Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Rebound στο β' τρίμηνο για τη Φουρλής

Αναστροφή της τάσης στην Ελλάδα στο β' τρίμηνο της χρήσης διακρίνει η διοίκηση του ομίλου. Θετική η επίδοση των ξένων αγορών και των ηλεκτρονικών καναλιών πώλησης. To πλάνο για τη νέα ΑΕΕΑΠ.

Rebound στο β' τρίμηνο για τη Φουρλής

Ανακτά το χαμένο έδαφος στο β’ τρίμηνο του 2019 ο λιανεμπορικός όμιλος Φουρλής μετά από το αδύναμο α’ τρίμηνο της χρονιάς, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η διοίκηση κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ενημέρωσης των αναλυτών.

Σημειώνεται ότι κατά το α' τρίμηνο του 2019, οι πωλήσεις της ΙΚΕΑ στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 2,4% ενώ αντίθετα αυξήθηκαν κατά 6% σε Βουλγαρία και Κύπρο, και αντίστοιχα οι πωλήσεις της Intersport στην εγχώρια αγορά υποχώρησαν κατά 4,1%, την ώρα που σε Τουρκία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο αυξήθηκαν κατά 5,2%. Τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα, η συμμετοχή των διεθνών πωλήσεων στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών να ανέλθουν σε 41,8% έναντι 38,5% στο τέλος του 2018.

Ο CEO του ομίλου Απ. Πεταλάς απέδωσε τη χαμηλή επίδοση στην εγχώρια αγορά σε παράγοντες όπως η εποχικότητα (το φετινό Πάσχα ωφέλησε το β' τρίμηνο), στο γεγονός του ότι το περυσινό α' τρίμηνο ήταν αναπάντεχα καλό -δημιουργώντας υψηλότερη βάση-, αλλά και στη γενικότερη συγκράτηση της αγοράς.

Ανάφερε ωστόσο ότι η τάση είναι θετική τους τρέχοντες μήνες με αποτέλεσμα στο β' τρίμηνο να καλύπτονται οι απώλειες. Ο κ. Πεταλάς αναφέρθηκε επίσης στην ισχυρή ανάπτυξη των online πωλήσεων του ομίλου (+25%), οι οποίες αντιπροσωπεύουν πλέον το 10% του τζίρου.

Στο πρώτο τέταρτο της χρονιάς, ο όμιλος ενέγραψε και την επίπτωση από την υιοθέτηση του Διεθνούς Λογιστικού Προτύπου 16 (που αφορά στον τρόπο αποτύπωσης των λειτουργικών μισθώσεων), το οποίο επηρέασε τα κέρδη EBITDA, αλλά και την απεικόνιση του δανεισμού.

Ειδικότερα, ο όμιλος εκτιμά για το σύνολο του 2019 ότι θα αναγνωρίσει επιπλέον υποχρεώσεις από μισθώσεις, της τάξης των 120 με 130 εκατ. ευρώ και ισόποσα δικαιώματα χρήσης παγίων. Η εκτιμώμενη επίδραση στα ενοποιημένα EBITDA αναμένεται να είναι αύξηση της τάξης των 19 με 24 εκατ. ευρώ. Με βάση τις παραπάνω εκτιμήσεις, η σχέση καθαρού δανεισμού προς EBITDA θα επιδεινωθεί, λόγω της μεγαλύτερης αύξησης των υποχρεώσεων από μισθώσεις, έναντι της βελτίωσης των EBITDA. Στις 31/12/2018 ο καθαρός δανεισμός ανέρχεται σε 95,8 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούσε σε 2,16 φορές τα EBITDA χρήσης (44,2 εκατ. ευρώ).

Τέλος, η διοίκηση του ομίλου αναφέρθηκε στη νέα θυγατρική ΑΕΕΑΠ, εκτιμώντας ότι θα είναι έτοιμη για εισαγωγή στο ΧΑ στο δ' τρίμηνο του έτους. Σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητά της, ο κ. Πεταλάς ανάφερε ότι σκοπεύει να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες για την προσάρτηση ποιοτικών ακινήτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αυξάνοντας βαθμηδόν το χαρτοφυλάκιό της, που σήμερα ανέρχεται σε 175 εκατ. ευρώ περίπου.

Πέννυ Κούτρα [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v