Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Pharmathen: Νέες επενδύσεις και νέες αγορές στο πλάνο πενταετίας

Διείσδυση στην αγορά των ΗΠΑ και της Κίνας προγραμματίζει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, που ελέγχεται πλειοψηφικά από την BC Partners. Το επενδυτικό πλάνο 250 εκατ. ευρώ και τα μεγέθη της.

Pharmathen: Νέες επενδύσεις και νέες αγορές στο πλάνο πενταετίας

Με στόχο να αποκτήσει διπλάσιο μέγεθος εντός της προσεχούς πενταετίας κινείται η ελληνική φαρμακοβιομηχανία Pharmathen, η οποία ήδη από το 2015 ανήκει πλειοψηφικά στο private equity fund BC Partners.

Η εταιρεία, που συμπληρώνει 50 χρόνια δραστηριότητας με σημαντική διεθνή παρουσία και εξαγωγική δραστηριότητα, εισέρχεται σε νέα φάση ανάπτυξης, προγραμματίζοντας νέες επενδύσεις της τάξης των 250 εκατ. ευρώ για την προσεχή πενταετία. Στο πλάνο αυτό προβλέπεται πέρα από τη συνεχή υποστήριξη του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης νέων φαρμακευτικών προϊόντων, η δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής στις Σάπες Έβρου για ενέσιμα φάρμακα βραδείας αποδέσμευσης, όπου ήδη λειτουργεί η πρώτη μονάδα της εταιρείας. Η νέα επένδυση αναμένεται να προσθέσει 300 νέες θέσεις εργασίας και έρχεται να προστεθεί στα 200 εκατ. ευρώ επενδύσεων που έχει δαπανήσει η εταιρεία κατά την προηγούμενη πενταετία.

Στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής εκδήλωσης, οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας -Νίκος Σταθόπουλος εκ μέρους της BC Partners και Βασίλης και Νέλλυ Κάτσου εκ μέρους της οικογένειας των ιδρυτών της εταιρείας- υπογράμμισαν πως η ανάπτυξη της εταιρείας αυτοχρηματοδοτείται. Σημειώνεται πως η εταιρεία παράγει κύκλο εργασιών της τάξης των 200 εκατ. ευρώ ετησίως, με κέρδη EBITDA που αγγίζουν τα 60 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία, η οποία εξάγει σε 85 χώρες, άνοιξε εσχάτως την αγορά των ΗΠΑ, λαμβάνοντας τη σχετική έγκριση του FDA και λανσάροντας ήδη τα πρώτα προϊόντα της ενώ στο στόχαστρό της βρίσκεται πλέον και η αγορά της Κίνας. Ήδη η Pharmathen αποτελεί global leader σε ανάπτυξη ενέσιμων φαρμάκων παρατεταμένης δράσης και στοχεύει με τα προϊόντα της σε μια αγορά μεγαλύτερη των 12 δισ. Στο pipeline της εταιρείας υπάρχουν αυτή τη στιγμή επίσης περισσότερα από 30 νέα προϊόντα. 

Σημειώνεται πως η Pharmathen έχει καταστεί μία από τις πέντε ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες της Ελλάδας (ανεξαρτήτως κλάδου), μία από τις 200 μεγαλύτερες βιομηχανίες της Ευρώπης, συνεργάζεται με τις 200 μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες παγκοσμίως και αποτελεί τη μοναδική πλήρως καθετοποιημένη φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα και από τις ελάχιστες στην Ευρώπη. Επιπλέον, είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός φορέας έρευνας στην Ελλάδα, βάσει επενδύσεων, και παράλληλα βρίσκεται ανάμεσα στις 50 μεγαλύτερες ερευνητικές φαρμακευτικές εταιρείες στην Ευρώπη, σύμφωνα με το European Scoreboard.

Oι εξαγωγές της Pharmathen αποτελούν το 1% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας. Υπήρξε δε η πρώτη ελληνική ιδιωτική εταιρεία που έλαβε χρηματοδότηση 25 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (European Investment Bank - EIB) για την ενίσχυση του προγράμματος Έρευνας και Ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων. Τέλος, απασχολεί περισσότερους από 1.000 ανθρώπους, ενώ μόλις πέρυσι  προστέθηκαν στο δυναμικό της 200 εργαζόμενοι. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v