Folli Follie: Οι νέες «αποχωρήσεις» στελεχών-σημάτων και τα... προσκόμματα

Περιορίζεται στη λιανική ένδυσης η εταιρεία, ενώ διακινδυνεύει με λουκέτο το Factory Outlet στο Αεροδρόμιο και απώλεια της αντιπροσωπείας της Coty. Νέα παραίτηση του CFO στην Κίνα. Το σχέδιο αναδιάρθρωσης, που «πνίγεται» στα προσκόμματα.

Folli Follie: Οι νέες «αποχωρήσεις» στελεχών-σημάτων και τα... προσκόμματα

Η κωλυσιεργία στις όποιες προσπάθειες αναδιάρθρωσης της Folli Follie, η απροθυμία παράδοσης στοιχείων, ώστε να ολοκληρωθούν βασικά στάδια αποτύπωσης της εικόνας της προβληματικής εισηγμένης και η συνακόλουθη εναλλαγή προσώπων στη διοίκηση οδηγούν την εταιρεία σε σταδιακή απαξίωση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, πέρα από τις παραιτήσεις στελεχών της διοίκησης που ανακοινώθηκαν χθες επισήμως, αναμένεται και η παραίτηση του Ι. Γρίσπου, CFO της «αμαρτωλής» FF Group Sourcing Limited (της κινεζικής θυγατρικής του ομίλου). Ο κ. Γρίσπος ανέλαβε καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου του 2018, αντικαθιστώντας τον Ι. Μπεγιέτη, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση καθώς είχε συμπεριληφθεί στην κακουργηματική δίωξη κατά των στελεχών της παλαιάς διοίκησης. Δεδομένου ότι ο έλεγχος της PwC εμποδίζεται εξαιτίας της «αδυναμίας» προσκόμισης κρίσιμων οικονομικών στοιχείων από τη δραστηριότητα της κινεζικής θυγατρικής, η ενδεχόμενη παραίτηση του κ. Γρίσπου περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Πέρα ωστόσο από το «γαϊτανάκι» παραιτήσεων και αλλαγών σε επίπεδο διοίκησης, στο επιχειρησιακό σκέλος, η εταιρεία σταδιακά απογυμνώνεται από την εμπορική της δραστηριότητα, απομακρύνοντας ολοένα και περισσότερο την πιθανή διάσωση έστω μέρους της οντότητάς της.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, στο πεδίο της ένδυσης ο όμιλος έχει χάσει το σύνολο των αντιπροσωπειών του (πέραν της Nike που σταδιακά αποδεσμεύεται) και διατηρεί παρουσία στην αγορά μόνο μέσω της λιανικής και των δικών του δικτύων καταστημάτων (Collective, KIX, Sports Loft, Factory Outlet), όπου προωθεί το στοκ ενδυμάτων που διατηρεί, αλλά και νέο εμπόρευμα που προμηθεύεται από τους νέους αντιπροσώπους των φιρμών που κάποτε αντιπροσώπευε!

Πέραν της παραπάνω εικόνας στον τομέα χονδρικής ένδυσης, σε κρίση εισέρχεται και η λιανική δραστηριότητα και ειδικότερα στον τομέα των outlets. Όπως ήδη έχει γράψει το Euro2day.gr, η αδυναμία της εταιρείας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις έναντι του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών για τη μίσθωση του ακινήτου στο εμπορικό πάρκο του Ελ. Βενιζέλος που φιλοξενεί ένα από τα δύο outlets της εταιρείας έχει οδηγήσει σε κατάπτωση εγγυητικής επιστολής. Η κατάσταση προιωνίζεται κλιμάκωση εκ μέρους του ΔΑΑ και γι' αυτό τον λόγο η Folli Follie αναμένεται να δημιουργήσει άμεσα νέο σημείο υπό την επωνυμία Factory Outlet στην Κάτω Κηφισιά.

Τριγμοί και στην FF Cosmetics

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Εuro2day.gr, η πολύμηνη καθυστέρηση εξυγίανσης και αδυναμία πώλησώς της έχει επιφέρει σοβαρό πλήγμα και στη θυγατρική του ομίλου, FF Cosmetics. Συγκεκριμένα, το γκρουπ COTY (όπου κατέχει πληθώρα αρωματικών προϊόντων) έχει διαμηνύσει ήδη την πρόθεση λύσης της συνεργασίας -η οποία επισήμως λήγει τον Αύγουστο του 2019-, αναζητώντας νέο εκπρόσωπο. Η FF Cosmetics έχει αντιπροτείνει και επιχειρεί να διαπραγματευτεί την παράταση της συνεργασίας για ένα εξάμηνο, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η απώλεια ενός διόλου ευκαταφρόνητου μεριδίου του τζίρου της έχει δρομολογηθεί.

Η αναδιάρθρωση

Στο βάθος όλου αυτού του χάους, τόσο η Deloitte όσο και στελέχη της νέας διοίκησης της FF συνεχίζουν να επεξεργάζονται και να αναθεωρούν το πλάνο αναδιάρθρωσης της εταιρείας. Αν και η συμφωνία με τους ομολογιούχους πιστωτές θεωρείται «νεκρή», εντούτοις διατηρούνται επαφές με εκπροσώπους τους αλλά και με εκείνους του ελβετικού ομολόγου.

Η βάση του σχεδίου παραμένει εν πολλοίς η ίδια, δηλαδή η προσέλκυση ρευστού από επενδυτή, ύψους 40 εκατ. ευρώ περίπου, έναντι εξασφαλίσεων (τα δεσμευμένα από τη Δικαιοσύνη ακίνητα της εταιρείας). Τα παραπάνω κεφάλαια θεωρούνται αναγκαία, ώστε να υποστηριχθεί η Links οf London (με σκοπό κάποια στιγμή να πουληθεί), να «καθαρίσει» η Ασία με κλείσιμο σημείων πώλησης και να γίνει rebranding του σήματος Folli Follie…

Στο μεταξύ διάστημα, η αναδιάρθρωση εστιάζει σε μείωση δαπανών και έλεγχο της ρευστότητας. Σημειώνεται πάντως πως σήμερα στην Ελλάδα, η εταιρεία απασχολεί 940 εργαζόμενους, οι οποίοι εξαρτώνται άμεσα από την εξέλιξη της όλης υπόθεσης.

Πέννυ Κούτρα [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v