Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο τελικό στάδιο η ρύθμιση για εικονικούς παρόχους κινητής τηλεφωνίας

Αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας των εικονικών παρόχων κινητής τηλεφωνίας φέρνει απόφαση που οριστικοποίησε χθες η ΕΕΤΤ. Η μάχη για τις τιμές χονδρικής και οι λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα είναι ουραγός της Ευρώπης στους MVNOs.

Στο τελικό στάδιο η ρύθμιση για εικονικούς παρόχους κινητής τηλεφωνίας

Οριστικοποιήθηκε χθες από την Ολομέλεια της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) η απόφαση για τους «εικονικούς παρόχους» στην κινητή τηλεφωνία, με αφορμή προσφυγές που είχε καταθέσει η Forthnet κατά των Vodafone Ελλάδας και Cosmote.

Η απόφαση, που οριστικοποιήθηκε έπειτα από έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθορίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το πλαίσιο καθώς και τις τιμές εντός των οποίων οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είναι υποχρεωμένες να προσφέρουν υπηρεσίες χονδρικής σε «εικονικούς παρόχους» (MVNOs) κινητής τηλεφωνίας.

Οι MVNOs είναι εταιρείες που αξιοποιούν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας των υφιστάμενων παρόχων, προκειμένου να παρέχουν συχνά φθηνότερες και ενίοτε καινοτόμες υπηρεσίες προς τους καταναλωτές ή προς συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας.

Οι διοικήσεις των τριών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, σε πρόσφατο συνέδριο, είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους σε σχέση με το εύρος της ρύθμισης που φέρεται να επιβάλλει η απόφαση της ΕΕΤΤ. Η απόφαση, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, ακούγεται πως δεν περιορίζεται στο θέμα της τιμής «χονδρικής» που θα χρεώνουν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έναν εικονικό πάροχο, π.χ. για κάθε MB στη μετάδοση δεδομένων (data). Επεκτείνεται, κατά τις ίδιες πληροφορίες, και στο εύρος των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας που θα μπορεί να παρέχει ένας MVNO. Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, προβλέπει πως οι εικονικοί πάροχοι θα έχουν πρόσβαση (ώστε αν το επιθυμούν να τις παρέχουν στη δική τους πελατεία) σε όλη την γκάμα υπηρεσιών που παρέχει μια δεδομένη στιγμή η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας με την οποία συνεργάζονται.

Δεν είναι γνωστό αν η απόφαση λαμβάνει υπόψη κάποιες από τις προτάσεις που είχαν κατατεθεί για την τιμολόγηση των υπηρεσιών χονδρικής από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προς τους MVNOs, ρόλο που είχε επιδιώξει να διαδραματίσει και η Forthnet. Μία από τις προτάσεις που είχε κατατεθεί για την τιμολόγηση ήταν να ακολουθηθεί ένα μοντέλο αντίστοιχο με αυτό που ενέκρινε η Κομισιόν για τη μετάδοση δεδομένων (data) μέσω roaming. Στην περίπτωση του roaming έχει επιβληθεί ανώτατη χρέωση που ανέρχεται σε 6 ευρώ ανά GB (συν ΦΠΑ) για το 2018, η οποία θα μειώνεται σταδιακά από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου χρόνου. Δηλαδή θα μειωθεί στα 4,5 ευρώ (συν ΦΠΑ) το 2019, σε 3,5 ευρώ το 2020, 3 ευρώ το 2021 και σε 2,5 ευρώ το 2022. Η συγκεκριμένη τιμή θα αναμορφωθεί έπειτα από εξέταση των αγορών χονδρικής στην κινητή τηλεφωνία, που θα πραγματοποιηθεί του χρόνου.

Και οι τρεις επικεφαλής των εταιρειών τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ, Vodafone, Wind), σε πρόσφατο συνέδριο, είχαν εμφανιστεί ιδιαίτερα επιθετικοί απέναντι στην επικείμενη (τότε) απόφαση της ΕΕΤΤ για τους εικονικούς παρόχους (MVNOs). Συμφώνησαν πως η αγορά «δεν σηκώνει MVNOs» και πως τυχόν περαιτέρω ρύθμιση της αγοράς, με αφορμή τους εικονικούς παρόχους, θέτει «άκρως επικίνδυνο» ζήτημα. Πάντως, σε αντίθεση με τις περισσότερες αγορές της Ευρώπης, στην Ελλάδα (μετά την απόκτηση της Cyta Hellas από τη Vodafone Ελλάδος) δεν λειτουργεί κανένας εικονικός πάροχος. Ακόμα και χώρες με αντίστοιχο ή μικρότερο πληθυσμό διαθέτουν πολύ μεγάλο αριθμό MVNOs, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά κινητής τηλεφωνίας και τις τιμές.

Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Europe’s Digital Progress Report 2017), στο τέλος του 2016 στην Αυστρία λειτουργούσαν 14 εικονικοί πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, στο Βέλγιο τέσσερις, στην Ουγγαρία επίσης τέσσερις, στην Κύπρο των 600.000 κατοίκων λειτουργούσαν δύο, ενώ δύο υπήρχαν στα τέλη του 2016 και στη Μάλτα!

Στη Γαλλία λειτουργούσαν στα τέλη του 2016 πενήντα MVNOs με μερίδιο αγοράς κοντά στο 10%, ενώ το μερίδιο του μεγαλύτερου παίκτη στην κινητή τηλεφωνία ήταν 35%. Στη Γερμανία, πάντως, λειτουργούσαν μόνο τέσσερις MVNOs, την ίδια στιγμή που στην Ιταλία υπήρχαν 16, στην Πολωνία 21 εταιρείες, στην Ισπανία 24 και στη Σουηδία 41 MVNOs.

Και ενώ στην Ελλάδα ακούμε επιχειρήματα για τους λόγους που δεν διαθέτουμε ούτε έναν MVNO, στην Ιταλία επικρατεί αναστάτωση. Μετά τη γαλλική Iliad, που έχει ανατρέψει τις ισορροπίες στην αγορά τηλεπικοινωνιών της Ιταλίας, εντός των επόμενων μηνών θα λειτουργήσει ως εικονικός πάροχος και η Sky Italia, η πλατφόρμα συνδρομητικής τηλεόρασης με τα 4,8 εκατομμύρια πελάτες στη γειτονική χώρα.

Ο πανίσχυρος όμιλος συνδρομητικής τηλεόρασης έχει ήδη 500.000 πελάτες κινητής τηλεφωνίας σε Βρετανία και Ιρλανδία, δύο χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας ως MVNO στις δύο χώρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v