Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο β' εξάμηνο οι κρίσιμες αποφάσεις για Εθνική Ασφαλιστική

«Το δεύτερο εξάμηνο του 2019 θα απευθυνθούμε σε ξένους επενδυτές και παράλληλα θα ετοιμάσουμε τον φάκελο για τη διενέργεια IPO. Το ποια λύση θα προκριθεί θα το αποφασίσουμε στις αρχές του 2020», τονίζει ο CEO της Εθνικής.

Στο β εξάμηνο οι κρίσιμες αποφάσεις για Εθνική Ασφαλιστική

Διετή παράταση για την πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής έχει λάβει από την DG Comp η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, με στόχο να εξετάσει χωρίς βιασύνη όλες τις εναλλακτικές, έτσι ώστε η λύση που θα βρεθεί να είναι προς το συμφέρον του πιστωτικού ιδρύματος.

«Πήραμε τη διετή παράταση, ωστόσο πρέπει να τρέξουμε τη διαδικασία μέσα στο 2019», τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Παύλος Μυλωνάς και προσθέτει: «Το δεύτερο εξάμηνο του 2019 θα απευθυνθούμε σε ξένους επενδυτές και παράλληλα θα ετοιμάσουμε τον φάκελο για τη διενέργεια IPO. Το ποια λύση θα προκριθεί θα το αποφασίσουμε στις αρχές του 2020».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημόσια πρόταση (IPO) θα αφορά το 75% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής και οι συνθήκες που θα επικρατούν τότε στην αγορά θα κρίνουν αν αυτό θα γίνει σε μία ή δύο δόσεις.

Ερωτηθείς ο κ. Μυλωνάς για το αν η τράπεζα έχει δεχθεί προτάσεις από νέους ενδιαφερόμενους επενδυτές, μεταξύ αυτών και από τη γερμανική ασφαλιστική εταιρεία Hannover Re, ανέφερε ότι «έχουν εμφανισθεί πάνω από δύο ενδιαφερόμενοι, οι προσφορές τους όμως δεν ήταν ανταγωνιστικές».

Η πώληση του 75% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα αποτελεί δέσμευση του πιστωτικού ιδρύματος, στο πλάνο αναδιάρθρωσης που υπέβαλε στις εποπτικές αρχές μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση.

Η πρώτη διαγωνιστική διαδικασία κρίθηκε άγονη, καθώς ο προτιμητέος επενδυτής, το σχήμα Exin-Kalamos, δεν κατάφερε να πιστοποιήσει το σύνολο των κεφαλαίων για την εξαγορά του 75% της εταιρείας. Εν συνεχεία ακολούθησαν διαπραγματεύσεις με την κινεζική Gongbao, οι οποίες δεν ευοδώθηκαν λόγω χαμηλότερου τιμήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v