Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νηρεύς - Σελόντα: Τρεις ενδιαφερόμενοι για τις εκποιούμενες μονάδες

Κατατέθηκαν προσφορές για τους ιχθυογεννητικούς σταθμούς, τα πάρκα και τα συσκευαστήρια, που υποχρεούνται από την DG Comp να πωλήσουν Νηρεύς και Σελόντα. Στόχος να υπογραφεί συμφωνία πριν το τέλος του μήνα.

Νηρεύς - Σελόντα: Τρεις ενδιαφερόμενοι για τις εκποιούμενες μονάδες

Εντός του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος κινείται, προς το παρόν, η διαδικασία εκποίησης μονάδων των ομίλων Νηρεύς και Σελόντα, προκειμένου να πληρωθούν οι όροι που έθεσε η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) και να ανοίξει ο δρόμος για τη μεταβίβαση του 74,8% της Nηρεύς και του 79,6% της Σελόντα στην Andromeda Seafood Management LLC.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο όμιλοι έχουν στα χέρια τους τρεις προσφορές για τους ιχθυογεννητικούς σταθμούς, τα ιχθυοτροφεία και τα συσκευαστήρια που υποχρεούνται να εκποιήσουν, ώστε να εγκριθεί από την DG Comp η αγορά τους από την κοινοπραξία Amerra-Mubadala και η συγχώνευσή τους με τον όμιλο Ανδρομέδα.

Η πρώτη προσφορά προέρχεται από τον μεγάλο καναδικό όμιλο Cooke Aquaculture, η δεύτερη από την κοινοπραξία Διόρασις-Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς και η τρίτη από fund των Εμιράτων.

Η αξιολόγηση των προσφορών και η ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή αναμένεται να ολοκληρωθούν ως το τέλος του μήνα. Με δεδομένο ότι δύο από τις τρεις προσφορές προέρχονται από στρατηγικούς αγοραστές που δραστηριοποιούνται ήδη στην ιχθυοκαλλιέργεια, υπάρχει προσδοκία ότι ο διαγωνισμός θα τελεσφορήσει εντός του χρονοδιαγράμματος.

Επιπρόσθετα, το τίμημα θα καταβληθεί τοις μετρητοίς, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης των δύο ομίλων σε μια περίοδο που οι ανάγκες έχουν αυξηθεί λόγω της υπερπροσφοράς ψαριών από τους Τούρκους ανταγωνιστές.

Όπως είχε γράψει το Euro2day, η DG Comp υποχρέωσε τους δύο ομίλους να διαθέσουν σχεδόν το ένα έκτο της παραγωγικής τους δυναμικότητας καθώς μαζί με την Ανδρομέδα ελέγχουν, αθροιστικά, σχεδόν το 50% της παραγωγής μεσογειακών ψαριών (λαβράκι και τσιπούρα) εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προκειμένου, δε, να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, η απόφαση της DG Comp επιβάλλει να αγοραστούν από ένα ή το πολύ δύο ανταγωνιστές εκκολαπτήρια δυναμικότητας 50 εκατ. τεμαχίων γόνου και ιχθυοτροφεία δυναμικότητας 10 χιλιάδων τόνων, μαζί με τα απαραίτητα συσκευαστήρια.

Οι περισσότερες από τις μονάδες, οι οποίες εντάχθηκαν στην περίμετρο επιλογής, ανήκουν στη Σελόντα. Ειδικότερα από τα 71 πάρκα ιχθυοκαλλιέργειας, τα 53 ανήκουν στη Σελόντα, όπως και τα 7 από τα 10 συσκευαστήρια. Καλύτερη είναι η αναλογία στους ιχθυογεννητικούς σταθμούς, καθώς 4 ανήκουν στη Σελόντα και 3 στη Nηρεύς.

Εφόσον οι προσφορές κριθούν ικανοποιητικές και αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής, ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της συμφωνίας αγοραπωλησίας των Nηρεύς και Σελόντα, που υπέγραψαν πριν από ένα περίπου χρόνο η κοινοπραξία Amerra-Mubadala με τις Πειραιώς, Εθνική, Eurobank και Alpha, που ελέγχουν το 74,8% της Nηρεύς και το 79,6% της Σελόντα.

Υψηλόβαθμα στελέχη της Amerra βρέθηκαν πρόσφατα στην Ελλάδα και στις συναντήσεις τους με τραπεζίτες επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να υλοποιηθεί το SPA και να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v