Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρυζωνικά δίκτυα: Στην τελική ευθεία το ΣΔΙΤ των 870 εκατ. ευρώ

Προς ολιγοήμερη παράταση οδεύει ο διαγωνισμός για τα ευρυζωνικά δίκτυα στην περιφέρεια. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος είχε προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη. Το ενδιαφέρον των τηλεπικοινωνιακών παρόχων και πως θα διαμορφωθούν οι όροι.

Ευρυζωνικά δίκτυα: Στην τελική ευθεία το ΣΔΙΤ των 870 εκατ. ευρώ

Παράταση λίγων ημερών θα υπάρξει τελικά για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στον μεγαλύτερο διαγωνισμό με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που έχει προκηρυχθεί στη χώρα. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος στο ΣΔΙΤ, συνολικού ύψους περί τα 870 εκατ. ευρώ με τον ΦΠΑ,  που αφορά στην ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων πολύ υψηλών ταχυτήτων (Ultra Fast Broadband) στις λεγόμενες «λευκές περιοχές» της χώρας, δεν θα γίνει τελικά την επόμενη Τρίτη. Κατά πληροφορίες, στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ετοιμάζονται να δώσουν παράταση κάποιων ημερών, χωρίς να είναι γνωστή η νέα ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Αν και η προκήρυξη του διαγωνισμού, που είχε γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση, δίνει ένα γενικό περίγραμμα του σχεδιασμού, το τελικό σχέδιο θα προκύψει έπειτα από ανταγωνιστικό διάλογο με τους ομίλους που θα εκδηλώσουν αρχικό ενδιαφέρον την ερχόμενη εβδομάδα.

Από τους όρους που τελικά θα συμφωνηθούν μεταξύ υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και υποψηφίων θα εξαρτηθεί και ο αριθμός των δεσμευτικών προσφορών που θα υποβληθούν σε κάποιους μήνες από σήμερα. Ηδη η διοίκηση της Deutsche Telekom (και του ΟTE) που συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη είπε πως θα συμμετάσχει στη διαδικασία.

Ενδιαφέρον για συμμετοχή στον διαγωνισμό θα εκδηλώσουν όλοι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, ενώ προ εβδομάδων ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης είχε υποστηρίξει πως υπάρχουν και επενδυτές που τοποθετούνται στις υποδομές, οι οποίοι θα συμμετάσχουν.

Στην Ευρώπη και διεθνώς συγκεντρώθηκαν τον τελευταίο χρόνο ισχυρά funds με επίκεντρο τις επενδύσεις στις υποδομές. Πάντως οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν το πάνω χέρι όπως προκύπτει από την επικράτηση της Orange σε ένα από τα μεγαλύτερα ΣΔΙΤ που υπογράφηκαν πέρυσι στην Ευρώπη, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, για την ανάπτυξη ευρυζωνικού δικτύου στην Gironde της Γαλλίας. Τα funds μπορούν να είναι συνέταιροι μειοψηφίας σε τέτοιες επενδύσεις, καθώς προσφέρουν συγκεκριμένη ετήσια απόδοση.

Σύμφωνα με την αρχική προκήρυξη, θα δημιουργούνταν επτά διαφορετικές περιοχές (LOTs) σε ολόκληρη την Ελλάδα και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούσαν να διεκδικήσουν μία ή περισσότερες περιοχές.

Το ειδικό επενδυτικό όχημα (SPV) που θα δημιουργηθεί, θα αναλάβει τον σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση, την ανάπτυξη και τξ διαχείριση των δικτύων οπτικών ινών που θα αναπτυχθούν για συγκεκριμένη χρονική περίοδο (τουλάχιστον 20 χρόνια). Στη συνέχεια, οι υποδομές δικτύων θα επιστρέψουν στο δημόσιο. Πάντα σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, οι ανάδοχοι θα αναλάβουν την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων που θα προσφέρουν αρχικά ταχύτητες σύνδεσης 100 Mbps, αλλά που στη συνέχεια θα αναβαθμιστούν στο 1 Gbps μέσω οπτικών ινών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v