Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Μυτιληναίος στοχεύει να ξεπεράσει τη ΔΕΠΑ

Φέτος θα είναι η πρώτη χρονιά που η εταιρεία θα πουλήσει «σημαντικές ποσότητες» αερίου σε τρίτους καταναλωτές με τα έσοδα να προβλέπεται να φτάσουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Η Μυτιληναίος στοχεύει να ξεπεράσει τη ΔΕΠΑ

Καθώς η Ελλάδα στρέφεται στο φυσικό αέριο για να περιορίσει την εξάρτηση από τον λιγνίτη μια εταιρεία ξεχωρίζει, σχολιάζει το Bloomberg.

Η αναφορά γίνεται για την Μυτιληναίος, η οποία όπως γράφει το πρακτορείο, στοχεύει να ξεπεράσει τη ΔΕΠΑ και να γίνει ο ηγέτης της αγοράς φυσικού αερίου έως το τέλος του 2020. Η εταιρεία εισήγαγε υγροποιημένο αέριο από τις ΗΠΑ και σχεδιάζει μέσω μιας νέας μονάδας παραγωγής ενέργειας και πωλήσεων σε τρίτους να πιάσει το στόχο.

«Το φυσικό αέριο είναι ο πιο σημαντικός πυλώνας της στρατηγικής της Μυτιληναίος στον ενεργειακό τομέα» δηλώνει ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, γενικός διευθυντής της θυγατρικής MNG Trading. «Η Ελλάδα είναι μικρή αγορά αλλά έχει αναπτυξιακές προοπτικές».

Η κατανάλωση αερίου και οι ΑΠΕ επεκτείνονται σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάρτηση από τον λιγνίτη που σήμερα προσφέρει το ένα τρίτο της παραγωγής ρεύματος στη χώρα και μόλις πριν από μια δεκαετία συνεισέφερε το 55%. Εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο ήταν υπεύθυνα για την παραγωγή του 30% το 2017, 10 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα απ’ ότι μια τριετία νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία της BNEF.

H Μυτιληναίος είναι η μεγαλύτερη από μια μικρή ομάδα ανεξάρτητων παραγωγών που περιορίζουν την κυριαρχία της ΔΕΗ, η οποία παράγει τα 2/3 της ενέργειας στην Ελλάδα. Η τελευταία με βάση το πρόγραμμα διάσωσης θα πρέπει να εκχωρήσει το 40% των εργοστασίων της που είναι τα πλέον ρυπογόνα, και τα οποία καταναλώνουν λιγνίτη.

Η Μυτιληναίος σήμερα έχει μερίδιο αγοράς στο φυσικό αέριο 32% έναντι 45% της ΔΕΠΑ και διαθέτει «ανταγωνιστικό πορτφόλιο», σημειώνει ο κος Κανελλόπουλος. Φέτος θα είναι η πρώτη χρονιά που θα πουλήσει «σημαντικές ποσότητες» αερίου σε τρίτους καταναλωτές με τα έσοδα από αυτές τις πωλήσεις να προβλέπεται να φτάσουν τα 100 εκατ. ευρώ ως το τέλος του 2019, έναντι λιγότερων από 20 εκατ. ευρώ το 2018, προσέθεσε.

Παράλληλα, έχει ανακοινώσει την επένδυση 300 εκατ. ευρώ για την κατασκευή νέου εργοστασίου παραγωγής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο και συνολική δυναμικότητα 750 μεγαβατ. Το φυσικό αέριο είναι το καύσιμο-γέφυρα προς την υψηλότερη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία θα αυξηθεί ραγδαία όταν βελτιωθεί η τεχνολογία που σχετίζεται με την αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων.

Η Ελλάδα, είναι τέλος καλά τοποθετημένη για εξαγωγές σε γειτονικές χώρες και η Μυτιληναίος στοχεύει να έχει ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, είπε ο κος Κανελλόπουλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v