«Περασμένα μεγαλεία» για τον όμιλο Κοντομηνά

Το μπαράζ εκποιήσεων περιουσιακών του στοιχείων αναδεικνύει τις πολυποίκιλες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο όμιλος Κοντομηνά. Η σημερινή κατάσταση δεν θυμίζει σε τίποτε τη βαρύνουσα παρουσία του παρελθόντος.

«Περασμένα μεγαλεία» για τον όμιλο Κοντομηνά

Σε κινήσεις συνεχούς αποεπένδυσης επιδίδεται ο όμιλος του γνωστού επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, εμφανίζοντας σαφή εικόνα συρρίκνωσης σε σχέση με το πάλαι ποτέ «ένδοξο παρελθόν» του.

Η χθεσινή ανακοίνωση της πώλησης του υπόλοιπου 50% που κατείχε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha ήρθε να ολοκληρώσει την πλήρη διάθεση του γνωστού καναλιού στη Motor Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη, καθώς το πρώτο μισό του Alpha είχε δοθεί πριν από δώδεκα περίπου μήνες.

Νωρίτερα βέβαια από την πώληση του καναλιού Alpha στην Ελλάδα, είχε εκποιηθεί η συμμετοχή του ομίλου Κοντομηνά στον ομώνυμο τηλεοπτικό σταθμό της Κύπρου.

Μείωση ποσοστού συμμετοχής ωστόσο, είχαμε φέτος και στην εισηγμένη στο ΧΑ εταιρεία Intertech, όταν στο πλαίσιο αύξησης κεφαλαίου, δεν συμμετείχε ο όμιλος Κοντομηνά, με τον επιχειρηματία κ. Κων/νο Αμοιρίδη (της Αμοιρίδης-Σαββίδης) να καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα της έκδοσης και να αποκτά ρόλο στρατηγικού επενδυτή, κατέχοντας κάτι λιγότερο από 1/3 των μετοχών της εισηγμένης.

Ζητούμενο επίσης αποτελεί το τι θα πράξει ο Δημήτρης Κοντομηνάς στην ασφαλιστική εταιρεία Prime, η οποία έχει ως έδρα την Κύπρο. Και αυτό γιατί η τοπική εποπτική αρχή είχε ζητήσει στις αρχές του έτους από τη γνωστή ασφαλιστική εταιρεία τη λήψη μέτρων, προκειμένου να αυξηθούν οι εποπτικοί δείκτες πάνω από τα όρια που απαιτεί το θεσμικό πλαίσιο Solvency II. Για τις «αναταράξεις» στη συγκεκριμένη ασφαλιστική εταιρεία, η στήλη «Χαμαιλέων» του Euro2day.gr είχε αναφερθεί από την 21η Φεβρουαρίου του 2019.

Ειδικότερα, ο δείκτης φερεγγυότητας της Prime είχε κλείσει στο τέλος του 2018 στο 91%, ωστόσο σύμφωνα με επόμενες ανακοινώσεις της ασφαλιστικής εταιρείας, ο ίδιος δείκτης είχε προσεγγίσει το 100% στα τέλη του φετινού Μαρτίου και δρομολογούνταν κινήσεις περαιτέρω βελτίωσής του.

Γενικότερα, ο όμιλος Κοντομηνά βρίσκεται σε σειρά εμπλοκών με το τραπεζικό σύστημα της χώρας, έχοντας απαιτήσεις αλλά και ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, με σημαντικά περιουσιακά του στοιχεία να είναι δεσμευμένα από τους πιστωτές.

Χαρακτηριστική είναι η εμπλοκή του ομίλου στην «υπόθεση Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο», μια δικαστική περιπέτεια που ξεκίνησε κατά τα πρώτα χρόνια της τρέχουσας δεκαετίας και συνεχίζεται μέχρι σήμερα!

Σε κάθε περίπτωση, η τρέχουσα εικόνα του ομίλου Κοντομηνά δεν θυμίζει σε τίποτε την αντίστοιχη προηγούμενων δεκαετιών, όταν ο γνωστός επιχειρηματίας κατείχε τον ασφαλιστικό όμιλο Interamerican (ο κ. Κοντομηνάς θεωρείται από τους υποστηρικτές του ως ο πρωτεργάτης της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα), ή όταν διέθετε παρουσία στο τραπεζικό σύστημα πότε μέσα από την Interbank και πότε μέσω σημαντικού ποσοστού στη Γενική Τράπεζα, την αποκαλούμενη τότε «Τράπεζα των Στρατηγών».

Ο κ. Κοντομηνάς είχε επιτύχει κατά το παρελθόν την είσοδο στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και μιας άλλης εταιρείας του, της Ιντερτύπ, η οποία στη συνέχεια απορροφήθηκε από την «Επιφάνεια» του κ. Θοδωρή Καλούδη. Τόσο στην περίπτωση της Γενικής Τράπεζας όσο και σε εκείνη της «Επιφάνεια-Ιντερτύπ», ο όμιλος Κοντομηνά είχε ρευστοποιήσει τις μετοχές του μέσα από τη χρηματιστηριακή αγορά, κατά την περίοδο της τρελής ανόδου (1998-2000).

Στα «συν» του κ. Κοντομηνά συγκαταλέγεται η επιτυχέστατη κίνηση πώλησης της Interamerican τόσο στην Ελλάδα (με αγοραστή την πολυεθνική Eureco), όσο και στην Κύπρο (στον όμιλο της Λαϊκής Τράπεζας), ενώ αντίθετα σειρά άλλων προσωπικών του επιχειρήσεων υποχρεώθηκαν σε ζημίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v