Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σφακιανάκης: Η πορεία από τις χρηματιστηριακές δόξες στην έξοδο του ΧΑ

Το ιστορικό του άκρατου δανεισμού, οι μεγάλες προκλήσεις και η φυγή από το ΧΑ, την ώρα που ο όμιλος επέστρεψε στην κερδοφορία και ρύθμισε τα χρέη του. Η λίστα με τις αποχωρήσεις από την αγορά.

Σφακιανάκης: Η πορεία από τις χρηματιστηριακές δόξες στην έξοδο του ΧΑ

Μια ακόμη εταιρεία -αυτή τη φορά η Σφακιανάκης- αποχαιρετά το Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς ο βασικός της μέτοχος (κος Σταύρος Τάκη), που ελέγχει ήδη πάνω από το 90% της εισηγμένης, ανακοίνωσε χθες την υποβολή δημόσιας πρότασης, προσφέροντας 0,34 ευρώ ανά μετοχή.

H δημόσια πρόταση αποτιμά το σύνολο του ομίλου στα 8 εκατ. ευρώ, όταν μόλις πέρυσι οι μέτοχοι συνεισέφεραν 5,06 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (η αποτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή ήταν ακόμη χαμηλότερη, στο 0,13 ανά μετοχή). Και όλα αυτά για μια από τις χρηματιστηριακές δόξες της προηγούμενης δεκαετίας, με πανύψηλες αποτιμήσεις, πολλαπλάσιους τζίρους, μπαράζ εξαγορών και καθαρά κέρδη άνω των πενήντα εκατ. ευρώ μόνο κατά τη διετία 2006-2007…

Η Σφακιανάκης έρχεται να ακολουθήσει σειρά άλλων εισηγμένων εταιρειών που -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- «λένε αντίο» στο ΧΑ, καθώς μόλις κατά τους τελευταίους 16 μήνες έχουν προηγηθεί οι περιπτώσεις των ΚΟΡΡΕΣ, Druckfarben, Μινωικές Γραμμές, Νexans Hellas, Κρητών Άρτος, Envitec, Στέλιος Κανάκης, Grivalia και ΕΛΤΕΧ Άνεμος, ενώ επίκεινται τουλάχιστον οι Νηρέας και Ιχθυοτροφεία Σελόντα

Το δυσάρεστο στην περίπτωση της Σφακιανάκης -σε αντίθεση με αρκετές άλλες εταιρείες- είναι ότι η έξοδός της από το ταμπλό σηματοδοτεί το «κλείδωμα» βαρύτατων απωλειών για τους μακροχρόνιους επενδυτές.

Ειδικότερα, η προσφερόμενη τιμή διαμορφώθηκε στο 0,34 ευρώ ανά μετοχή, όταν:

• Κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, η μετοχή κυμάνθηκε μεταξύ 0,236 και 0,62 ευρώ.

• Οι λίγοι μέτοχοι μειοψηφίας που συμμετείχαν στην περυσινή ΑΜΚ απέκτησαν τις νέες μετοχές προς 0,32 ευρώ.

• Προ πενταετίας, η μετοχή διαπραγματευόταν προς 0,834 ευρώ.

• Πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, η μετοχή είχε βρεθεί πολύ πάνω από τα πέντε ευρώ και αυτό χωρίς να συνεκτιμηθεί ότι το 2011 έγινε «γενναιότατο» reverse split, όπου ένας νέος τίτλος αντικατέστησε τέσσερις παλαιούς…

O όμιλος Σφακιανάκη ήταν -και εξακολουθεί να είναι- ένας από τους βασικότερους «παίκτες» στην εγχώρια αγορά οχημάτων (χονδρική και λιανική), με ισχυρή παρουσία στο leasing αυτοκινήτων, στις ταχυμεταφορές (Speedex), αλλά και στο εξωτερικό.

