Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασπίς Πρόνοια: Οι δικαιούχοι, οι εμπλοκές και η… προεκλογική περίοδος

Αμεση συνάντηση όλων των φορέων, με στόχο την παράλληλη αποζημίωση των δικαιούχων από τον Εκκαθαριστή και το Εγγυητικό Κεφάλαιο, ζητούν οι ασφαλισμένοι. Οι δυσκολίες και η δυνατότητα της Πολιτείας να… κόψει τον γόρδιο δεσμό.

Ασπίς Πρόνοια: Οι δικαιούχοι, οι εμπλοκές και η… προεκλογική περίοδος
Από καθυστέρηση σε καθυστέρηση βαδίζει η υπόθεση της επιτάχυνσης των αποζημιώσεων στους δικαιούχους της Ασπίς Πρόνοια, καθώς η περιβόητη προγραμματιζόμενη συνάντηση όλων των φορέων (Τράπεζα της Ελλάδος, Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, Εγγυητικό Ταμείο, Εκκαθαριστής και Σύλλογος Ζημιωθέντων) δεν λέει να πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες και κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος αυτή την περίοδο να… κόψει τον γόρδιο δεσμό.

Ειδικότερα, το αίτημα των δεκάδων χιλιάδων δικαιούχων είναι να υπάρξει παράλληλη αποζημίωσή τους τόσο από τη διαδικασία της εκκαθάρισης της εταιρείας όσο και από το Εγγυητικό Κεφάλαιο του Κλάδου Ζωής.

«Ήδη έχουν περάσει δέκα χρόνια και αν περιμένουμε την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης της Ασπίς Πρόνοια, πολύ πιθανόν να περάσουν άλλα τόσα. Ζητούμε λοιπόν, την παράλληλη αποζημίωση τόσο από τον Εκκαθαριστή της εταιρείας, όσο και από το Εγγυητικό Ταμείο» υποστηρίζουν οι ασφαλισμένοι.

Κατά πόσο όμως μπορεί το Εγγυητικό Ταμείο να καταβάλει τα απαιτούμενα κεφάλαια; Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ρευστότητα του Ταμείου είναι μεν σημαντική (κύκλοι της αγοράς μιλούν για ποσό γύρω στα 50 εκατ. ευρώ), αλλά «στην ουρά» των αποζημιώσεων βρίσκονται και οι δικαιούχοι της International Life για ένα ποσό της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, οι δικαιούχοι της Ασπίς ζητούν να τους δοθεί άμεσα ένα τμήμα από τα ήδη υπάρχοντα διαθέσιμα του Ταμείου και το υπόλοιπο από δάνειο που θα λάβει με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Η αποπληρωμή άλλωστε του Ταμείου είναι εξασφαλισμένη, καθώς το τελευταίο εισπράττει κάθε χρόνο ποσοστό της παραγωγής του κλάδου ζωής.

Η όλη αυτή διαδικασία προβλέπεται άλλωστε και από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο (Ν.4002/2011), όπου σημειώνεται πως «το Ελληνικό Δημόσιο δύναται να χορηγεί δάνεια προς το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής μέχρι του συνολικού ποσού των διακοσίων εκατ. ευρώ με την έκδοση και παράδοση, αντί μετρητών, ομολόγων αντίστοιχης αξίας. Η εξόφληση του δανείου θα γίνεται σε δέκα άτοκες ετήσιες δόσεις, με περίοδο χάριτος οκτώ ετών. Από την ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, το Δημόσιο αποκτά αυτοδίκαια ενέχυρο επί των 2/3 των συνολικών εσόδων του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής, που προέρχονται από τις εισφορές του άρθρου 10 αυτού του νόμου. Οι ειδικότεροι όροι του δανείου καθορίζονται με σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών».

Οι ίδιοι κύκλοι επίσης τονίζουν πως σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται «εκτός μνημονίων», με τη συνολικότερη κατάσταση να ομαλοποιείται ολοένα και περισσότερο.

Η ουσία είναι ότι η τρέχουσα κατάσταση δεν εξυπηρετεί κανέναν από όσους εμπλέκονται.

Πέρα από τους δικαιούχους που περιμένουν εδώ και μια δεκαετία, συμφέρον για την τακτοποίηση του ζητήματος έχουν και οι ασφαλιστικές εταιρείες, ιδίως ενόψει του ενεργού ρόλου που προβλέπεται να παίξουν στο μέτωπο των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, αλλά και των ευρύτερων κινήσεων που κάνουν προκειμένου να αναβαθμίσουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη των καταναλωτών προς αυτές.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, η κυβέρνηση έχει και αυτή κάθε λόγο να προχωρήσει ουσιαστικά το ζήτημα, καθώς -εκτός των άλλων- οι δικαιούχοι είναι δεκάδες χιλιάδες και το 2019 είναι έτος πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v