Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Έτοιμη για έκδοση ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης

Πιθανώς να βγει στις αγορές μετά την προγραμματιζόμενη έξοδο της Ελληνικής Δημοκρατίας στις 27 Ιανουαρίου. Στόχος η άντληση τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ. Πήχης η τρέχουσα απόδοση του Tier II της Εθνικής. Ποιοι θα είναι οι ανάδοχοι της έκδοσης.

Alpha Bank: Έτοιμη για έκδοση ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης

Έτοιμη να βγει στις αγορές, με έκδοση ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) εμφανίζεται η Alpha Bank καθώς το σχήμα αναδόχων έχει ολοκληρώσει την απαραίτητη προεργασία, περιμένοντας την τράπεζα να αποφασίσει για τον χρόνο της έκδοσης.

Citigroup, Goldman Sachs, JP Morgan, HSBC και Royal Bank of Scotland έχουν ολοκληρώσει το premarketing και σύμφωνα με πληροφορίες, εισηγούνται η έκδοση ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης να διενεργηθεί ως τις αρχές Φεβρουαρίου, προκειμένου να μη συμπέσει με τις μεγάλες εκδόσεις κρατικού χρέους, που λαμβάνουν χώρα, παραδοσιακά, τον δεύτερο μήνα του έτους.

Οι οριστικές αποφάσεις για τον χρόνο της έκδοσης θα ληφθούν, πιθανότατα, μετά την 27η Ιανουαρίου, ημερομηνία στην οποία έχει προγραμματισθεί η έκδοση κρατικού χρέους από την Ελληνική Δημοκρατία.

Θα έχει προηγηθεί η αξιολόγηση από τη Fitch. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για έκδοση 15ετίας και επιτευχθεί καλή τιμολόγηση, η Alpha εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει, ανοίγοντας αμέσως μετά βιβλίο για την έκδοση Tier II.

Προτεραιότητα, άλλωστε, της τράπεζας είναι η εξασφάλιση όσο το δυνατόν καλύτερης τιμολόγησης, με την τρέχουσα απόδοση των ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης της Εθνικής να αποτελεί τον πήχη για την επιτυχία της έκδοσης. Η έκδοση θα είναι πιθανότατα πενταετής και η τράπεζα θα επιδιώξει να αντλήσει κεφάλαια τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Alpha αποφάσισε το περασμένο φθινόπωρο να προχωρήσει στην έκδοση συμπληρωματικών κεφαλαίων, μετά την ανακοίνωση του νέου στρατηγικού πλάνου τριετίας 2020-22, βασικός πυλώνας του οποίου αποτελεί η μείωση των NPLs έως 12 δισ. ευρώ, μέσω της τιτλοποίησης Galaxy και η ανάθεση διαχείρισης του συνόλου των εν Ελλάδι μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στον προτιμητέο επενδυτή της τιτλοποίησης.

Το σκεπτικό της τότε απόφασης εδραζόταν στην ανάγκη να επικοινωνηθεί αρχικά το νέο στρατηγικό σχέδιο στους επενδυτές, ώστε να ακολουθήσει η έκδοση ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης. Έκτοτε έχει διενεργηθεί σειρά παρουσιάσεων σε ξένους επενδυτές, ενώ από αύριο, επιτελείο της τράπεζας ξεκινά νέο γύρο παρουσιάσεων σε Λονδίνο και Μιλάνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v