Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σχέδια για νέες επενδύσεις από τα Αττικά Πολυκαταστήματα

Επενδύσεις για τη νέα χρονιά που αφορούν και στην επέκταση των εμπορικών της χώρων προχωρά η εταιρεία. Μέσα στη χρονιά το νέο e-shop του ομίλου. Η απεμπλοκή από την FF και οι πιθανοί στρατηγικοί επενδυτές.

Σχέδια για νέες επενδύσεις από τα Αττικά Πολυκαταστήματα

Οριακή αύξηση κύκλου εργασιών αλλά σημαντική ανάπτυξη κερδοφορίας παρουσίασε στη χρήση του 2018 η Αττικά Πολυκαταστήματα, διατηρώντας ταυτόχρονα υψηλή ρευστότητα.

Οι πωλήσεις ανήλθαν στα 197 εκατ. σε ενοποιημένη βάση, καταγράφοντας μικρή άνοδο, της τάξης του 2%. Στο παραπάνω ποσό ενσωματώνονται οι επιδόσεις τόσο των πολυκαταστημάτων της εταιρείας, η επιχείρηση χονδρικής που διατηρεί ο όμιλος (ώστε να πραγματοποιεί τις απευθείας προμήθειές του) αλλά και το e-shop του ομίλου, atticabeauty.gr.

Τα κέρδη EBITDA του εμπορικού ομίλου παρουσίασαν αύξηση κατά 11% και διαμορφώθηκαν στα 18 εκατ. ευρώ -κυρίως λόγω της βελτίωσης του μικτού περιθωρίου- ενώ τα κέρδη μετά τις αποσβέσεις αναμένεται να διαμορφωθούν στα 15 εκατ. ευρώ. Τέλος, ο όμιλος διατηρεί καθαρό ταμείο της τάξης των 50 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αποτελέσει το «εργαλείο» των μελλοντικών επεκτάσεών του.

Το 2019, αφενός, ολοκληρώνεται η ανακαίνιση του πρώτου και παλαιότερου πολυκαταστήματος της αλυσίδας που εδράζεται στο City Link, ενώ μέσα στη χρονιά η εταιρία σκοπεύει να λανσάρει και το ομώνυμο ηλεκτρονικό κατάστημα ένδυσης. Ήδη το e-shop της εταιρίας στον τομέα των καλλυντικών καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην ελληνική αγορά (στο ψηφιακό κανάλι), με τζίρο της τάξης των 3,2 εκατ. ευρώ για το 2018, αυξημένο θεαματικά από το 1,2 εκατ. ευρώ του 2017.

Η μεσοπρόθεσμη εκτίμηση της Αττικά Πολυκαταστήματα είναι ότι τα δύο ομώνυμα e-shops, που θα πλαισιώνουν το φυσικό δίκτυο της εταιρείας και θα ενισχύσουν την πολυκαναλική της παρουσία, θα αποφέρουν τζίρο της τάξης των 20 εκατ. ευρώ.

Πέραν των παραπάνω, η εταιρεία σταθερά αναζητά την επέκταση των εμπορικών της χώρων, με στόχο να προσθέσει 15.000 τ.μ., στα 50.000 τμ που διαχειρίζεται σήμερα εμπορικά, εξετάζοντας διάφορες εκδοχές για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Οι μετοχικές αλλαγές

Υπενθυμίζεται ότι μετά την απεμπλοκή της από τη Folli Follie και τον πλειστηριασμό των ενεχυριασμένων ποσοστών από τις τράπεζες, οι μέτοχοι των Αττικών διατηρούν πια απόλυτη πλειοψηφία. Οι τράπεζες και συγκεκριμένα η ΕΤΕ (η οποία συγκέντρωσε με συμφωνία των υπολοίπων πιστωτριών τραπεζών το σύνολο των ενεχύρων) απέκτησε το 25,5% της εταιρείας, το οποίο προφανώς θα εκποιηθεί σε δεύτερο χρόνο και εφόσον συζητηθεί η αίτηση ανακοπής του πλειστηριασμού, που έχει καταθέσει μερίδα μικροεπενδυτών της Folli Follie και θα συζητηθεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 29 Ιανουαρίου.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία αποτελεί πάντως και ορόσημο για τις επόμενες κινήσεις που σχεδιάζονται όσον αφορά τη μετοχική σύνθεση των Αττικών Πολυκαταστημάτων. Εφόσον απομακρυνθούν οι νομικές ενστάσεις των μικροεπενδυτών, οι μέτοχοι της Αττικά Πολυκαταστήματα, όπως ήδη έχει γράψει το Euro2day.gr, θα προχωρήσουν σε διάθεση μετοχικών ποσοστών, προκειμένου να δημιουργήσουν μια νέα, υγιή και ενδυναμωμένη μετοχική βάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ενδιαφέρον της βρετανικής Sportsdirect -η οποία εμφανίστηκε με εγγυητική επιστολή στον εν λόγω πλειστηριασμό, χωρίς ωστόσο να καταθέσει προσφορά- παραμένει ισχυρό για εξαγορά ποσοστού στην Αττικά Πολυκαταστήματα, ενώ διατηρούνται επαφές και με τρίτους πιθανούς επενδυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v