ΟΠΑΠ: Προαιρετική δημόσια πρόταση στα €9,12 από SAZKA

Ο τσέχικος όμιλος υπέβαλε προαιρετική προσφορά για το υπόλοιπο 67% των μετοχών του ΟΠΑΠ που δεν ελέγχει. Στα 9,12 το προσφερόμενο τίμημα. Ποιοι μέτοχοι ενεργούν συντονισμένα. Το κείμενο της δημόσιας πρότασης.

ΟΠΑΠ: Προαιρετική δημόσια πρόταση στα €9,12 από SAZKA

Σε υποβολή προαιρετικής δημόσιας πρότασης για τις μετοχές που δεν κατέχει προχώρησε ο τσέχικος όμιλος SAZKA, συμφερόντων Karel Komarek επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του Euro2day.gr.

Κατά την ημερομηνία της Δημόσιας Πρότασης, ο προτείνων και τα πρόσωπα που ενεργούν συντονισμένα με τον προτείνοντα κατείχαν ή ήλεγχαν, άμεσα ή έμμεσα, 105.270.000 Μετοχές (το 33,33%). Ο προτείνων ασκεί έμμεσο έλεγχο επί των εν λόγω μετοχών μέσω της συμμετοχής στα δικαιώματα ψήφου με ποσοστό 66,7% στην Emma Delta Management, η οποία με τη σειρά της είναι ο έμμεσος δικαιούχος των εν λόγω Μετοχών μέσω της 100% θυγατρικής της Emma Delta Hellenic Holdings Ltd.

Ως εκ τούτου, η δημόσια πρόταση αφορά σε 213.730.000 μετοχές που αντιστοιχούν στο 67% του οργανισμού αλλά και στο σύνολο των μετοχών που θα εκδοθούν στο πλαίσιο του προγράμματος επανεπένδυσης του υπόλοιπου μερίσματος 2018 (scrip dividend, σημειώνεται ότι η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών στο πλαίσιο του προγράμματος έχει τεθεί στα 9,56 ευρώ). 

Η δημόσια πρόταση ισχύει ανεξαρτήτως του αριθμού των μετοχών που θα προσφερθούν ενώ το προσφερόμενο αντάλλαγμα ανέρχεται στα 9,12 ευρώ ανά μετοχή (έναντι τρέχουσας τιμής στο ταμπλό στα 10,05 ευρώ).   

Σημειώνεται ότι όπως αναφέρει το κείμενο της δημόσιας πρότασης, τα πρόσωπα που ενεργούν συντονισμένα με τον προτείνοντα, είναι:

i) το Valea Foundation και οι οντότητες που ελέγχονται από αυτό, καθώς και ο κ. Jiri Smejc και οι οντότητες που αυτός ελέγχει, ως ασκούντες από κοινού έλεγχο επί του Προτείνοντος και

ii) η Εmma Delta Management Ltd. και οι οντότητες που ελέγχονται από αυτή

Σύμβουλος της SAZKΑ είναι η Citigroup.

*Δείτε το κείμενο της δημόσιας πρότασης στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδιδε τα εξής: 

Σε τεχνικά θέματα που οφείλονται στο γεγονός ότι οι μέτοχοι του ΟΠΑΠ δικαιούνται να πάρουν νέες μετοχές αντί μερίσματος σε σχέση με την τιμή της δημόσιας πρότασης, οφείλονται σύμφωνα με πληροφορίες, οι καθυστερήσεις στην έκδοση της σχετικής ανακοίνωσης, η οποία αναμένεται σύντομα.

Κατά τις τελευταίες πληροφορίες, ο βασικός μέτοχος του ΟΠΑΠ, θα καταθέσει προαιρετική δημόσια προσφορά προκειμένου να ανεβάσει το ποσοστό του , σε τιμή η οποία δεν έχει γνωστοποιηθεί, καθώς διαψεύδονται οι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για τίμημα της τάξεως των 14 ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σκοπός της δημόσιας πρότασης δεν είναι κατ’ ανάγκην η εξασφάλιση πολύ υψηλού ποσοστού, αλλά το να ξεπεραστεί το φράγμα του 33,33% πέραν του οποίου η κατοχή μετοχών οδηγεί σε υποχρεωτική δημόσια προσφορά.

Με άλλα λόγια, εν πολλοίς εικάζεται ότι η τιμή της δημόσιας προσφοράς θα είναι τέτοια που να επιτρέψει την αύξηση του ποσοστού του βασικού μετόχου, χωρίς όμως απαραίτητα να οδηγηθεί σε απόκτηση πολύ υψηλού ποσοστού.

Προφανώς, εφόσον ξεπεραστεί το όριο της καταστατικής μειοψηφίας, συνδεδεμένη με την τιμή της προαιρετικής δημόσιας προσφοράς, θα είναι και η τιμή της υποχρεωτικής που θα ακολουθήσει.

Υπενθυμίζεται ότι βασικός μέτοχος του OΠAΠ σήμερα είναι η εταιρεία Emma Delta, η οποία με τη σειρά της ελέγχεται από τη SAZKA Group, με τελικό μέτοχο την KKCG Group του Karel Komarek. (Σημειώνεται ότι μέτοχος μειοψηφίας, μεταξύ άλλων, είναι ο όμιλος Μελισσανίδη). 

Η διαπραγμάτευση της μετοχής του OΠΑΠ έχει ανασταλεί από το πρωί, κατόπιν της επιστολής που εστάλη στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η οποία δεν προέρχεται από τον OΠΑΠ.  

Υπενθυμίζεται ότι χρηματιστηριακή ανακοίνωση που είχε εκδοθεί στις 14 Μαρτίου ανέφερε τα εξής: 

«Ο OΠAΠ ενημερώνει ότι ο όμιλος KKCG Group, ιδιοκτησίας Karel Komárek, και η EMMA Capital, ιδιοκτησίας Jiří Šmejc, ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις διαπραγματεύσεις για τον διαχωρισμό των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου SAZKA Group. Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των δύο πλευρών, η συμφωνία υπεγράφη σήμερα.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο όμιλος KKCG Group θα κατέχει το 100% των μετοχών του ομίλου SAZKA Group, καθώς και τις μετοχές που κατέχει ο όμιλος SAZKA Group στις εταιρείες Sazka (Τσεχία), OΠAΠ (Ελλάδα), LOTTOITALIA (Ιταλία) και Casinos Austria (Αυστρία). Οι εταιρείες αυτές θα συνεχίσουν να σχετίζονται με το εμπορικό σήμα του ομίλου SAZKA Group.

Η EMMA θα κατέχει το σύνολο των μετοχών της κροατικής στοιχηματικής εταιρείας SuperSport και θα λάβει χρηματικό αντίτιμο ύψους αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Με τη συμφωνία αυτή αντανακλάται επακριβώς η τρέχουσα αναλογία συμμετοχής των δύο εταίρων στον όμιλο SAZKA Group. Σε αυτόν, το 75% των μετοχών ανήκει στον όμιλο KKCG και το υπόλοιπο 25% στην EMMA Capital.

Σε συνέχεια του διαχωρισμού των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου SAZKA Group, η KKCG και η EMMA θα ακολουθήσουν τις δικές τους ξεχωριστές επενδυτικές στρατηγικές. Σημειώνεται ότι η λειτουργία των μεμονωμένων εταιρειών του ομίλου SAZKA Group δεν επηρεάζεται.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών και των αρχών ανταγωνισμού στις αντίστοιχες χώρες».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v