Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ. Στάσσης: Τα καυτά μέτωπα για τον 45χρονο manager

Η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και η εμπειρία του νέου CEO από τη Ρουμανία. Το στοίχημα των ΑΠΕ, τα βουνά των ληξιπρόθεσμων, η απόσυρση των λιγνιτικών και το «οχυρό» της ΓΕΝΟΠ.

Γ. Στάσσης: Τα καυτά μέτωπα για τον 45χρονο manager

Ως επτασφράγιστο μυστικό κρατήθηκε από την κυβέρνηση η επιλογή του νέου προσώπου για το τιμόνι της ΔΕΗ, του 45χρονου Γιώργου Στάσση κι επί σειρά ετών διοικητικού στελέχους του ιταλικού κολοσσού της Enel.

Πληροφορίες λένε ότι η επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου προκρίθηκε μεταξύ τριών υποψηφίων και την πρόσκλησή του στην Ελλάδα χειρίστηκαν αποκλειστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Ανάμεσα στα πρόσωπα που βολιδοσκοπήθηκαν ήταν και τα δύο πολύπειρα στελέχη της πάλαι ποτέ ελληνικής «S&B Ορυκτά» Ευθύμιος Βιδάλης και Κρίτων -Λεωνίδας Ανεβλαβής.

Η συμμετοχή του Γιώργου Στάσση στη διαδικασία επιλογής υποψηφίων του Υπερταμείου για την αντικατάσταση του Μανόλη Παναγιωτάκη, με βάση τα όσα σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες καθώς και πηγές της αγοράς, σηματοδοτεί τους δύο στόχους της κυβέρνησης για τη διάσωση της ΔEH: Την ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) και τη στροφή της δημόσιας εταιρείας σε άλλες δραστηριότητες όπως οι ΑΠΕ και η ηλεκτροκίνηση, αλλά και την έξοδό της σε διεθνείς αγορές. Κατόπιν της εισόδου στρατηγικού επενδυτή.

Ο κ. Στάσσης ήταν CEO από το 2016 στην Enel Ρουμανίας, η οποία δημιουργήθηκε ουσιαστικά με την ιδιωτικοποίηση το 2004 των κρατικών εταιρειών διανομής δικτύου ρεύματος μεγάλων περιοχών της χώρας. Η Enel ελέγχει ουσιαστικά το ένα τρίτο των δικτύων της, απασχολώντας 3.100 εργαζομένους και παρέχει υπηρεσίες προμήθειας ρεύματος σε 2,8 εκατομμύρια καταναλωτές. Παράλληλα έχει αναπτύξει έργα ΑΠΕ 530 Μεγαβάτ.

Ο πολιτικός μηχανικός με σπουδές στο Πανεπιστήμιο Kingston της Μ. Βρετανίας και κάτοχος του MBA στο Construction  Management είχε εξαετή θητεία (2008-2014) στην Enel Green Power Hellas, σε μία περίοδο κατά την οποία η χώρα μαστιζόταν από την οικονομική κρίση και τους Ιταλούς να φέρονται τότε αποφασισμένοι να αφήσουν την ελληνική αγορά. Ο κ. Στάσσης, λένε παράγοντες της αγοράς, πέτυχε δρομολογώντας σειρά έργων σε φωτοβολταϊκά πάρκα αλλά κι εκείνο του Καφηρέα στην Εύβοια να κρατήσει τον κολοσσό στην ελληνική πράσινη ενέργεια. Η εμπειρία του στις ΑΠΕ είναι δεδομένη, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, και θα αποδειχθεί πολύτιμη και για την αναζήτηση των νέων δρόμων της δημόσιας εταιρείας ηλεκτρισμού.

Συνάδελφοί του τον χαρακτηρίζουν ικανό στέλεχος, εξηγώντας μάλιστα με τον τρόπο αυτόν τη ραγδαία ανέλιξή του στις κορυφαίες διοικητικές θέσεις του ιταλικού ομίλου της Enel.

Από την άλλη μεριά, όμως, η ΔEH είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση. Με έναν αρκετά αρτηριοσκληρωτικό διοικητικό μηχανισμό και το κυριότερο, με τεράστια καυτά οικονομικά προβλήματα. Από τα κόστη που επωμίζεται με τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων μέχρι τη «νάρκη» των ανεξόφλητων λογαριασμών ρεύματος ύψους 3 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, η απόπειρα να ιδιωτικοποιηθεί ο ΔΕΔΔΗΕ και κυρίως το πρόγραμμα απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων που θα πρέπει να εκπονηθεί -σύμφωνα πάντα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες- αναμένεται να συναντήσει την αντίδραση των εργαζομένων. Όπως, σημειώνουν, άνθρωποι που έχουν ζήσει για χρόνια τη δημόσια εταιρεία, μπορεί η πρόσφατη προσπάθεια πώλησης των λιγνιτικών μονάδων να μη συνάντησε ιδιαίτερα σθεναρή αντίσταση, ωστόσο δεν αποκλείεται η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ να αποτελέσει την ευκαιρία για την εκδήλωση της τελευταίας μάχης των χαρακωμάτων από τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ.

Ένα επίσης από τα μεγάλα προβλήματα που έχει μπροστά του ο νέος CEO της ΔEH είναι κι αυτό της Πτολεμαΐδας V, της επένδυσης 1,4 δισ. ευρώ στη λιγνιτική παραγωγή. Αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν και για την τύχη του συγκεκριμένου project, με δεδομένη την ευρωπαϊκή πολιτική για απανθρακοποίηση της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v