Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Άνοιξε ο δρόμος για γενναίες ρυθμίσεις δανείων

Τι σηματοδοτεί η μετάβαση της τράπεζας στη τυποποιημένη μέθοδο αποτίμησης του πιστωτικού κινδύνου. Στις 112 μονάδες βάσης η επίπτωση στα κεφάλαια της τράπεζας. Γιατί δεν πήρε όλο το… λογαριασμό για ΛΕΠΕΤΕ η τράπεζα. Τι είπε η διοίκηση στους αναλυτές.

ΕΤΕ: Άνοιξε ο δρόμος για γενναίες ρυθμίσεις δανείων

Μεγαλύτερη ευχέρεια επιθετικών αναδιαρθρώσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και εκποιήσεων ενεχύρων, απόκτησε η Εθνική Τράπεζα, μετά τη μετάβασή της στο τυποποιημένο μοντέλο αποτίμησης του πιστωτικού κινδύνου.  

Έχοντας λάβει την έγκριση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού η τράπεζα πέρασε από το εσωτερικό στο τυποποιημένο μοντέλο, εντός του β΄ τριμήνου, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό της και να μειωθούν τα εποπτικά της κεφάλαια, κατά 112 μονάδες βάσης

Η παραπάνω επίπτωση αναμένεται να αντισταθμιστεί, εν μέρει, από τις πωλήσεις θυγατρικών εξωτερικού (Romaneasca Banca Εθνική Κύπρου, δίκτυο στην Αίγυπτο), οι οποίες, εφόσον ολοκληρωθούν, θα οδηγήσουν σε μείωση του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού, κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, ενισχύοντας το συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, κατά περίπου 50 μονάδες βάσης. 

Προς το παρόν, έχουν υπογραφεί συμβάσεις αγοραπωλησίας για τις Romaneasca Banca και το δίκτυο της Αιγύπτου και η μεταβίβασή τους εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί ως το τέλος της χρονιάς, ενώ εκκρεμεί η υπογραφή σύμβασης για την Εθνική Κύπρου, μετά το δεύτερο διαγωνισμό πώλησης. 

Παρά την αξιοσημείωτη επίδραση στα κεφάλαια από τη μετάβαση στην τυποποιημένη μέθοδο, η αλλαγή κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να υποβοηθηθούν οι επιθετικότερες αναδιαρθρώσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι εκποιήσεις ενεχύρων. 

Η μέθοδος εσωτερικής αποτίμησης πιστωτικού κινδύνου δουλεύει με την ιστορικότητα. Έτσι, τράπεζες με υψηλό απόθεμα NPEs, όπως οι ελληνικές, επιβαρύνονται δυσανάλογα από ρευστοποιήσεις ενεχύρων σε χαμηλές τιμές. Πρακτικά, η Εθνική έφερε τη… ζημιά μπροστά, προκειμένου να διευκολύνει την ταχύτερη εξυγίανση του ισολογισμού της. 

Σημειώνεται ότι η Εθνική μετέβη από την τυποποιημένη στην εσωτερική προσέγγιση για τον υπολογισμό του σταθμισμένου ενεργητικού, επί διοίκησης Αράπογλου. Για το χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων και δανείων προς πολύ μικρές επιχειρήσεις υιοθετήθηκε το πλήρες μοντέλο, ενώ για τις εταιρικές χορηγήσεις το βασικό. 

Δεν πήρε εφάπαξ το… λογαριασμό του ΛΕΠΕΤΕ 

Στον αντίποδα, η Εθνική δεν επιβάρυνε την καθαρή της θέση από το σχηματισμό εφάπαξ πρόβλεψης 200 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στην επιβάρυνση πενταετίας από τη ρύθμιση Πετρόπουλου για το ΛΕΠΕΤΕ. 

Με βάση τις εισηγήσεις των νομικών της συμβούλων η Εθνική θεωρεί ότι θα κερδίσει, τόσο την αίτηση ακύρωσης της εφαρμοστικής υπουργικής απόφασης, όσο και τη διαμάχη για το αν το πρόγραμμα είναι καθορισμένων εισφορών ή παροχών.

Όπως ανέφερε η διοίκησή της, στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, οι αποφάσεις των δικαστηρίων αναμένονται εντός του Σεπτεμβρίου. Ταυτόχρονα, η διοίκηση της τράπεζας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με την κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρξει νομοθετική «θεραπεία» της ρύθμισης. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v