Το μεγάλο λάθος του εισηγμένου ομίλου ήταν η ιδιαίτερα επεκτατική πολιτική που είχε ακολουθήσει κατά την προηγούμενη δεκαετία, η οποία ωστόσο βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στη χρήση τραπεζικού δανεισμού.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Σφακιανάκης ενώ το έτος 2000 είχε κύκλο εργασιών 180,6 εκατ., το 2008 εκτινάχθηκε στα 486,2 εκατ. ευρώ! Και ενώ το EBITDA βρισκόταν το 2000 στα 21,3 εκατ., το 2007 είχε εκτοξευθεί στα 62,4 εκατ. ευρώ.

Το «κακό» ξεκίνησε το 2007, όταν τελικά δεν υλοποιήθηκε μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που προγραμματιζόταν, με αποτέλεσμα η έναρξη της οικονομικής κρίσης να βρει τον όμιλο:

α) Έντονα δραστηριοποιούμενο σε έναν κλάδο, η ζήτηση του οποίου στη συνέχεια γνώρισε κατακόρυφη πτώση.

β) Έχοντας υλοποιήσει σειρά εξαγορών έναντι τιμημάτων που θεωρήθηκαν ιδιαιτέρως «αλμυρά» όταν ξέσπασε η κρίση. Για παράδειγμα είχε καταβάλει πανύψηλα ποσά για την απόκτηση συμμετοχής στην Αθωνική Τεχνική, επένδυση που τελικά ρευστοποιήθηκε έναντι συμβολικού τιμήματος. Επιπλέον, μεγάλο ποσό κεφαλαίων απαίτησε η διατήρηση στη ζωή της θυγατρικής εταιρείας ταχυμεταφορών Speedex, πριν η τελευταία γυρίσει σε θετικό έδαφος. Υπήρξαν επίσης και δραστηριότητες από τις οποίες αποχώρησε ο Όμιλος, όπως π.χ. η πώληση της αντιπροσωπείας Landini στον Όμιλο Πετρόπουλου.

γ) Με πολύ μεγάλο ύψος δανειακών κεφαλαίων (στις 31/12/2018 ο καθαρός δανεισμός είχε εκτιναχθεί στα 370 εκατ. ευρώ).

Μιλάμε για έναν συνδυασμό που… σκοτώνει!

Στη συνέχεια ωστόσο η διοίκηση του ομίλου ξεκίνησε ένα μακρόχρονο αγώνα δρόμου, προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση, ισορροπώντας σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα εργασιών.

Παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης πλήρωσε απίστευτα ποσά στις τράπεζες με τη μορφή τοκοχρεολυσίων, το ύψος των υποχρεώσεων δεν υποχώρησε ιδιαίτερα. Έτσι, στις 30/6/2018 ο καθαρός δανεισμός του ομίλου κυμαινόταν στα 325 εκατ. ευρώ και το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων ήταν έντονα αρνητικό (-85 εκατ. ευρώ).

Από την άλλη πλευρά, ο όμιλος Σφακιανάκη είχε καταφέρει να βελτιώσει τα ετήσια αποτελέσματά του (η διοίκηση είχε προβλέψει κερδοφόρο αποτέλεσμα για τη χρήση του 2018) και είχε αναδιαρθρώσει τον τραπεζικό του δανεισμό, μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές και μετά από την υλοποίηση ΑΜΚ ύψους 5,06 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Σταύρος Τάκη κατέβαλε σημαντικά ποσά, είτε αγοράζοντας τις μετοχές των άλλων βασικότερων μετόχων (ορισμένοι εκ των οποίων είχαν κατά καιρούς εκφράσει αντιρρήσεις στις αποφάσεις της διοίκησης), είτε καλύπτοντας την περυσινή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Η τύχη της δημόσιας πρότασης θεωρείται προδιαγεγραμμένη, καθώς ήδη ο κ. Τάκη κατέχει ποσοστό που υπερβαίνει το όριο του 90%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v