Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτο test... επιτυχές για τις επενδύσεις της CVC Capital

Πώς το Metropolitan αύξησε την κερδοφορία του, με στάσιμες τις πωλήσεις. Η εξασφάλιση φθηνού δανεισμού από την EBRD και η κάμψη σε rebate και clawback.

Πρώτο test... επιτυχές για τις επενδύσεις της CVC Capital

Με επιτυχία δείχνει να περνά το τεστ για τις επενδύσεις της στον κλάδο της υγείας η CVC Capital καθώς, κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, η πρώτη επένδυσή της στην Ελλάδα, το Metropolitan Hospital πέτυχε, χάρη στην αναδιάρθρωση υποχρεώσεων και τη σημαντική μείωση rebate και clawback να εμφανίσει αξιοσημείωτα κέρδη.

Κλειδί της επιτυχίας αποτέλεσε η σύναψη νέου μακροπρόθεσμου δανείου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), ύψους 32 εκατ. ευρώ. Μέρος του παραπάνω ποσού κατευθύνθηκε για αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού (20,7 εκατ. ευρώ), ενώ τα υπόλοιπα για χρηματοδότηση επενδύσεων (5,6 εκατ. ευρώ το 2018) και κεφάλαιο κίνησης.

Ως αποτέλεσμα της παραπάνω αναδιάρθρωσης η «Περσεύς Υγειονομικής Μέριμνας» που ελέγχει το Metropolitan Hospital μείωσε τις εμπορικές της υποχρεώσεις κατά 9,5 εκατ. ευρώ, τις συνολικές υποχρεώσεις κατά 19%, παρά την αύξηση του καθαρού δανεισμού, ενώ τα χρηματοοικονομικά κόστη μειώθηκαν κατά 8%.

Έτσι, ενώ τα ενοποιημένα έσοδα παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με το 2017 (91,2 εκατ. ευρώ), τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 8,9%, διαμορφούμενα στα 19 εκατ. ευρώ. Το σχετικό περιθώριο βελτιώθηκε στο 21,8% από 20,4%, το 2017.

Η βελτίωση των EBITDA, σε συνδυασμό με την μείωση των υποχρεώσεων και τη σημαντική υποχώρηση rebate και claw back οδήγησαν σε εκτίναξη κερδοφορίας. Τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη ανήλθαν στα 3,8 εκατ. ευρώ από μόλις 47 χιλ. ευρώ το 2017.

Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου διαμορφώθηκε στο τέλος του 2018 στα 50,45 εκατ. ευρώ από 34,7 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2017, ενώ οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές μειώθηκαν στα 30,2 εκατ. ευρώ από 36 εκατ. ευρώ και οι πληρωτέες επιταγές στα 4,5 εκατ. ευρώ από 7,11 εκατ. ευρώ.

Τα ποσά μηχανισμών επιστροφής rebate και clawback περιορίστηκαν το 2018 στα 6 εκατ. ευρώ από 11,7 εκατ. ευρώ το 2017 (σ.σ. είχε συμπεριληφθεί και η εκκαθάριση των χρήσεων μετά το 2013).

Η Περσεύς Υγειονομική Μέριμνα είναι μέλος του ομίλου Hellenic Healthcare της CVC Capital στην οποία ανήκουν επίσης η Metropolitan General (πρώην Ιασώ General) καθώς και ο όμιλος Θεραπευτήριο Υγεία (Υγεία, Μητέρα, Λητώ). Η διοίκησή της αναμένει για φέτος μεγαλύτερη ανάπτυξη, μέσα από την ολοκλήρωση συνεργειών στον όμιλο και τη διεύρυνση της συνεργασίας με ασφαλιστικές.

Ήδη, η Εθνική Ασφαλιστική έχει υπογράψει νέα συνεργασία με όλες τις μονάδες του ομίλου Hellenic Helthcare για τους ασφαλισμένους της. Η Περσεύς έχει σε εφαρμογή μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα κτιριακών βελτιώσεων και ιατρικού εξοπλισμού προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση υπηρεσιών και κάλυψη της αυξημένης ζήτησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v