Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Energean κοντά στην απόκτηση του κλάδου υδρογονανθράκων της Edison

Φαβορί η ελληνική Energean Oil & Gas για την εξαγορά των πετρελαϊκών assets της Edison. Θέμα λίγων 24ωρων η απόφαση της μητρικής. Αλλάζει ο χάρτης των ερευνών της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου. Ετερος διεκδικητής, η Cairn Energy.

Η Energean κοντά στην απόκτηση του κλάδου υδρογονανθράκων της Edison

Θέμα λίγων 24ωρων φαίνεται να είναι το κλείσιμο μεγάλου deal στον τομέα της εξόρυξης και παραγωγής υδρογονανθράκων, που αλλάζει σημαντικά τον χάρτη των ερευνών κι εκμετάλλευσης κοιτασμάτων σε Ελλάδα και Ανατολική Μεσόγειο.

Πρωταγωνιστής σε αυτό είναι η ελληνική εταιρεία Energean Oil & Gas, η οποία έχει καταθέσει προσφορά για την απόκτηση του βραχίονα πετρελαίου και φυσικού αερίου του ιταλικού ενεργειακού ομίλου Edison, η οποία ανήκει στον γαλλικό κολοσσό EDF.

Η EDF φέρεται να έχει αποφασίσει την αποεπένδυση από τον τομέα της εξόρυξης και παραγωγής υδρογονανθράκων, με αποτέλεσμα να πουλά το χαρτοφυλάκιο και τα assets της Edison.

Σύμφωνα με το Reuters, προβάδισμα στη διαδικασία για την απόκτηση του βραχίονα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Edison φαίνεται πως έχει η Energean, σύμφωνα με δύο πηγές που εμπλέκονται άμεσα στη συμφωνία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η απόκτηση αυτή θα οδηγούσε σε σημαντική επέκταση των δραστηριοτήτων της Energean στον αναπτυσσόμενο κόμβο φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, με έντονη παρουσία στην offshore λεκάνη της Αιγύπτου.

Το χαρτοφυλάκιο της Edison περιλαμβάνει επίσης assets στην Ιταλία, την Αλγερία, την Κροατία, τη Βρετανική και Νορβηγική Βόρεια Θάλασσα καθώς και την Ελλάδα, όπως φαίνεται σε παρουσίαση της εταιρείας. Η Edison παρήγαγε πέρυσι 50.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου ανά ημέρα. Το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει αποθέματα 209,1 εκατ. βαρελιών σε 97 διαφορετικές παραχωρήσεις, άδειες και κοιτάσματα. Μάλιστα στη χώρα μας η Edison έχει συμμετοχή σε κοινοπραξίες με την Total και τα Ελληνικά Πετρέλαια στο θαλάσσιο οικόπεδο 2, δυτικά της Κέρκυρας αλλά και με τα Eλληνικά Πετρέλαια στο θαλάσσιο οικόπεδο Πατραϊκός Κόλπος.

Παράλληλα η ελληνική εταιρεία έχει σε ανάπτυξη τα κοιτάσματα φυσικού αερίου Καρίς και Τανίν στην ΑΟΖ του Ισραήλ, σε παραγωγή τον Πρίνο, προς παραγωγή το κοίτασμα του Κατακόλου και διαθέτει άδειες έρευνας κι εκμετάλλευσης συμμετέχοντας σε κοινοπραξία με την ισπανική Repsol στα χερσαία οικόπεδα των Ιωαννίνων και Αιτωλοακαρνανίας.

Σύμφωνα με κλαδικές και τραπεζικές πηγές που επικαλείται το Reuters, η ελληνική Energean πέρασε στον τελευταίο γύρο προσφορών για το χαρτοφυλάκιο της Edison μαζί με την Cairn Energy, εταιρεία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και δραστηριότητα στη Βόρεια Θάλασσα, την Ινδία, την Αφρική, το Μεξικό κ.λπ.

Η Energean, σύμφωνα με το Reuters, τώρα φαίνεται πως είναι το φαβορί.

Η αξία των προφορών για το χαρτοφυλάκιο της Edison δεν είναι σαφής, αναφέρει το Reuters. Η EDF και η Edison αναμένεται να λάβουν την τελική απόφαση τις επόμενες ημέρες, ανέφερε η μία πηγή.

Τόσο η Edison όσο και οι Energean, EDF και Cairn αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Όπως σημειώνει το Reuters, η απόκτηση του χαρτοφυλακίου της Edison θα αύξανε σημαντικά τη χρηματιστηριακή αξία της Energean, που σήμερα ανέρχεται σε 1,6 δισ. δολάρια, 15 μήνες μετά την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και τη δευτερογενή εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v