Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη Fosun και CVC Capital για Εθνική Ασφαλιστική

Η Εθνική αποφάσισε, μετά την αξιολόγηση των μη δεσμευτικών προσφορών, να προχωρήσει τον διαγωνισμό για την πώληση τουλάχιστον του 80% της ασφαλιστικής. Ενημερώθηκαν οι επενδυτές για το ποιοι πέρασαν στη β’ φάση. Μάχη CVC με Fosun «βλέπει» η αγορά.

Μάχη Fosun και CVC Capital για Εθνική Ασφαλιστική

Την απόφαση να προχωρήσει τον εν εξελίξει διαγωνισμό για την πώληση τουλάχιστον του 80% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής έλαβε η Εθνική Τράπεζα, μετά την αξιολόγηση των μη δεσμευτικών προσφορών.

Την προηγούμενη εβδομάδα ενημερώθηκαν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές για το ποιοι περνούν στη δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας και επομένως αποκτούν τη δυνατότητα, αφού διεξαγάγουν due diligence, να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δεύτερη φάση έχουν περάσει Fosun, CVC Capital και πιθανώς ένας ακόμη από τους επενδυτές που υπέβαλαν μη δεσμευτική προσφορά.

Σημειώνεται ότι η Εθνική έχει αποτιμήσει τη θυγατρική ασφαλιστική της στις 30/9 στο 1,06 δισ. ευρώ και επομένως για να μην εγγράψει κεφαλαιακή ζημιά θα πρέπει να δεχθεί προσφορές για το 80% της τάξης των 848 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο, όμως, ότι έχει πάρει μπροστά το όφελος της ανατίμησης, μπορεί να αποφασίσει την πώληση σε χαμηλότερα επίπεδα.

Άλλωστε, όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr,, κουβαλά κρυμμένη υπεραξία από ελληνικά κρατικά ομόλογα, η οποία εφόσον εγγραφεί, μπορεί να αντισταθμίσει μέρος ή το σύνολο της κεφαλαιακής ζημιάς από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Επιπρόσθετα, πώληση της ασφαλιστικής θα μειώσει κατά περίπου 1 με 1,1 δισ. ευρώ το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό του ομίλου, βελτιώνοντας τον δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας κατά περίπου 40 μονάδες βάσης.

Με βάση τον «οδικό χάρτη» που ενέκρινε η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, η Εθνική πρέπει να λάβει δεσμευτικές προσφορές ως την 31η Δεκεμβρίου. Είναι βέβαιο ότι η τράπεζα θα ζητήσει παράταση, επιδιώκοντας πάντως να κρατήσει ένα σφικτό χρονοδιάγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι η Fosun είχε διεκδικήσει την Εθνική Ασφαλιστική και κατά τον πρώτο διαγωνισμό, ο οποίος απέβη άκαρπος λόγω της αδυναμίας του προτιμητέου επενδυτή Exin Group να βρει τα κεφάλαια για την καταβολή του τιμήματος. Ο κινεζικός όμιλος δραστηριοποιείται στην ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά έχοντας αποκτήσει, εδώ και μερικά χρόνια, τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Πορτογαλίας (de Seguros). Τα υπό διαχείριση assets της Fosun ανέρχονται σε 87,5 δισ. ευρώ.

Η CVC Capital Partners έγινε γνωστή στην Ελλάδα από τις διαδοχικές εξαγορές ιδιωτικών κλινικών (Metropolitan, Ιασώ General, όμιλος Υγεία), μέσω των οποίων έχει κτίσει ηγετική θέση στη δευτεροβάθμια αγορά παροχής υπηρεσιών υγείας στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Τα υπό διαχείριση assets ανέρχονται σε 72,6 δισ. ευρώ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v