Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΙΔΜΑ: Τα οφέλη και το χρονοδιάγραμμα του deal με την Μπήτρος

Τι δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης εταιρείας, στο πλαίσιο της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της. Τα οφέλη και το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας με την Μπήτρος.

ΣΙΔΜΑ: Τα οφέλη και το χρονοδιάγραμμα του deal με την Μπήτρος

Στις προοπτικές της ΣΙΔΜΑ μετά τη δρομολογούμενη απορρόφηση της λειτουργικής δραστηριότητας της Μπήτρος αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Δανιήλ Μπεναρδούτ, στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπεναρδούτ επισήμανε ότι:

• Η ΣIΔΜΑ μετά τη συγκεκριμένη απορρόφηση (αποθέματα, πελατολόγιο και τμήμα των δανείων) της Μπήτρος αποκτά ηγετική θέση στον κλάδο εμπορίας ειδών σιδήρου χάλυβα, με παρουσία σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία.

• Το συγκεκριμένο deal θα εξυγιάνει τον πολύπαθο κλάδο, που επλήγη λόγω της καθίζησης της οικοδομικής δραστηριότητας και των λοιπών επενδύσεων κατά την περίοδο της κρίσης.

• Η εισηγμένη εταιρεία επιλύει το κεφαλαιακό της πρόβλημα, καθώς τα ίδια κεφάλαιά της αναμένεται να περάσουν σε θετικό έδαφος.

• Προβλέπεται αναδιάρθρωση των τραπεζικών της υποχρεώσεων, η οποία μπορεί να μην προβλέπει «κούρεμα» υπολοίπου, αλλά αντίθετα περιλαμβάνει χρονική επιμήκυνση και δραστική αποκλιμάκωση επιτοκίων (το σημερινό υψηλό χρηματοοικονομικό κόστος αποτελεί «βαρίδι» για τα αποτελέσματα της εταιρείας).

• Η εταιρεία προσβλέπει στην εκκίνηση της υλοποίησης σημαντικών επενδυτικών προγραμμάτων στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα το Ελληνικό, το νέο αεροδρόμιο του Ηρακλείου και οι επενδύσεις στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. «Στην ελληνική οικονομία μπορούν να γίνουν πολλά θετικά πράγματα και αν τα μεγάλα αυτά έργα υλοποιηθούν, τότε θα βελτιωθεί σημαντικά και η κατάσταση στην αγορά που δραστηριοποιούμαστε» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

• Η ΣIΔΜΑ προσβλέπει σε περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών της επιδόσεων σε Βουλγαρία και Ρουμανία, καθώς για την πρώτη χώρα αναμένεται φέτος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αύξηση ΑΕΠ κατά 3,6% και για τη δεύτερη κατά 3,8%.

Το χρονοδιάγραμμα

Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι τράπεζες και διοικήσεις εταιρειών θα έχουν συμφωνήσει τους ακριβείς όρους του deal ΣIΔΜΑ-Μπήτρος μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Τότε (και αφού έχουν προηγηθεί εκτιμήσεις ανεξάρτητων οίκων) θα συμφωνηθούν οι όροι ανταλλαγής και ουσιαστικά το ποσοστό που θα λάβουν στη ΣIΔΜΑ οι μέτοχοι της Μπήτρος (ΑΜΚ με εισφορά σε είδος).

Στη συνέχεια θα απαιτηθούν εγκρίσεις από διάφορες αρχές, όπως οι Επιτροπές Ανταγωνισμού και Κεφαλαιαγοράς, με αποτέλεσμα η ολοκλήρωση του deal να υπολογίζεται γύρω στα τέλη του 2019.

Πιεσμένα μεικτά περιθώρια

Τα αποτελέσματα του 2018 ήταν ζημιογόνα για τη ΣIΔΜΑ, λόγω της συρρίκνωσης του μεικτού περιθωρίου κέρδους που χαρακτήρισε το σύνολο των ευρωπαϊκών εταιρειών του κλάδου. Βασική αιτία ήταν η πορεία της διεθνούς τιμής του χάλυβα.

Για φέτος δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις για την πορεία του μεικτού περιθωρίου κέρδους, καθώς επικρατεί προβληματισμός για το κατά πόσο η τιμή του χάλυβα θα μπορούσε να ανακάμψει. Και αυτό, γιατί η ζήτηση της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας είναι μειωμένη, ενώ παράλληλα πιθανές παρενέργειες μπορούν να προκύψουν από τις εξελίξεις στον διεθνή εμπορικό πόλεμο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v