Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αστερίσκοι για την επόμενη μέρα της Folli Follie

Προς έγκριση από το δ.σ. τίθεται ο ισολογισμός και η συνοδεία των παρατηρήσεων της PwC για τη χρήση του 2017. Από τη μια πλευρά, το ενεργητικό και τα πάγια του ομίλου και από την άλλη, η αμφισβήτηση για την ικανότητα συνέχισης της δραστηριότητας. Ο ρόλος των πιστωτών ομολογιούχων και η ευθύνη της διοίκησης.

Οι αστερίσκοι για την επόμενη μέρα της Folli Follie

Στις 15 Ιουλίου αναμένεται να δημοσιευθεί, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο αναμορφωμένος ισολογισμός της Folli Follie για τη χρήση του 2017, αποτυπώνοντας εν πολλοίς την «τοξικότητα» του ομίλου.

Χθες ο ελεγκτικός οίκος PwC παρουσίασε το πιστοποιητικό γνώμης στην Ελεγκτική Επιτροπή της προβληματικής εισηγμένης, η οποία με τη σειρά της αναμένεται σήμερα να γνωμοδοτήσει στο διοικητικό συμβούλιο (ακολουθώντας μια ανορθόδοξη διαδικασία, η οποία δικαιολογείται ωστόσο από το ιστορικό του εταιρικού σκανδάλου). Το δ.σ. οφείλει να εγκρίνει ομόφωνα και εν συνεχεία να δημοσιεύσει το αποτέλεσμα των πολύμηνων ελέγχων.

Οι επιλεκτικές διαρροές στον Τύπο έχουν εν πολλοίς περιγράψει ότι το μέγεθος της FF είναι το 1/3 του άλλοτε απεικονιζόμενου, κάτι που ήδη ήταν περίπου προφανές από τον Οκτώβριο του 2018, όταν δημοσιεύθηκε το πόρισμα της δικανικής έρευνας της Alvarez & Marsal.

Στην παρούσα φάση ωστόσο ενδιαφέρει, αν απομένει κάτι σημαντικό, ώστε να ενεργοποιήσει μια συμφωνία διάσωσης, με μοναδικούς υποψηφίους τους ομολογιούχους πιστωτές της εταιρείας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το μέγεθος του ενεργητικού της FF αγγίζει τα 900 εκατ. ευρώ (δεδομένου ότι η Ασία είναι «ανύπαρκτη»), αλλά αυτό το μέγεθος δεν αποτυπώνει τα πάγια και εκποιήσιμα στοιχεία που ο όμιλος μπορεί να δώσει ως εξασφάλιση στους πιστωτές του.

Σύμφωνα με την ως σήμερα εικόνα, η FF διαθέτει ακίνητη περιουσία που αποτιμάται (από την Deloitte) περίπου στα 80 εκατ. ευρώ και η οποία είναι δεσμευμένη από την ελληνική Δικαιοσύνη. Στον «πάγκο» βρίσκεται επίσης η μετοχική συμμετοχή στην Dufry (η αποδέσμευση της οποίας έχει πολλές αιρέσεις, και για την οποία τηρείται «σιγήν ιχθύος» τόσο από την FF όσο και από την Dufry και την ελληνική θυγατρική της ΚΑΕ), και κάποια άλλα ακίνητα στα Βαλκάνια αλλά και το ακίνητο του πρώην ΜΙΝΙΟΝ (για το οποίο εκτός από την πολεοδομική εκκρεμότητα, υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες αν είναι αξιοποιήσιμο).

Οι πληροφορίες του euro2day.gr καταδεικνύουν ότι η FF σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί «φρέσκο» χρήμα, καθώς εμφανίζει αρνητικά ίδια κεφάλαια σε επίπεδο μητρικής. Για τον όμιλο, τα ίδια κεφάλαια -κατά κάποιες πληροφορίες- αγγίζουν τα 90 εκατ. ευρώ, αλλά αυτό αποτελεί εν πολλοίς μια αχρείαστη μαγική εικόνα…

Το πόρισμα

Σ’ αυτό το πλαίσιο, θεωρητικώς η PwC θα εκδώσει αναλυτικές παρατηρήσεις που θα συνοδεύσουν τη γνώμη της. Παραμένει αδιάφορο το ποιο από τα τέσσερα πιστοποιητικά ελέγχου θα υιοθετήσει, ωστόσο, κρίσιμης σημασίας είναι το αν θα γίνουν ομοφώνως αποδεκτά από το διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης.

Δεδομένου ότι το όλο έργο απεικόνισης της Folli Follie αφορά έναν όμιλο σε βαθιά κρίση, θεωρείται περίπου βέβαιο ότι ο ελεγκτικός οίκος θα θέσει ως παρατήρηση το θέμα συνέχειας της δραστηριότητάς της (going concern). Ήδη οι εξελίξεις έχουν αποδείξει ότι η FF δεν διαθέτει πλέον -ούτε στο «υγιές» τμήμα της- την εμπορική δυναμική να υποστηρίξει μια αναδιάρθρωση με αξιώσεις. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, έχει απολέσει το σύνολο των αντιπροσωπειών στον τομέα της ένδυσης, διακυβεύονται οι αντιπροσωπείες καλλυντικών, ενώ η λιανική της παρουσία έχει περιορισμένη διάρκεια, εφόσον δεν διαθέτει ισχυρές αντιπροσωπεύσεις να υποστηρίξει.

Το μπαλάκι στους πιστωτές

Η πολυπόθητη δημοσίευση ισολογισμού και γνώμης ορκωτού αποτελούν το απαραίτητο σκαλοπάτι, ώστε η εταιρεία να βρει διέξοδο. Εφόσον υπάρξει σημείωση ορκωτού που αμφισβητεί την ικανότητά της να συνεχίσει τη δραστηριότητά της, η διοίκηση της FF οφείλει να αντιπαρατάξει ένα βιώσιμο σχέδιο αναδιάρθρωσης. Αυτό εν πολλοίς εξαντλείται στην υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 106β ή δ του πτωχευτικού. Ο ισολογισμός και οι αιρέσεις ενδεχομένως με τυπικό τρόπο να γίνουν αποδεκτά, αλλά χωρίς την ύπαρξη διαθέσιμων επενδυτών, η αναδιάρθρωση του ομίλου παραμένει μετέωρη.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του euro2day.gr, μερίδα των ομολογιούχων πιστωτών της εταιρείας έχουν υπογράψει σύμβαση εμπιστευτικότητας, η οποία θα αποτελέσει και το «πειστήριο» ενδιαφέροντος για την επιδιωκόμενη αναδιάρθρωση. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ωστόσο, η δέσμευση αυτή αποτελεί κενό γράμμα, εφόσον δεν υπάρξουν οι απαραίτητες οικονομικές εξασφαλίσεις και η διοίκηση της FF δεν άρει όλες τις πιθανές αιρέσεις επί αυτών…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v