Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΠΑ: Ζήτησε από Gazprom μείωση τιμών στο φυσικό αέριο

Συνάντηση στην Αγ. Πετρούπολη της ΔΕΠΑ με το ρωσικό κολοσσό. Το αίτημα της ελληνικής πλευράς για μείωση τιμών. Πώς διαμορφώνονται οι τιμές LNG. Ο ρόλος του TAP και η αύξηση των φορτίων στη Ρεβυθούσα.

ΔΕΠΑ: Ζήτησε από Gazprom μείωση τιμών στο φυσικό αέριο

Χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου που προμηθεύεται μέσω του αγωγού φέρεται να ζήτησε η ΔΕΠΑ από τη ρωσική Gazprom.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, πριν από περίπου 10 μέρες ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Τζώρτζης με αντιπροσωπεία στελεχών της δημόσιας εταιρίας  πραγματοποίησε ταξίδι στην Αγία Πετρούπολη όπου και σε συνάντηση με εκπροσώπους του ενεργειακού κολοσσού ζήτησαν μείωση τιμών για τη σύμβαση που διέπει τις σχέσεις προμήθειας μεταξύ των δύο επιχειρήσεων.

Περισσότερες πληροφορίες δεν γίνονται γνωστές αλλά η εικόνα που μεταφέρουν πηγές της ΔΕΠΑ είναι πως παρουσιάστηκαν στην ρωσική εταιρεία στοιχεία που αφορούν στην καθοδική τροχιά των τιμών του υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG και τη μεγάλη διείσδυση του τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα.

Η Gazprom, λένε πληροφορίες του Euro2day.gr, απάντησε στη ΔΕΠΑ πως θα εξετάσει το αίτημα της και θα απαντήσει.

Τιμές LNG vs Gazprom

Στην αγορά της δυτικής Ευρώπης, το LNG στο τέλος της ερχόμενης πενταετίας θα έχει αποκτήσει  ποσοστό 55% στο χαρτοφυλάκιο προμήθειας φυσικού αερίου, σε σχέση με περίπου 40% που ήταν πέρυσι, όπως προκύπτει από στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο EU-US forum στις Βρυξέλλες.

Αλλά και στη διεθνή σκηνή, σύμφωνα με την ΙΕΑ, το μερίδιο του LNG από 25% το 2000, έφτασε σε 45% το 2018 και αναμένεται να πιάσει το 51% το 2025, με τις νέες επενδύσεις σε γραμμές παραγωγής από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ, την Αυστραλία κ.α. Αυτά τα δεδομένα θεμελιώνουν μία “δεύτερη επανάσταση” του φυσικού αερίου και θέτουν τις συνθήκες του παιχνιδιού.

Τα συμβόλαια αγωγού με την Gazprom στην ΝΑ Ευρώπη (και Τουρκία) βασίζονται σε τιμές πετρελαίου και είναι ευάλωτα στις πολύ χαμηλές τιμές spot, που ακολουθούν τα hubs (TTF κλπ). Το χάσμα τιμών φτάνει πολλές φορές ή και υπερβαίνει το 40%. Για παράδειγμα, αυτές τις μέρες το Ολλανδικό TTF διαπραγματεύεται στην περιοχή των 12 ευρώ τη μεγαβατώρα, το Ιταλικό PSV στα 15,5 ευρώ, ενώ οι τιμές εισαγωγής της Gazprom και άλλων πηγών στα Βαλκάνια και Τουρκία είναι γύρω στα 50% πάνω από το PSV.

«Η ΔΕΠΑ έχει ήδη αναπτύξει τις θέσεις της στη ρωσική εταιρεία, τεκμηριωμένα με όλα τα στοιχεία που συνθέτουν την κατάσταση της αγοράς και αναμένεται η απάντηση της Αγ. Πετρούπολης πολύ σύντομα», σχολιάζουν αρμόδιες πηγές στο Euro2day.gr.

Ο TAP και τα άλλα φορτία στη Ρεβυθούσα

Την ίδια στιγμή η δημόσια επιχείρηση παροχής φυσικού αερίου έχει ήδη προχωρήσει σε κινήσεις διαφοροποίησης πηγών προμήθειας. Έτσι στα τέλη του 2020 θα ενεργοποιηθεί το συμβόλαιο της με την εταιρία του Αζερμπαϊτζάν Socar, για προμήθεια αερίου μέσω του αγωγού TAP. Προβλέπονται ποσότητες που θα ανέλθουν σταδιακά στο 1 δισ. κ.μ. ετησίως.

Η δημόσια εταιρία αερίου, επίσης στράφηκε και για την προμήθεια ποσοτήτων και σε άλλες πηγές εκτός συνόρων. Πρόσφατα  στη Βουλγαρία, κέρδισε δύο διεθνείς διαγωνισμούς για προμήθεια συνολικά 1,7 εκατ. μεγαβατωρών, εκμεταλλευόμενη τις χαμηλές τιμές spot LNG στην αγορά και τη στρατηγική για τα Βαλκάνια θέση του τερματικού της Ρεβυθούσας. Η ΔΕΠΑ επίσης έφερε στα τέλη της περασμένης χρονιά  αμερικανικού φορτίο LNG, από τη Cheniere, που μάλιστα “γέμισε” την άρτι παραδοθείσα 3η δεξαμενή της Ρεβυθούσας του ΔΕΣΦΑ.

Κι άλλες ιδιωτικές εταιρίες της χώρας έχουν στραφεί στα φορτία LNG και συνεχίζουν και φέτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ρεβυθούσα, από μονοψήφια ποσοστά χρησιμοποίησης τα προηγούμενα χρόνια (ουσιαστικά υπήρχε κυρίως η ΔΕΠΑ, με τα 0,5 έως 0,7 δισ. κ.μ. το χρόνο από την κρατική Αλγερινή Sonatrach), φέτος και μέχρι τον Αύγουστο (με βάση τις δηλώσεις στο ΔΕΣΦΑ) οι εκτιμήσεις είναι για πάνω από 30% και συνολικά 2 δισ. κυβικά μέτρα  LNG που θα αεριοποιηθούν από τις δεξαμενές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v