Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ομιλος Σαράντη: Το «βελούδινο» διαζύγιο και οι δύο νέοι «γάμοι»

To option εξαγοράς του 49% του joint venture από τον αμερικανικό κολοσσό και οι άμυνες του Σαράντη. Σταδιακή υποκατάσταση τζίρου και ενίσχυση χαρτοφυλακίου. Η προίκα της Coty.

Ομιλος Σαράντη: Το «βελούδινο» διαζύγιο και οι δύο νέοι «γάμοι»

Τη διαπραγματευτική του ισχύ σε μια αγορά που αναδιατάσσεται, επιβεβαίωσε με τρεις διαδοχικές ανακοινώσεις ο όμιλος Σαράντη, ο οποίος απέκτησε επισήμως δύο νέες αντιπροσωπείες (από το χαρτοφυλάκιο της Folli Follie), αλλά και μια επικερδή συμφωνία με τον αμερικανικό κολοσσό της Estee Lauder.

Αναλυτικότερα, ο όμιλος ανακοίνωσε χθες την κατάληξη της διαπραγμάτευσης με τον αμερικανικό όμιλο καλλυντικών για την τύχη της μεικτής εταιρείας που είχαν συστήσει οι δύο πλευρές από το 2000. Το αρχικό joint venture έληγε το 2021, και όπως ήδη έχει γράψει το Euro2day.gr, η διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών εκτιμήθηκε ότι θα οριστικοποιούνταν μέσα στο 2019. Στo πλαίσιο αυτό, ο όμιλος Σαράντη κατάφερε να διατηρήσει συμμετοχή στη μεικτή εταιρεία έως το 2028, διαθέτοντας ωστόσο στην Estee Lauder το option να αποκτήσει τμηματικά το σύνολο του 49% που διατηρεί ο ελληνικός όμιλος στην εν λόγω μεικτή εταιρεία στα επόμενα 8 χρόνια.

Αν και η εξάσκηση του option εκ μέρους της Estee Lauder μένει να αποδειχθεί, εντούτοις αξίζει να αναφερθεί ότι το joint venture με τον όμιλο Σαράντη αποτελεί το μοναδικό που διατηρεί ο αμερικανικός πολυεθνικός κολοσσός παγκοσμίως, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα του εν λόγω μοντέλου συνεργασίας στην ελληνική αγορά. Στο παρελθόν, αντίστοιχου τύπου συνεργασίες διατηρούσε και ο όμιλος Notos Com, οι οποίες λύθηκαν στο πέρασμα του χρόνου.

Η σημερινή αποτίμηση του 49% ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ, ποσό που εκτιμάται ότι θα «αβγατίσει» περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, προσφέροντας στον όμιλο Σαράντη τόσο απόδοση της επένδυσης που έχει πραγματοποιήσει τα προηγούμενα χρόνια, όσο και την ικανή ρευστότητα, ώστε να πραγματοποιήσει τις κινήσεις υποκατάστασης τζίρου και κερδών, που θα χάσει, εάν και εφόσον εξασκηθεί το option της Estee Lauder. Σημειώνεται ότι το 2018 ο κύκλος εργασιών της Estee Lauder Hellas ανήλθε στα 79,3 εκατ. ευρώ από 72 εκατ. ευρώ το 2017. Τα προ φόρων κέρδη της ανήλθαν στο 1,681 εκατ. ευρώ από 1,793 εκατ. ευρώ το 2017. 

Σ’ αυτό το πλαίσιο και πριν ακόμη μετρήσει απώλειες από τον τομέα της επιλεκτικής διανομής καλλυντικών, ο όμιλος απέκτησε την αντιπροσωπεία των αρωμάτων της Coty, η οποία όπως είχε προαναγγείλει το Euro2day.gr επρόκειτο να μετακινηθεί σε νέο συνεργάτη και να απομακρυνθεί από τον όμιλο Folli Follie, και τη θυγατρική του FF Cosmetics. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τζίρος της συγκεκριμένης δραστηριότητας της Coty στην Ελλάδα αγγίζει τα 16 εκατ. ευρώ, ποσό που θα αθροιστεί στη φετινή πρόβλεψη του ομίλου Σαράντη για κύκλο εργασιών της τάξης των 384 εκατ. ευρώ (+11,6% έναντι του 2018). Σημειώνεται ότι το 2018, ο τομέας επιλεκτικής διανομής του ομίλου Σαράντη (όπου υπάρχουν εκτός από την Estée Lauder, η αντιπροσώπευση της φίρμας La Prairie αλλά και άλλων αντιπροσωπειών αρωμάτων) παρουσίασε αύξηση πωλήσεων κατά 2,31% και κερδοφορίας κατά 17%.

Τέλος, και η συνδεδεμένη εταιρεία SARKK (συμφερόντων της οικογένειας Σαράντη) κερδίζει νέους πόντους, αναλαμβάνοντας την αντιπροσωπεία της φίρμας ένδυσης Calvin Klein, επίσης από το χαρτοφυλάκιο της Folli Follie.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v