Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΙΝΟΙΛ: Πώς βλέπει η αγορά την νέα στρατηγική της εισηγμένης 

Κίνηση πολύ χαμηλού ρίσκου με σημαντικά δυνητικά οφέλη σε μεσομακροπρόθεσμη βάση. Ισχυρή κερδοφορία για την εταιρεία το 2018, με νέα αύξηση των εξαγωγών. Άνοιγμα πιστωτικών γραμμών και από τράπεζες του εξωτερικού.

ΕΛΙΝΟΙΛ: Πώς βλέπει η αγορά την νέα στρατηγική της εισηγμένης

Ως κίνηση με ισχυρό στρατηγικό αποτύπωμα, σωστό timing, ελάχιστα έξοδα και μεγάλες δυνατότητες μακροπρόθεσμης ανάπτυξης χαρακτήρισαν κύκλοι της χρηματιστηριακής αγοράς τη χθεσινή εξαγγελία της ΕΛΙΝΟΙΛ να συνεργαστεί με την ΗΡΩΝ (όμιλος ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ) και έτσι να προσφέρει μέσω του δικτύου της πακέτα φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Ειδικότερα, ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης εταιρείας κ. Γιάννης Αληγιζάκης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στα πλαίσια της χθεσινής συνέντευξης τύπου:

• Στο στόχο για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου ενεργειακού ομίλου, με πλήρη ενεργειακή προϊοντική γκάμα, και δυνατότητα πλήρους κάλυψης των ενεργειακών αναγκών των πελατών και συγχρόνως μια σημαντική ευκαιρία ενδυνάμωσης των σχέσεων, με τους παραδοσιακούς πελάτες.

• Στην απαιτούμενη αλλαγή νοοτροπίας από τους ιδιοκτήτες των συνεργαζόμενων πρατηρίων. «Δεν θέλουμε βενζινάδες, αλλά μικρούς επιχειρηματίες, που θα πωλούν ενέργεια: Καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο. Όσοι πρατηριούχοι συνειδητοποιήσουν έγκαιρα, ότι η αγορά αλλάζει, ότι τα παραδοσιακά καύσιμα που πωλούν, φεύγουν από την αγορά και αποκαθίστανται από φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα, αυτοί, όχι μόνον θα επιβιώσουν αλλά θα είναι σε θέση να αναπτύξουν υγιείς επιχειρήσεις με προοπτικές. Οι άλλοι αργοπεθαίνουν. Τα 8.500 πρατήρια, έγιναν 5.500».

Γενικότερα, ο κ. Αληγιζάκης αναφέρθηκε σε μια εγχώρια αγορά καυσίμων που μειώθηκε κατά 43% μέσα στην κρίση, δεν έχει δείξει μέχρι τώρα σημάδια σταθεροποίησης, και κυρίως απειλείται μεσοπρόθεσμα τόσο από τη χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, όσο και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δραστική μείωση των ρύπων.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες, στους οποίους απευθύνθηκε το Euro2day.gr, αξιολογώντας τη χθεσινή εξέλιξη υποστήριξαν ότι:

• Η συγκεκριμένη κίνηση έχει σαφές στρατηγικό αποτύπωμα, καθώς η εισηγμένη εταιρεία εισέρχεται σε νέες δραστηριότητες ως αντιστάθμισμα των πιθανότατων απωλειών που θα έχει μελλοντικά στο χώρο των πετρελαιοειδών.

• Η συμφωνία συνάπτεται έγκαιρα με έναν ισχυρό «παίκτη» ο οποίος αναμένεται να παραμείνει με αξιώσεις στην αγορά, όταν αρκετοί άλλοι ανταγωνιστές θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν.

• Το ρίσκο που αναλαμβάνει η ΕΛΙΝΟΙΛ είναι ιδιαίτερα χαμηλό, με δεδομένο ότι το συνολικό κόστος του συγκεκριμένου project αποτελεί μικρό τμήμα των ετήσιων κερδών της.

• Τα προσδοκώμενα έσοδα από τις νέες δραστηριότητες για τα αμέσως επόμενα χρόνια δεν προβλέπονται μεγάλα, ωστόσο σε βάθος χρόνου θα μπορούσαν να αυξηθούν σημαντικά.

• Και τέλος, η όλη διαδικασία θα βοηθήσει στην αλλαγή νοοτροπίας των συνεργαζόμενων πρατηριούχων και στη γενικότερη πολιτική των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών να μετατρέψουν τα πρατήριά τους σε σημεία πώλησης περισσότερων προϊόντων και υπηρεσιών.

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΙΝΟΙΛ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων:

• Στην έμφαση που θα δοθεί φέτος στα καύσιμα νέας γενιάς, καθώς και στο νέο σύστημα ελέγχου ποιότητας των προσφερόμενων καυσίμων στα πρατήρια της ΕΛΙΝΟΙΛ σε συνεργασία με την Bureu Veritas και τους Lloyd’s.

• Στην υψηλή κερδοφορία που σημείωσε κατά το 2018 η εισηγμένη εταιρεία.

• Στη μεγάλη αύξηση που σημειώνουν από χρόνο σε χρόνο οι εξαγωγικές επιδόσεις: Από τους 114 χιλ. μετρικούς τόνους του 2014 στα 3 εκατ. μετρικούς τόνους πέρυσι.

• Στην ανάπτυξη της θυγατρικής ΕΛΙΝ Τεχνικής και στην επιτυχή ένταξή της στο χώρο των ξενοδοχείων.

• Στη δυνατότητα άνετου δανεισμού της εισηγμένης εταιρείας από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, αλλά και στο άνοιγμα πιστωτικών γραμμών από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v