Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί η Πόρτο Καρράς πάει... Κύπρο!

Σε θυγατρική στην Κύπρο εισφέρεται το 88,42% του Πόρτο Καρράς, που ελέγχει η Τεχνική Ολυμπιακή. Συνεχίζονται οι συζητήσεις με τη Fortress για το δάνειο των 45 εκατ. ευρώ. Παζάρια και με ενδιαφερόμενους για το ξενοδοχειακό συγκρότημα.

Γιατί η Πόρτο Καρράς πάει... Κύπρο!

Τον δρόμο για τη χρηματοδότηση από ξένο επενδυτικό όμιλο (ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με τη Fortress) και σε δεύτερο στάδιο την πώληση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, ανοίγει η απόφαση της χθεσινής γενικής συνέλευσης της Τεχνικής Ολυμπιακής για μεταφορά των μετοχών που κατέχει στην Πόρτο Καρράς ΑΕ, σε θυγατρική που εδρεύσει την Κύπρο. Στη χθεσινή συνέλευση δεν επετράπη η είσοδος των δημοσιογράφων, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση εξήγησε πως η χρηματοδότηση των 45 εκατ. ευρώ από ξένο fund θα προσφέρει σημαντική ανάσα και περιθώριο χρόνου. Ετσι θα καλυφθούν άμεσες υποχρεώσεις και θα μπορούν να συνεχιστούν χωρίς πίεση οι συζητήσεις με ενδιαφερόμενους για το ξενοδοχειακό συγκρότημα Πόρτο Καρράς, που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη.

Η χθεσινή συνέλευση ενέκρινε την εισφορά του συνόλου των μετοχών της εταιρείας Πόρτο Καρράς ΑΕ που κατέχει η εταιρεία στην 100% υπό ίδρυση θυγατρική αυτής με την επωνυμία «T.O. INTERNATIONAL HOLDING Ltd» που θα εδρεύει στην Κύπρο. Γιατί επελέγη η Κύπρος; Η πλευρά της οικογένειας Στέγγου εξήγησε πως τόσο οι σύμβουλοι για την αξιοποίηση του Πόρτο Καρράς όσο και η Fortress είχαν ζητήσει να εισφερθούν οι μετοχές του τουριστικού συγκροτήματος σε εταιρεία που θα εδρεύει εκτός Ελλάδας. Χθες ξεκαθαρίστηκε, επίσης, πως οι τελικοί όροι του δανείου που πρόκειται να λάβει από τη Fortress βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση αυτή την περίοδο.

Η διοίκηση της Τεχνικής Ολυμπιακής υποστηρίζει πως «το διοικητικό συμβούλιο, εξετάζοντας εναλλακτικές μεθόδους αναχρηματοδότησης του δανεισμού του ομίλου, διαπίστωσε την αδυναμία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση», αναφέρεται σχετικά. «Στο πλαίσιο συζητήσεων με πιστωτικά ιδρύματα και λοιπά χρηματοδοτικά σχήματα της αλλοδαπής έγινε αντιληπτό ότι η από την Τεχνική Ολυμπιακή εισφορά του συνόλου των μετοχών της εταιρείας Πόρτο Καρράς σε 100% θυγατρική της εταιρείας καθιστά πιο ευέλικτη τη χρηματοδότηση του ομίλου και ειδικότερα της Τεχνική Ολυμπιακή και της Πόρτο Καρράς. Επιπλέον, η εισφορά των μετοχών της Πόρτο Καρράς θα επιτρέψει την περαιτέρω αναδιάρθρωση και ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του ομίλου σε συναφείς κλάδους και θα διευκολύνει τυχόν μελλοντικές επενδυτικές δυνατότητες αυτού».

Στον όμιλο της Τεχνικής Ολυμπιακής υποστηρίζουν πως υπάρχουν ενδιαφερόμενοι αγοραστές για το Πόρτο Καρράς και πως δεν έχει μέχρι στιγμής αποφασιστεί το σενάριο αξιοποίησης, ενώ δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο συνεπένδυσης ή συνδιαχείρισης του συγκροτήματος. Να διατηρήσει, δηλαδή, ο όμιλος ένα ποσοστό στο επενδυτικό σχήμα ή στη διαχείριση του Πόρτο Καρράς. Μεταξύ των ονομάτων που κυκλοφορούν τους τελευταίους μήνες ως ενδιαφερόμενοι επενδυτές περιλαμβάνονται ισχυροί παίκτες του τουριστικού κλάδου όπως η ΤΕΜΕΣ της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου και της Olayan, της αμερικανικής Hines, της επίσης αμερικανικής Marriott, ενώ εσχάτως κυκλοφορεί και το όνομα του Ιβάν Σαββίδη.

Ο νέος επενδυτής, αν τελικά βρεθεί και υπάρξει συμφωνία με την πλευρά Στέγγου, θα πάρει και ως «προίκα» τη δυνατότητα κατασκευών 526 πολυτελών κατοικιών. Σήμερα η Τεχνική Ολυμπιακή ελέγχει το 88,42% της Πόρτο Καρράς ΑΕ και η συγκεκριμένη συμμετοχή αποτιμάται «στα βιβλία» της σε 266 εκατ. ευρώ. Η Πόρτο Καρράς βαρύνεται με τραπεζικό δανεισμό 23 εκατ. ευρώ, αλλά έχει και φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που επιχειρεί να καλύψει μέσω του δανείου από το ξένο fund.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v