Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η τρίπλα της Trastor για άμεση ρευστότητα και οι «ευκαιρίες»

Με έκδοση ομολογιακού που θα καλύψει ο βασικός μέτοχος και με αύξηση κεφαλαίου εξασφαλίζει η Trastor τα νέα κεφάλαια για ενίσχυση του χαρτοφυλακίου ακινήτων. Στόχος, επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ το 2020.

Η τρίπλα της Trastor για άμεση ρευστότητα και οι «ευκαιρίες»

Ένα μηχανισμό που της εξασφαλίζει άμεση ρευστότητα σε μια περίοδο σημαντικών ευκαιριών στα επαγγελματικά ακίνητα, με έκδοση ομολογιακού δανείου που θα καλύψει ο βασικός μέτοχος Werd Red (η αμερικανική Varde Partners) και στη συνέχεια αύξηση κεφαλαίου, ενέκρινε χθες η γενική συνέλευση της Trastor ΑΕΕΑΠ.

Τα νέα κεφάλαια αναμένεται να στηρίξουν την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της εταιρείας επενδύσεων ακινήτων, ώστε η αξία του να φτάσει, μέσω των νέων επενδύσεων, σε επίπεδα κοντά στα 300-350 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2020, από 190 εκατ. ευρώ που βρίσκεται σήμερα.

Το σχέδιο που ενέκρινε χθες η γενική συνέλευση της Trastor προβλέπει πως αρχικά πρόκειται να εκδοθεί μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο, ύψους μέχρι 41,8 εκατ. ευρώ, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων, που θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τη Varde Partners. Το ομολογιακό θα εκδοθεί σταδιακά, ανάλογα με τις επενδυτικές ανάγκες της Trastor, και θα λήγει στις 31 Ιανουαρίου 2021.

Η χθεσινή συνέλευση παρείχε στο διοικητικό συμβούλιο της ΑΕΑΑΠ εξουσιοδότηση ώστε να προχωρήσει, πάλι μέχρι 31/1/2021, σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, για την άντληση έως 72,62 εκατ. ευρώ και τιμή διάθεσης το 0,9 ευρώ ανά μετοχή. Η απόφαση της Γ.Σ. προβλέπει πως εκτός από μετρητά θα μπορούν οι υφιστάμενοι μέτοχοι να συμμετάσχουν είτε με συμψηφισμό χρέους είτε με εισφορά σε είδος. Έτσι, στην ουσία η Varde Partners θα μπορεί να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου με εισφορά του ομολογιακού δανείου που θα καλύψει πλήρως σε πρώτη φάση.

Όπως εξήγησαν ο διευθύνων σύμβουλος της Trastor Τ. Καζίνος και ο πρόεδρος Λ. Παπαδόπουλος, το συγκεκριμένο σχέδιο επιτρέπει στην εταιρεία να εξασφαλίσει άμεση ρευστότητα για υλοποίηση επενδύσεων καθώς «είμαστε σε περίοδο που υπάρχουν ευκαιρίες και δεν υπάρχει η πολυτέλεια χρόνου μιας τετράμηνης - πεντάμηνης διαδικασίας για έκδοση ενημερωτικού δελτίου κ.λπ.». Με το ίδιο σχέδιο «δίνεται ταυτόχρονα η δυνατότητα στους μετόχους να συμμετάσχουν σε μια αύξηση, αλλά και να μην υπάρχει απώλεια αξίας (dilution) για τον επενδυτή που θα καλύψει το σύνολο του μετατρέψιμου ομολογιακού».

Η διοίκηση της Trastor και ο βασικός μέτοχος αναμένεται μέσα στις επόμενες 10-15 ημέρες να υπογράψουν τους όρους του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου και οι εκταμιεύσεις θα γίνονται ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν.

Η βιασύνη της διοίκησης συνδέεται και με σημαντικές πωλήσεις μεμονωμένων ακινήτων ή χαρτοφυλακίων που δρομολογούνται για το επόμενο διάστημα, αν και δεν έχει αποφασίσει, μέχρι σήμερα, αν θα συμμετάσχει. Για παράδειγμα, την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί ο διαγωνισμός της Εθνικής Leasing για την πώληση του ακινήτου της Μιχαλακοπούλου που φιλοξενούσε τον ΔΟΛ και του κτιρίου του πρώην Odeon στη Λεωφόρο Συγγρού. Για την επόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί, κατά πληροφορίες, η αντίστοιχη διαδικασία πώλησης χαρτοφυλακίου τεσσάρων ακινήτων (συνολικής αξίας περί τα 75 εκατ. ευρώ) από την Prodea. Πρόκειται για κτίρια γραφείων σε Κηφισίας, Ακαδημίας, Μεσογείων και στον Πειραιά.

H αξία του χαρτοφυλακίου της Trastor έχει τριπλασιαστεί από το 2017 μέχρι σήμερα και με τις νέες επενδύσεις (που μπορεί να φτάσουν τα 150 εκατ. ευρώ, όπως προαναφέρθηκε) μπορεί να διεκδικήσει τη θέση ενός από τους τρεις βασικούς πυλώνες στον χώρο των ΑΕΕΑΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v