Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αέριο Αττικής: Η πολύφερνη νύφη… της ΔΕΠΑ Εμπορίας

Η είσοδος στην ηλεκτρική ενέργεια και η επέκταση της προμήθειας φυσικού αερίου εκτός Αττικής έδωσαν ώθηση στις οικονομικές αποδόσεις. Πώς το πελατολόγιο των 400.000 νοικοκυριών δίνει αξία στην προς αποκρατικοποίηση ΔΕΠΑ Εμπορίας. Προγραμματίζει και εισαγωγή LNG εκτός προμήθειας από τη ΔΕΠΑ.

Αέριο Αττικής: Η πολύφερνη νύφη… της ΔΕΠΑ Εμπορίας

Σε ένα χρυσό asset για την υπό σύσταση και προς αποκρατικοποίηση ΔΕΠΑ Εμπορίας εξελίσσεται η θυγατρική της «Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας» - πρώην ΕΠΑ Αττικής.

Η εταιρεία, που μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου θα πρέπει να απορροφηθεί από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας ώστε η τελευταία να ιδιωτικοποιηθεί κατά πλειοψηφικό ποσοστό (50% συν μία μετοχή), έχει ένα πελατολόγιο 400.000 νοικοκυριών. Από αυτά, οι 360.000 είναι πελάτες της εταιρείας στο φυσικό αέριο και οι 40.000 στο ρεύμα. Μέσα σε 15 μήνες, οπότε και η εταιρεία στήθηκε εκ νέου από την αρχή μετά τον διαχωρισμό από την Εταιρεία Διανομής Αερίου (ΕΔΑ) Αττικής και την είσοδό της και στην ηλεκτρική ενέργεια, κατάφερε να αυξήσει τις παροχές και τα οικονομικά της μεγέθη, ενώ ήδη έχει επεκταθεί σε όλους τους νομούς της χώρας. Το 45% των πελατών της προμήθειας ρεύματος βρίσκεται εκτός Αττικής.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής της «Φυσικό Αέριο» Γιάννης Μητρόπουλος αναφερόμενος στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της ΔΕΠΑ Εμπορίας: «Αν κάποιος αγοράσει αυτή την εταιρεία, θα την οδηγήσει στην επιτάχυνση των σχεδίων της και θα την υποστηρίξει περισσότερο. Η λειτουργία της δίνει αξία», είπε χαρακτηριστικά χθες στους δημοσιογράφους δείχνοντας την προσδοκία για την επιτυχή έκβαση της ιδιωτικοποίησης.

Τα νέα συμβόλαια φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας υπερτριπλασιάστηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2019. Από μόλις 5.175 το πρώτο τρίμηνο του 2018 αυξήθηκαν κατά 181% στις 14.560 και ο στόχος για το τέλος της χρονιάς είναι οι 60.000.

Οι οικονομικές της επιδόσεις, επίσης, βρίσκονται σε επίπεδα-ρεκόρ. Το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους ο κύκλος εργασιών έχει ανέβει στα 105,2 εκατ. ευρώ από 68,2 εκατ. ευρώ και για το 2019 προβλέπεται να κλείσει στα 219,4 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις του πρώτου τριμήνου του έτους πλησιάζουν εκείνες όλου του 2018, δηλαδή τα 163 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα κέρδη μετά από φόρους,  το πρώτο τρίμηνο του έτους είναι στα 7,1 εκατ. ευρώ από 4,8 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2018, σημειώνοντας άνοδο 48%. Για το τέλος της χρονιάς εκτιμάται ανάκαμψη στα 5,8 εκατ. ευρώ έναντι 5,2 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Επιπλέον προγραμματίζει για το 2019 επενδύσεις τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, η «Φυσικό Αέριο» έχει 200 προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου πετυχαίνοντας ουσιαστικά αυτό που έχουν καταφέρει η εταιρίες τηλεπικοινωνιών να διαθέτουν σχεδόν εξατομικευμένα προϊόντα για τους καταναλωτές. Σημαντική ώθηση στη διείσδυση της έχει παίξει και η στρατηγική συνεργασία με τη Vodafone, με την οποία, όπως έκανε γνωστό ο κ. Μητρόπουλος σκοπεύουν την επέκτασή της και σε παροχές υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενέργεια. Κίνηση η οποία αναμένεται για το 2020.

Στα αξιοσημείωτα των κινήσεων της «Φυσικό Αέριο» για τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου της είναι και οι προσπάθειές της για αγορά αερίου από διαφορετικό από τη μητρική της ΔΕΠΑ προμηθευτή.

Ο γενικός διευθυντής έκανε γνωστό ότι αναζητά πηγές εφοδιασμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), εκτιμώντας πως εντός της χρονιάς και μάλιστα σύντομα θα φέρει δικό της φορτίο.   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v