Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Τέσσερις πωλήσεις χαρτοφυλακίων μέχρι τέλος του έτους

Τι σχεδιάζει η Εθνική Τράπεζα για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων έως το τέλος του χρόνου. Αισιοδοξία για θετικές αποφάσεις αναφορικά με το ΛΕΠΕΤΕ. Η στόχευση για μείωση των NPEs στα 1,6 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2022.

Εθνική: Τέσσερις πωλήσεις χαρτοφυλακίων μέχρι τέλος του έτους

Στα θετικά αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου τους έτους στάθηκε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, η οργανική κερδοφορία αυξήθηκε κατά 21% περίπου σε ετήσια βάση και +51% σε τριμηνιαία βάση.

Τα ισχυρά κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις ενίσχυσαν περαιτέρω τα καθαρά λειτουργικά έσοδα της τράπεζας, οδηγώντας τη λειτουργική κερδοφορία σε επίπεδα της τάξεως των €260 εκατ. περίπου από €70 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Αναφορικά με το ζήτημα του ταμείου συμπληρωματικής ασφάλισης ΛΕΠΕΤΕ, η διοίκηση της Εθνικής Tράπεζας τόνισε ότι θα υπάρξουν οι δυο αποφάσεις από τα Ανώτατα Δικαστήρια το Δεκέμβριο και φάνηκε να αισθάνεται ιδιαίτερα άνετη για τα τελικά αποτέλεσμά τους.

Τα μη εξυπηρετούμενη ανοίγματα (ΜΕΑ) μειώθηκαν κατά €2,5 δισ., εκ των οποίων €1,4 δισ. στο 2ο τρίμηνο. Για να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος του SSM των ΜΕΑ για το 2019 χρειάζεται ένα επιπλέον €1,8 δισ. στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ο στόχος θα επιτευχθεί κυρίως μέσω της πώλησης τεσσάρων εξασφαλισμένου χαρτοφυλακίου δανείων προς μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις (900 εκατ. ευρώ) και χαρτοφυλακίων ναυτιλιακών δανείων στην Ελλάδα (300 εκατ. ευρώ), της πώλησης δανείων σε Κύπρο και Ρουμανία (400 εκατ. και 200 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα), καθώς και μέσω επιπλέον αναδιαρθρώσεων δανείων και ρευστοποιήσεων εξασφαλίσεων. Η μείωση των ΜΕΑ στο τρίμηνο ήταν εμφανής σε όλες τις κατηγορίες δανείων.

Λόγω της αρνητικής επίδρασης των εκλογών στους πλειστηριασμούς, η δραστηριότητα του 2ου τριμήνου μετριάστηκε. Ο σχεδιασμός προβλέπει ο δείκτης ΜΕΑ θα έχει μειωθεί στο περίπου 5% το 2022. Η προβλεπόμενη μείωση θα ενισχυθεί από τις θετικές εξελίξεις στα συστήματα τιτλοποίησης και στον νέο νόμο για τον τομέα προστασία της πρώτης κατοικίας. Η ΕΤΕ χρειάζεται να μειώσει ακόμα κατά 11,3 δισ. ευρώ για να πετύχει τους στόχους της το 2022.

Το κόστος πιστωτικού κινδύνου για το δεύτερο εξάμηνο αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στα επίπεδα των 135μ.β., κοντά στα επίπεδα του Α’ εξαμήνου 2018, όπου το επαναλαμβανόμενο κόστος πιστωτικού κινδύνου είχε ανέλθει σε 132μ.β. Οι δείκτες κόστους προς έσοδα μειώθηκαν αισθητά στο δεύτερο εξάμηνο από 67% σε 47% για τις εγχώριες δραστηριότητες. Οι δείκτες ΝΙΙ θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα για το έτος και τα λειτουργικά κόστη θα μειωθούν κατά 10% περίπου στο έτος.

Τέλος, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αναμένεται να ευνοηθούν από την πορεία των ομολόγων, αλλά και την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας τοποθετείται στο 17%. Σε όρους Fully Loaded B3 ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας είναι στο 12,6% στο δεύτερο τρίμηνο φέτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v