το 2017 ανήλθαν σε 272.000 ευρώ. Σημαντική όμως ήταν και η επίδραση στο περιβάλλον, με δραστική μείωση των αρνητικών επιπτώσεων από τη λειτουργία της εταιρείας, καθώς το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε το 2017 στο εργοστάσιο προήλθε από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Η Παπαστράτος μείωσε κατά 85% τις εκπομπές CO2 (kgGHG), ενώ η συνολική ποσότητα αποβλήτων μειώθηκε κατά 19%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v