Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Trastor: Πώς τα 42 εκατ. ευρώ της AMK κουρεύτηκαν σε... 23

Τα σενάρια για την αλλαγή στάσης της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας Varde Partners, που αποφάσισε στο παρά πέντε να περιορίσει στο μισό την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Trastor. Οι νέες αγορές ακινήτων και οι στόχοι για το χαρτοφυλάκιο.

Trastor: Πώς τα 42 εκατ. ευρώ της AMK κουρεύτηκαν σε... 23

Τους λόγους για τους οποίους η διοίκηση της αμερικανικής Varde Partners, που ελέγχει το 56% της Trastor ΑΕΕΑΠ, αποφάσισε λίγες ώρες πριν την χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση να εισηγηθεί αύξηση κεφαλαίου 22,7 εκατ. και όχι 42 εκατ. ευρώ που είχε αρχικά προταθεί προς τους μετόχους, αναζητούν στην αγορά ακινήτων.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, οι Αμερικανοί ενημέρωσαν τη διοίκηση της Trastor πως δεν ήταν διατεθειμένοι να συμμετάσχουν σε αύξηση κεφαλαίου κατά 42 εκατ. ευρώ και πως στη χθεσινή συνέλευση θα εισηγηθούν αύξηση 22,7 εκατ., όπως και έπραξαν.

Η έκτακτη γενική συνέλευση ενέκρινε τελικά την αύξηση των 22,7 εκατ. ευρώ, μέσω της οποίας θα χρηματοδοτηθούν νέες αγορές ακινήτων από την επενδυτική εταιρεία. Δεν είναι γνωστό ποιους λόγους επικαλέστηκαν προς τους μετόχους, καθώς στη χθεσινή συνέλευση δεν επετράπη η είσοδος δημοσιογράφων.

Πάντως, τόσο η πλευρά της Varde Partners όσο και της Τράπεζας Πειραιώς που ελέγχει το 39,4% της Trastor, δεσμεύονται πως θα καλύψουν το ποσοστό που τους αναλογεί στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου.

Η χθεσινή συνέλευση ενέκρινε και την αγορά τεσσάρων ακινήτων από τον όμιλο Πειραιώς έναντι 11,3 εκατ. ευρώ, ποσό που θα καλυφθεί από την αύξηση κεφαλαίου που εγκρίθηκε χθες. Πρόκειται για τρία καταστήματα και ένα χώρο γραφείων που αποκτώνται από την Trastor, η οποία πλειοδότησε σε διαγωνισμό που είχε πραγματοποιήσει η Πειραιώς Real Estate τον περασμένο Ιανουάριο.

Τα δύο καταστήματα βρίσκονται στη Γλυφάδα (Γρ. Λαμπράκη και Αγγ. Μεταξά), το τρίτο κατάστημα βρίσκεται στο κέντρο του Πειραιά και ο χώρος γραφείων βρίσκεται στο κτίριο που φιλοξενεί το κατάστημα Media Markt στο Μαρούσι και είναι μισθωμένος από την κινεζική Huawei. Η διοίκηση της εισηγμένης είχε ανακοινώσει στις αρχές της εβδομάδας και την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξαγοράς του χαρτοφυλακίου ακινήτων που πώλησε η Grupo Dolphin έναντι 27,4 εκατ. ευρώ.

Παρά την έγκριση αρκετά μικρότερης αύξησης κεφαλαίου από αυτή που προγραμματιζόταν αρχικά, η διοίκηση της Trastor δεν αναθεωρεί τον στόχο για αξία χαρτοφυλακίου άνω των 200 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Ηδη ανακοινώθηκε συμφωνία με τη Eurobank για χορήγηση δανείου προς την εισηγμένη και τις θυγατρικές της, ενώ θα αξιοποιηθούν και υπόλοιπα από υφιστάμενη γραμμή δανεισμού που έχει η Trastor από την Τράπεζα Πειραιώς.

Οσο για την αλλαγή στάσης του αμερικανικού ομίλου στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα σενάρια. Ορισμένοι την αποδίδουν στο γενικότερο κλίμα που επικρατεί στην ελληνική οικονομία, με τη χώρα σε προεκλογική περίοδο διαρκείας. Κάποιοι άλλοι θεωρούν πως πιθανώς η Varde επέλεξε να επενδύσει σταδιακά, και όταν παραστεί ανάγκη, τα πρόσθετα κεφάλαια.

Οι ίδιοι επισημαίνουν πως ο αμερικανικός όμιλος είναι από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην εγχώρια αγορά real estate καθώς συμμετέχει και στη Lamda Malls μαζί με τη Lamda Development.

H Lamda Malls έχει στο χαρτοφυλάκιό της τρία εμπορικά κέντρα ενώ σχεδιάζει να επενδύσει και στην ανάπτυξη του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της χώρας, στο Ελληνικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v