Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σελόντα: Σκληρή κόντρα σημερινής και παρελθούσας διοίκησης

«Κονταροχτυπήματα» μεταξύ της παρούσας και της πρώην διοίκησης της εταιρείας, στο πλαίσιο της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης. Τι επεσήμαναν οι κ.κ. Στεφανής και Ανδριανόπουλος και τι απάντησε το Δ.Σ. Το χρονοδιάγραμμα του δρομολογούμενου deal.

Σελόντα: Σκληρή κόντρα σημερινής και παρελθούσας διοίκησης

Σκηνές «γερού» debate μεταξύ της σημερινής και της παρελθούσας διοίκησης της εταιρείας παρακολούθησαν οι μέτοχοι των Ιχθυοτροφείων Σελόντα, στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης της εισηγμένης.

Ειδικότερα, οι μέτοχοι μειοψηφίας κ.κ. Βασίλης Στεφανής και Γιάννης Ανδριανόπουλος (πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αντίστοιχα, πριν αυτή περάσει κατά πλειοψηφία στα χέρια των πιστωτριών τραπεζών), μεταξύ άλλων:

  • Καταψήφισαν τα αποτελέσματα της οικονομικής χρήσης 2018.
  • Ο κ. Ανδριανόπουλος κατηγόρησε τη διοίκηση ότι η εταιρεία πουλάει κάτω του κόστους, με τη διοίκηση να διαψεύδει και να απαντά ότι το μέσο κόστος παραγωγής ήταν 3,68 ευρώ το κιλό και η μέση τιμή πώλησης διαμορφώθηκε στα 4,60 ευρώ.
  • Ο κ. Ανδριανόπουλος τόνισε πως στο τέλος του 2018 η εταιρεία βρίσκεται σε πολύ χειρότερη θέση από αυτή που η προηγούμενη διοίκηση την παρέδωσε στις τράπεζες, με τον πρόεδρο της εισηγμένης κ. Θανάση Σκορδά να απαντά ότι: α) Η επιδείνωση των μεγεθών οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων μεταξύ των οποίων η πτώση της τιμής των ψαριών και η επιθετικότερη πολιτική των Τούρκων ανταγωνιστών, μετά και την έντονη διολίσθηση της τοπικής λίρας, β) Το κόστος παραγωγής μέσα στην τελευταία τριετία μειώθηκε κατά 12% και θα μπορούσε να ψαλιδιστεί περαιτέρω, στο, βαθμό που υπήρχε ρευστότητα για την υλοποίηση πρόσθετων επενδύσεων, γ) «Οδηγήσατε την εταιρεία στα βράχια και τώρα ζητάτε και τα ρέστα»…
  • Ο κ. Στεφανής αμφισβήτησε το κατά πόσο η τουρκική επίδραση είναι τόσο μεγάλη και κατηγόρησε τις τράπεζες (κοινός μέτοχος των Νηρέα και Σελόντα) και τη διοίκηση γιατί δεν προχώρησαν σε (νόμιμες, όπως διευκρίνισε) κινήσεις με στόχο την επίτευξη καλύτερων τιμών πώλησης σε τσιπούρα και λαβράκι.
  • Ο κ. Ανδριανόπουλος ζήτησε οι προτεινόμενες αμοιβές των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου να περιοριστούν κατά 50%, με τη διοίκηση να απαντά ότι «οι τρέχουσες αμοιβές των μελών του ΔΣ ανέρχονται μόλις στο ένα τρίτο αυτών του 2015» (δηλαδή, επί διοικήσεως Στεφανή-Ανδριανόπουλου). Ο κ. Ανδριανόπουλος ανταπάντησε ότι «τότε ήταν μια άλλη εταιρεία».
  • Ο κ. Ανδριανόπουλος, επισημαίνοντας την αρνητική καθαρή θέση της εταιρείας και το αρνητικό κεφάλαιο κίνησής της, ζήτησε να ενημερωθεί για το κατά πόσο οι τράπεζες θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την εταιρεία. Ο κ. Σκορδάς σημείωσε πως: α) Η εισηγμένη έχει λάβει πρόσθετη χρηματοδότηση από τις τράπεζες μέσα στο 2019, β) Η εταιρεία αντιμετωπίζει μεν σοβαρά προβλήματα, ωστόσο δεν υπάρχει κίνδυνος να σταματήσει άμεσα τη λειτουργία της, γ) Κομβικό ρόλο για το μέλλον παίζει το εγχείρημα πώλησης της εταιρείας, που βρίσκεται σε εξέλιξη.
  • Ο κ. Ανδριανόπουλος αναφέρθηκε στην αύξηση του αριθμού των εργαζομένων στον όμιλο, με τη διοίκηση να τον αποδίδει σε εποχικό προσωπικό που εργοδοτείται προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό πώλησης των επεξεργασμένων ιχθύων.

Να σημειωθεί πως πλευρά μετόχων μειοψηφίας που ελέγχει ποσοστό άνω του 10% (οι κ.κ. Βασίλης Στεφανής, Γιάννης Στεφανής, Γιάννης Ανδριανόπουλος, αλλά και το Linnaeus Fund) έχουν ανακοινώσει από τον Οκτώβριο του 2018 ότι «συμφώνησαν να ενεργήσουν συνδυασμένα και από κοινού σε ό,τι αφορά τις ενδεχόμενες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις για την πώληση του συνόλου των μετοχών που τα συμβαλλόμενα μέρη κατέχουν στην εταιρεία».

Το χρονοδιάγραμμα του deal

Εκτός τώρα γενικής συνέλευσης, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, το χρονοδιάγραμμα της πώλησης των Νηρέα-Σελόντα στην Amerra υπολογίζεται ως εξής:

Πρώτον, υπογραφή προσυμφώνου μέσα στον Ιούλιο για την πώληση μονάδων δυναμικότητας τουλάχιστον 10.000 τόνων του ευρύτερου ομίλου (Ανδρομέδα, Νηρέας, Σελόντα) σε ένα ή δύο από τα τρία ενδιαφερόμενα σχήματα.

Δεύτερον, θα ακολουθήσει η υποβολή του σχετικού φακέλου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα κληθεί να απαντήσει θετικά ή αρνητικά (η απόφαση της Επιτροπής πιθανολογείται μέσα στο δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου).

Τρίτον, θα γίνει καταμέτρηση της βιομάζας σε Νηρέα και Σελόντα.

Τέταρτον, η υπογραφή του deal υπολογίζεται μέσα στο τελευταίο δίμηνο του 2019. Αμέσως μετά, θα πουληθούν οι παραγωγικές μονάδες συνολικής δυναμικότητας που θα ανέρχεται σε τουλάχιστον 10.000 τόνους, σύμφωνα με τους όρους του προσυμφώνου, το οποίο θα έχει υπογραφεί από τον Ιούλιο.

Πέμπτο, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες των δημόσιων προτάσεων του αγοραστή προς τους μετόχους μειοψηφίας των Νηρέα και Σελόντα.

Έκτο, θα δρομολογηθούν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και στις δύο εταιρείες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v