Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η «επόμενη μέρα» της Euromedica

Τα σενάρια που διαγράφονται για το νέο διοικητικό συμβούλιο και την επόμενη μέρα του ομίλου. Οι ρόλοι της Ειδικού Διαχειριστή, της Farallon και των υπόλοιπων πιστωτών.

Η «επόμενη μέρα» της Euromedica

Την «επόμενη μέρα» αναζητούν τα εμπλεκόμενα μέρη στην υπόθεση Euromedica, καθώς η συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων φέρνει τον γνωστό όμιλο ιδιωτικής υγείας σε ολοένα και πιο δύσκολη θέση.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Από τη μια πλευρά, η σημερινή διοίκηση που ελέγχεται από τον κ. Θωμά Λιακουνάκο έχει συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση για την 7η Ιουνίου με θέματα την επανεκλογή της και την αύξηση κεφαλαίου έως 60 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο βέβαια ερώτημα είναι γιατί η πλευρά Λιακουνάκου δεν προχωρούσε σε ΑΜΚ εδώ και τόσα χρόνια, όταν είχε ουσιαστικά και τον μετοχικό έλεγχο της εισηγμένης. Και ένα δεύτερο ερώτημα είναι το πώς θα μπορούσε να προχωρήσει η διαδικασία της κεφαλαιακής ενίσχυσης (νομικά εμπόδια), όταν ακόμη δεν έχουν εκδοθεί οι λογιστικές καταστάσεις τόσο του 2018, όσο και του 2017. Με βάση αυτά τα ερωτήματα, παράγοντες της αγοράς, θεώρησαν τη συγκεκριμένη σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης ως μια κίνηση τακτικής προκειμένου η πλευρά Λιακουνάκου να κερδίσει χρόνο.

Από την άλλη πλευρά, η Farallon που ελέγχει το 17,5% των μετοχών της Euromedica και έχει αγοράσει δάνεια του εισηγμένου ομίλου (ύψους περίπου 220 εκατ. ευρώ), έχει αποστείλει εξώδικο στη διοίκηση, ζητώντας σύγκλιση γενικής συνέλευσης με θέμα την αλλαγή του σημερινού ΔΣ και  ουσιαστικά την «έξωση» της πλευράς Λιακουνάκου από τη διοίκηση.

Πώς όμως δρομολογείται η επόμενη μέρα για τον όμιλο;

Πρώτον, το μόνο βέβαιο είναι ότι το θέμα της σύνθεσης του Δ.Σ. της Euromedica θα συζητηθεί, έστω και αν προκύψουν μία ή περισσότερες αναβολές στις γενικές συνελεύσεις (πχ έλλειψη απαρτίας, αίτημα του 5%).

Δεύτερον, κομβικό ρόλο στην υπόθεση θα παίξει η Ειδική Διαχειριστής Σοφία Αμανατίδου που ανέλαβε πρόσφατα την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της Axon Holdings, δηλαδή του μεγαλύτερου μετόχου της Euromedica.

Όσο και αν η κα Αμανατίδου ανέλαβε καθήκοντα μετά από δικαστικό αίτημα της Τράπεζας Πειραιώς, δεν λειτουργεί αποκλειστικά για λογαριασμό της. Είναι μεν η συγκεκριμένη τράπεζα ο μεγαλύτερος πιστωτής της Axon Holdings, αλλά δεν είναι ο μόνος. Η κα Αμανατίδου θα λειτουργήσει ως εκπρόσωπος όλων των πιστωτών της Αxon Holdings, στους οποίους συγκαταλέγεται και το ελληνικό δημόσιο.

Παρόλα αυτά, θα θεωρηθεί έκπληξη το να ψηφίσει η νέα Ειδική Διαχειριστής την επανεκλογή της πλευράς Λιακουνάκου στο ΔΣ της Euromedica, όταν ο μεγαλύτερος πιστωτής της Αxon Holdings κίνησε επίπονες και χρονοβόρες νομικές διαδικασίες για να πετύχει το ακριβώς αντίθετο…

Επίσης, αμφιβολίες υπάρχουν για το κατά πόσο η πρόταση Λιακουνάκου για κάλυψη ΑΜΚ είναι ρεαλιστική, αν συνυπολογιστεί -εκτός των άλλων- ότι δεν υπάρχουν καν δημοσιευμένες λογιστικές καταστάσεις.

Τρίτον, αν θεωρήσουμε ως πιθανότατο σενάριο την «έξωση Λιακουνάκου» ζητούμενο αποτελεί η σύνθεση του νέου Δ.Σ. της Euromedica.  Προφανώς, ένα τέτοιο ΔΣ θα πρέπει να έχει την έγκριση της κας Αμανατίδου, ενώ από την πλευρά της η Farallon δεν δείχνει διατεθειμένη να διαφωνήσει στα πρόσωπα, καθώς όπως λέγεται επιθυμεί απλά την «έξωση Λιακουνάκου».

Τέταρτον, αν υποθέσουμε πως εκλέγεται νέο Δ.Σ στη Euromedica, τότε αυτό θα κληθεί να προτείνει ρεαλιστικές προτάσεις διάσωσης της εισηγμένης, με τις οποίες θα συμφωνήσει η κα Αμανατίδου (προς όφελος των πιστωτών της Axon Holdings), ενώ πιθανότατα λόγο στην όλη υπόθεση θα έχουν τόσο η Farallon (πιθανότατα θα βάλει φρέσκα κεφάλαια και θα κεφαλαιοποιήσει ή και διαγράψει απαιτήσεις της), όσο και λοιποί πιστωτές της Euromedica.

To μόνο βέβαιο είναι πως ο χρόνος λειτουργεί σε βάρος του ομίλου, με παράγοντες της αγοράς να υποστηρίζουν πως ο όγκος των εργασιών σταδιακά μειώνεται, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις αυξάνονται και οι εργαζόμενοι εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v