Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδύσεις 100 εκατ. δολάρια στη Hellenic Steel

Η Jordan International Co, νέος ιδιοκτήτης μετά τη μεταβίβαση του ενεργητικού. Προωθούνται επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ στη βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Επενδύσεις 100 εκατ. δολάρια στη Hellenic Steel

Επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ ξεκλειδώνουν με την επαναλειτουργία της Hellenic Steel, που επιτυγχάνεται μετά τη μεταβίβαση των στοιχείων ενεργητικού της στο νέο ιδιοκτήτη, την αμερικανική Jordan International Co, η οποία υπεγράφη χθες.

Όπως είναι γνωστό, η χαλυβουργία Hellenic Steel Co με έδρα τη Θεσσαλονίκη είχε τεθεί σε εκκαθάριση σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2190/1920 από τους τότε μετόχους (κύριος η ιταλική εταιρεία ILVA Commerciale S.p.a.) τον Νοέμβριο 2014, οπότε και έπαυσε η λειτουργία της.

Οι εκκαθαριστές της, κ.κ. Νίκος Μαράντος και Δημήτρης Αντωνίου, ανέλαβαν χρέη εκκαθάρισης από τις αρχές του 2017 και με τη συνδρομή της Deloitte Business Solutions, προχώρησαν σε διαδικασία μεταβίβασης του ενεργητικού της (Βιομηχανοστάσιο, μηχανολογικός εξοπλισμός κ.λπ.) καθώς και μέρους των υποχρεώσεών της, στο πλαίσιο των διατάξεων του άρθρου του 106δ του N.3588/2007.

Πριν από την παραπάνω διαδικασία προηγήθηκε ανοιχτή Διεθνής Διαγωνιστική Διαδικασία, η οποία και ολοκληρώθηκε επιτυχώς τον Ιούνιο 2018, προκρίνοντας ως προτιμητέο νέο επενδυτή την αμερικανική Jordan International Co (Jordan) των αδελφών Nathan και Daniel Milikowsky, που συνεργάζονται με τη ναυτιλιακή εταιρεία Μoti S.A. των οικογενειών Κωνσταντινίδη - Μουνδρέα.

Οι νέοι επενδυτές διαθέτουν τεράστια εμπειρία στον χάλυβα αλλά και στις διεθνείς μεταφορές με πλοία, που αποτελούν πλέον σοβαρό παράγοντα του τελικού κόστους. Μάλιστα από τις αρχές της δεκαετίες του 1970 έως και το 1997 που η ιταλική ILVA εξαγόρασε τη Hellenic Steel Co, η Jordan ήταν ο μεγαλύτερος πελάτης της, αγοράζοντας τουλάχιστον 120.000 τόνους ετησίως. Ορισμένες μάλιστα χρονιές η διακίνηση χάλυβα μεταξύ των δύο εταιρειών ξεπέρασε τις 200.000 τόνους.

Μετά και την επίσημη μεταβίβαση, προχωρά η άμεση επανεκκίνηση του εργοστασίου, με σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία. Εκτός των εκατοντάδων νέων θέσεων εργασίας θα αναδημιουργηθεί η βιομηχανική και βιοτεχνική δραστηριότητα στη χειμάζουσα βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Για την υλοποίηση της επένδυσης αυτής επενδύονται άμεσα και εντός της επόμενης 2ετίας συνολικά κεφάλαια της τάξης των 100 εκατ. δολαρίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v