Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Vivechrom: Τουρισμός και εξαγωγές τόνωσαν τα έσοδα

Αύξηση σε τζίρο και κέρδη και νέα μερίδια αγοράς κατέγραψε η εταιρία. Πάνω από τα 100 εκατ.ευρώ ο αθροιστικός τζίρος μαζί με τις υπόλοιπες ελληνικές θυγατρικές του γκρούπ Akzo Nobel.

Vivechrom: Τουρισμός και εξαγωγές τόνωσαν τα έσοδα

Σταθερή πρωτιά στην ελληνική αγορά οικοδομικών χρωμάτων διατηρεί η Vivechrom, η βιομηχανία που αποτελεί τον βραχίονα του ολλανδικού κολοσσού της AkzoNobel στη χώρα.

Η εταιρία ενισχύθηκε το 2017 – με την ανάληψη παραγωγής των βερνικιών της τουρκικής θυγατρικής Marshal- αλλά και τη δυνατότητα εξαγωγών σε Κύπρο, Αλβανία, Βουλγαρία. Κατά τον επικεφαλής της Vivechrom, Μ. Προβατά η δυνατότητα του εργοστασίου της εταιρείας για εξαγωγές είναι μεγάλη, ενώ το κοστολογικό της επίπεδο εξόχως ανταγωνιστικό, και έτσι υπάρχει μελλοντικά σημαντικό περιθώριο ανάπτυξης των εξαγωγών, εφόσον η μητρική το επιτρέψει. Παρά τους γεωγραφικούς περιορισμούς ωστόσο η Vivechrom κατάφερε το 2018 να αυξήσει το τζίρος της κατά 18%, γεγονός που εν πολλοίς οφείλεται στον εξαγωγικό της προσανατολισμό.

Το άλλο σκέλος που ενίσχυσε τις δραστηριότητες της εταιρείας ήταν τα μερίδια αγοράς που συνέχισε να κερδίζει στην Ελλάδα, κυρίως λόγω των τουριστικών επενδύσεων, που σε μεγάλο βαθμό κινούν τις διαδικασίες ανακαίνισης καθώς δεν υπάρχει κινητικότητα στον τομέα των κατασκευών νέων κατοικιών.

Είναι ενδεικτικό ότι το 2008 η εταιρεία είχε τζίρο 78 εκατ. ευρώ (μόνον από τα χρώματα για οικιστικής χρήσης), ενώ το 2018 ο τζίρος ανήλθε στα 61,4 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας ωστόσο σημαντικό μέρος του χαμένου εδάφους. Ειδικότερα η Vivechrom, παρουσίασε το 2018 σημαντική αύξηση της τάξης του 18,45% στον κύκλο εργασιών της που διαμορφώθηκε στα 61,4 εκατ. ευρώ ενώ παράλληλα ανοδικά κινήθηκε και η κερδοφορία της εταιρείας που έφτασε τα 10,16 εκατ. ευρώ. Συνολικά, από το 2012 έχει καταγράψει δε αύξηση πωλήσεων κατά 42% και πέρασε όλες τις χρήσεις της με κερδοφόρο αποτέλεσμα (σημειώνοντας αύξηση κατά 217,4% από το 2012 έως το 2018), ενώ δεν επιβαρύνεται με δανεισμό.

Σημειώνεται ότι Vivechrom δραστηριοποιείται από το 1932 στην ελληνική αγορά χρωμάτων, ενώ από το 1990 αποτελεί θυγατρική εταιρεία του πολυεθνικού ομίλου AkzoNobel. Στην εταιρεία απασχολούνται 265 άτομα, ενώ τα προϊόντα της διατίθενται σε 3.000 σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στις μεγάλες αλυσίδες όπως το Praktiker και η Leroy Merlin.

Πέρα ωστόσο από αυτή καθαυτή την Vivechrom και τα οικοδομικά χρώματα, η ολλανδική AkzoNobel, δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και με τις πούδρες βαφής “Interpon”, τα χρώματα αυτοκινήτων “Sikkens” και τα χρώματα για τον τομέα της ναυτιλίας και της βιομηχανίας “International”. Ειδικότερα, η AkzoNobel Powder Coatings δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και την Κύπρο για περισσότερο από 25 χρόνια και προμηθεύει τις βιομηχανίες διέλασης αλουμινίου, κατασκευής οικιακών συσκευών, επίπλων, φωτιστικών κ.ά.

Οι αρχιτεκτονικές Πούδρες Βαφής Interpon D, διακοσμούν τα μεγαλύτερα έργα στη χώρα μας όπως το μουσείο της Ακρόπολης, το Ολυμπιακό στάδιο, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ανάφερε η κ. Μαρία Παπαθεοφάνους, Διευθύντρια Πωλήσεων, του συγκεκριμένου τομέα.

H AkzoNobel Coatings Α.Ε. Χρώματα Αυτοκινήτων εισάγει, προωθεί και υποστηρίζει τα χρώματα επαναβαφής αυτοκινήτων Sikkens, Lesonal, Mason και Dynacoat, στην Ελλάδα και στην Κυπριακή αγορά. Διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο συνεργατών με 41 σημεία σε όλη την Ελλάδα και είναι η μάρκα προτίμησης όλων των μεγάλων κατασκευαστών – εισαγωγέων αυτοκινήτων. Τέλος, η παρουσία του ομίλου στην Ελλάδα συμπληρώνεται από τη δραστηριότητα της International Paint Hellas SA, η οποία εκπροσωπεί στην ελληνική αγορά τα Ναυτιλιακά και Βιομηχανικά χρώματα του ολλανδικού ομίλου.

Η εταιρία παρουσιάζει αύξουσα εξαγωγική δραστηριότητα στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας καθώς επίσης σε Αλβανία, Κύπρο & Ισραήλ συνεισφέροντας στην αναπτυξιακή προοπτική και καταγράφοντας πωλήσεις της τάξης των 29 εκατ. ευρώ. Έτσι αθροιστικά η Akzo Nobel μέσω των παραπάνω σημάτων, κλάδων και εταιριών παράγει κύκλο εργασιών άνω των 100 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v